Volkskrant Avond: 'Obesitas-sterren' veel talrijker dan gedacht | De opmerkelijkste onthullingen uit hét boek over Trump

Goedenavond. Hij leest niet, wilde helemaal niet winnen en zijn hoge adviseurs noemen hem een 'idioot', een 'sukkel' en 'zo dom als ik weet niet wat'. We hebben het over president Donald Trump, het lijdend onderwerp in Fire and Fury, het nu al veelbesproken boek van journalist Michael Wolff. Hier staan de belangrijkste onthullingen uit het boek op een rijtje. Ook in uw avondnieuwsbrief: we testen de nieuwe Voedingscentrum-app, waarmee u uw boodschappen kunt scannen in de supermarkt en ook sterren kunnen obesitas hebben. Sterker nog: heel véél sterren zijn zwaarlijvig.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld anp
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Minder vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar, stijging aantal kinderen met kwetsuur
Tijdens de jaarwisseling zijn minder vuurwerkslachtoffers gevallen dan vorig jaar, maar het aantal kinderen dat een kwetsuur opliep is gestegen. Op de spoedeisende hulpafdeling van ziekenhuizen hebben zich rond Oud en Nieuw 434 slachtoffers gemeld, tegenover 473 tijdens de vorige viering.

Obesitas in heelal: aantal sterren met overgewicht veel groter dan gedacht
Het aantal sterren in het heelal met 'overgewicht' is veel groter dan gedacht. Het gaat om sterren die dertig tot tweehonderd keer zo zwaar zijn als de zon. Die blijken 30 procent talrijker te zijn dan algemeen wordt aangenomen. En omdat de zwaarste sterren hun leven eindigen als zwart gat, moet ook het aantal zwarte gaten in het heelal aanzienlijk groter zijn dan gedacht.

Oud-premier Van Agt over Juliana's laatste regeringsjaren: 'De slijtage was al begonnen'
Oud-premier Dries van Agt onthulde woensdag tijdens het NTR-programma Kijken in de ziel dat Juliana in haar laatste jaren als koningin verminderd toerekeningsvatbaar was. 'Er zat weinig logica in de onderwerpen die aan de orde kwamen.'

Rapper Boef niet meer welkom op Paaspop na vrouwonvriendelijke uitspraken
Boef zou op 1 april optreden, maar het festival annuleert zijn show vanwege de vrouwonvriendelijke uitspraken die hij in een filmpje op Snapchat deed. Het is de derde organisatie die optredens van de in opspraak geraakte rapper schrapt.

Rapper Boef. Beeld anp
Rapper Boef.Beeld anp

Video van de dag

Religie kent nare bijwerkingen, maar die paus heeft wel wat. Vier rijen dik staan de pasgetrouwden om een zegen te krijgen. Hans Aarsman kijkt naar de blik van de vrouw die in de armen van de paus wordt gedrukt. Dat pretoogje. Zij heeft straks een prachtig verhaal te vertellen.

Vanavond op televisie

Skipper en zijn vazallen zijn geen doorsneepinguïns, maar elite-spionnen. In Penguins of Madagascar (SBS6, 20.30 uur) nemen ze het op tegen een getraumatiseerde inktvis die een hekel heeft aan populaire dieren. Geen zin in een film? In Bureau Korea (NPO3, 21.45 uur) blikken Frank Evenblij en Erik Dijkstra vooruit op de Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Voor zijn boek interviewde Wolff Trumps adviseurs en vrienden: 'Volgens sommigen is hij een semi-analfabeet'
Het Witte Huis heeft het al afgekraakt, maar politiek Washington is in de ban van Michael Wolffs boek Fire and Fury. De journalist schetst, op basis van tweehonderd gesprekken met president Trumps staf en diens vrienden, een weinig verheffend beeld van Donald Trump. Hij zou ongeïnformeerd zijn en advies schuwen. De belangrijkste onthullingen uit het boek op een rijtje.

'Kies ik gezond?' Deze app vertelt een ander verhaal
De goede voornemens zijn nog kraakvers, dus de komst van een nieuwe app voor gezondere keuzes in de supermarkt lijkt perfect getimed. Even de barcode scannen op je smartphone en je ziet meteen of het product past in de Schijf van Vijf. De applicatie, die dinsdag werd gelanceerd, zou zelfs 'een revolutie in de supermarkt' teweeg kunnen brengen, volgens het Voedingscentrum.

High worden aan de 'West Coast', eindelijk mag het - maar op welke plek dan precies?
Welkom in Colorado, de Amerikaanse staat die vijf jaar geleden als eerste besloot het recreatieve gebruik van marihuana te legaliseren. Na medisch gebruik al jaren te hebben toegestaan vonden ze het hier, in deze vrijgevochten bergstaat in het westen van het land, tijd voor de ultieme vrijheid: iedereen boven de 21 mocht voortaan een joint opsteken. Tot zo ver de theorie. Maar vijf jaar later is de praktische vraag: waar dan?

Tolerantie voor seksistisch gedrag smelt sneller dan poolijs, ongeacht waar het wiegje van de dader staat
Terecht, vindt columnist Elma Drayer. 'Abjecte opvattingen over het vrouwelijk wezen zijn nu eenmaal niet exclusief toe te schrijven aan een zekere afkomst, hoe graag tribale denkers ter rechter- én ter linkerzijde dat ook zouden willen.' Lees hier de column van Elma Drayer. (+)

Kan ik het forse gereserveerde bedrag alvast claimen?
Pensioenfonds ABP geeft zijn deelnemers dit jaar inzicht in hun persoonlijke pensioenpot. Het fonds laat de bijna een miljoen ambtenaren en onderwijzers in een persoonlijke grafiek zien hoeveel er nu voor elke werkende overheidsdienaar opzij is gezet en hoeveel geld er op pensioendatum naar schatting in de pot zit.

Als je personeel de verkeerde woorden kiest, ben je alsnog gezien
Het was 'broekje' voor en na, bij de verkoopster van pakkenboer Suit Supply die columnist Peter Buwalda aan het juiste pak - dat hij zelf wilde hebben, een zeldzaamheid - moest helpen. 'Tof broekje, nauw broekje, broekje met uitlegbare pijpjes. Broekje, broekje, ik kon het woord niet meer verdragen.' En dus vertrok Buwalda zonder 'broekje' voor zijn pak. (+) Lees hier de column van Peter Buwalda.

Meer over