NieuwsbriefZondag 10 maart

Volkskrant Avond: Nog nooit mobiliseerde het klimaat zoveel Nederlanders: ‘Met ons klimaat moet je niet fucken’ | Dit staat in de nota over Italië die de Europese Commissie geheim wil houden

Minister Wopke Hoekstra. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Dit staat in de nota over Italië die de Europese Commissie geheim wil houden
De Europese Commissie weigert de nota openbaar te maken over het uitblijven van maatregelen tegen het Italiaanse begrotingsbeleid. Minister Hoekstra en de Tweede Kamer zijn not amused. Wat staat er in die nota en hoe zien de kansen van Hoekstra’s verzet eruit?

Overlast en schade door storm in Limburg, een van de zwaarste ooit gemeten
De storm die zondag over Limburg raasde, was mogelijk een van de zwaarste ooit in het zuiden van Nederland. In Ell in Midden-Limburg werd een windstoot van 120 kilometer per uur geregistreerd. Dat was op dit meetpunt voor het eerst in twintig jaar.

Voor zover bekend geen Nederlanders omgekomen bij crash vliegtuig Ethiopian Airlines, meldt BuZa
Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Ethiopië. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het Keniaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder op de dag dat er vijf Nederlanders bij de ramp zouden zijn omgekomen. Later stelde vliegtuigmaatschappij Ethiopian Airlines op basis van de passagierslijst dat het om vijf Duitsers ging.

Reddingswerkers bergen de lichamen van slachtoffers in Bishoftu, waar het toestel van Ethiopian Airlines neerstortte. Beeld AFP
Reddingswerkers bergen de lichamen van slachtoffers in Bishoftu, waar het toestel van Ethiopian Airlines neerstortte.Beeld AFP

Druk groeit op kabinet: gun zware beroepen eerder pensioen
In de aanloop naar de aangekondigde pensioendemonstraties van 18 maart groeit de druk op het kabinet en de vakbeweging om de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel te heropenen. De werkgevers denken dat een doorbraak mogelijk is als het kabinet eerder pensioen mogelijk maakt voor mensen met ‘zware beroepen’. De PvdA, van oudsher de spreekbuis van de vakbeweging in de Tweede Kamer, legt een eisenpakket van 5 miljard euro op tafel.

Video van de dag

Al vanaf je dertigste begint het: als je niet sport, dan slinken je spieren. Naarmate je ouder wordt gaat het verval sneller en wordt het bijhouden van je spieren belangrijker. Hoe kun je spierverval het beste tegengaan?

TV-tips

Wanneer het Amsterdamse Slotervaart ziekenhuis in de herfst van 2018 failliet wordt verklaard, loopt Student Geneeskunde Sarah er haar coschappen. Gewapend met een cameraatje besluit ze de val en de chaos van binnenuit vast te leggen. Straks is in Tegenlicht (NPO 2, 21.05 uur) het resultaat te zien. In Tokyo van Boven (NPO 3, 23.30 uur) doet filmmaker Wim Boven verslag vanuit Kabukicho, de rosse buurt van Tokio. Voor andere tips kunt u hier terecht.

Morgen in de krant

Het tijdperk van demonstraties is springlevend: ‘Met ons klimaat moet je niet fucken’
Het stikte weer van de originele slogans en liederen zondag, tijdens de grootste klimaatmars ooit in Nederland. Vergeleken met de protesten tegen nucleaire wapens in de jaren tachtig vallen de aantallen nog mee, maar de apocalyptische toekomstvisioenen zijn er niet minder om.

Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars. Beeld Freek Van Den Bergh
Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars.Beeld Freek Van Den Bergh

Bladenmaker Yfke Metz: ‘Het nut van de dood is dat je ’s ochtends opstaat’
Yfke Metz heeft jeuk, 24 uur per dag. De zin van het leven, daar wil ze anders dan Fokke Obbema niet over nadenken.Wel over de zin van het lijden.

NK Maasheggenvlechten: ‘Heggenvlechters gaan door in weer en wind’
Het Brabantse Oeffelt is zondag het decor voor het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten, een oeroude techniek om heggen te verknopen tot omheiningen voor het vee. Inzet is de felbegeerde ‘Gouden Hiep’, het hakbijltje waarmee de stammen worden gekapt.

Promotie Ebrahim Raisi kan opstapje zijn naar positie van Opperste Leider
Iran-watchers zijn er niet helemaal uit: is Ebrahim Raisi nog altijd de gedoodverfde kandidaat om ayatollah Ali Khamenei op te volgen als Opperste Leider van de Islamitische Republiek? Zijn benoeming vrijdag door Khamenei tot hoofd van de rechterlijke macht van Iran kan daartoe een aanwijzing zijn. Hoe dan ook zien mensenrechtenverdedigers de promotie met afgrijzen aan: Raisi heeft bloed aan zijn handen.

Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei (links) met de zojuist door hem tot hoofd van de rechterlijke macht benoemde Ebrahim Raisi. Beeld REUTERS
Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei (links) met de zojuist door hem tot hoofd van de rechterlijke macht benoemde Ebrahim Raisi.Beeld REUTERS

Toch nog happy-end voor Kjeld Nuis na onstuimig seizoen: ‘Dit was één van de dingen die ik heel graag wilde behalen in mijn carrière’
Kjeld Nuis werd zondagmorgen wakker in de wetenschap dat hij een nieuw en lang gekoesterd wapenfeit aan zijn erelijst had toegevoegd: een wereldrecord. De 29-jarige schaatser snelde zaterdag op het ijs van Salt Lake City, in de finale van de wereldbeker, naar een tijd van 1.06,18, een verbetering van het tien jaar oude record van Shani Davis (1.06,42). Opgelucht concludeerde Nuis na afloop: ‘Eindelijk, een vinkje erachter.’

Column van Aaf Brandt Corstius: Mócht u in een dip zitten, bestel dan een nieuwe ijskast
Aaf leefde al een tijd in onmin met haar ijskast. ‘Hij lekte, hij bromde, soms klonken er best harde knallen uit Op een dag kwam ik thuis en zei de ijskast keihard ‘RAAAAAAH.’’ Tijd voor een nieuwe ijskast dus. En die bleek een onverwachte bron van geluk te zijn.

Meer over