Volkskrant AvondZondag 2 juni

Volkskrant Avond: Neergeslagen studentenopstand Tiananmenplein is blinde vlek onder Chinese jongeren | Gemiste kans: ramadan als verdienmodel

Vandaag belangrijk

Andrea Nahles treedt af als partij- en fractievoorzitter van Duitse regeringspartij SPD
Andrea Nahles heeft zondag haar aftreden bekendgemaakt als partij-en fractievoorzitter van de Duitse regeringspartij SPD. Na de historisch slechte uitslag van de Europese verkiezingen, waarbij de Groenen voor het eerst de SPD als ’s lands tweede partij voorbijstreefden, stond zij onder zware druk van partijgenoten om haar functies neer te leggen.

Pompeo: VS willen zonder voorwaarden vooraf praten met Iran
De Verenigde Staten zijn bereid zonder voorwaarden vooraf met Iran te praten over de mogelijkheid de spanningen de twee landen te verminderen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laten weten.

Vier gewonden na aanvaring toeristenboot door cruiseschip in Venetië
Vier mensen zijn zondag gewond geraakt toen een cruiseschip in Venetië een toeristenboot en een kade ramde. Het schip schampte langs de kade toen het door het Giudecca-kanaal voer dat naar het beroemde San Marcoplein leidt.

Na de vakjury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs kiest ook het publiek voor Funda Gül Özcan
Funda Gül Özcan is de Volkskrant Beeldende Kunst publieksfavoriet van 2019. De 35-jarige kunstenaar kreeg de meeste van de bijna 1.500 stemmen die in het Stedelijk Museum Schiedam werden uitgebracht door bezoekers.

Onvoorziene winnaars, onvoorziene verliezers in een onderhoudende Giro d’Italia
De 102de editie van de Giro d’Italia was niet historisch, maar bij wijlen onderhoudend, met in de laatste week in het hooggebergte kanshebbers die elkaar in het vizier hielden. Wie waren de winnaars, wie de verliezers?

Men in Black is vanavond te zien op Veronica.  Beeld
Men in Black is vanavond te zien op Veronica.

Vanavond op tv

Voor wie in de festivalsferen is gekomen door het mooie weer, of nog even wil nagenieten van Best Kept Secret, komen op NPO 3 de beste Pinkpop-acts van de afgelopen decennia langs in de Top 50 van 50 jaar Pinkpop (21.15 uur). Andere tijden sport blikt terug op de voetbalcarrièr van pionier Vera Pauw, die het Nederlands vrouwenelftal op de kaart zette (NPO 1, 21.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Volgens minister Bruins zijn er geen gelijkwaardige alternatieven voor borstimplantaten, maar die zijn er wel

Implantaten worden niet verboden, maar de regels worden aangescherpt. Wat zegt dat over de veiligheid, vraagt Corien van Zweden, auteur van Borsten. De levensloop van een intiem lichaamsdeel.

Aanraders van de redactie

Het neerslaan van het Tiananmenprotest is een gapend gat in het geheugen van Chinese jongeren
Op 4 juni 1989 werd de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing neergeslagen. Nu, dertig jaar later, blijkt het een blinde vlek onder Chinese jongeren.

Het Tiananmenprotest (boven) is dertig jaar later (beneden) een blinde vlek onder Chinese jongeren.  Beeld AFP
Het Tiananmenprotest (boven) is dertig jaar later (beneden) een blinde vlek onder Chinese jongeren.Beeld AFP

Nederlandse winkeliers laten kansen nog steeds onbenut bij koopgekte Suikerfeest
Een maand vol uitgebreide maaltijden en een driedaags feest waarvoor 900 duizend man zich in het nieuw steekt: de ramadan biedt volop kansen voor de Nederlandse detailhandel. Maar de middenstand laat die kansen links liggen.

Best Kept Secret bewijst: het sterkste indie-geluid komt anno 2019 van vrouwen
Hoewel Best Kept Secret zich vooral richt op nieuwere indie-artiesten, waren de Duitse pioniers van de elektronische muziek Kraftwerk het hoogtepunt. ‘Wat voelde het heerlijk. Een koel avondbriesje, het geluid grootser en ruimtelijker dan ooit en de elektronische baslijnen zo hard dat je middenrif het zwaar te verduren krijgt.’

Best Kept Secret Festival 2019. Beeld Ben Houdijk
Best Kept Secret Festival 2019.Beeld Ben Houdijk

Zin van het leven: ‘Muziek verbindt mij met het leven’
Hoe helend muziek kan zijn, ervoer violist Susanne Niesporek na de dood van haar dochtertje Emma. ‘Tijdens het spelen lukte het met haar contact te maken’, vertelt ze Fokke Obbema.

Stille tocht om onopgeloste moordzaken: ‘Stel je eens duizend doodskisten voor’
Honderden nabestaanden hebben zaterdag in Almere met een stille tocht aandacht gevraagd voor onopgeloste moordzaken. ‘Het leren verdragen van de constante onzekerheid is de grootste uitdaging’.

Het boerenbonteleven op Instagram: geen stikstof, mest of activisten, maar hooi, zon, búíten
Toine Heijmans ging naar Nigtevecht voor de Open Boerderijdagen, waar Campina samen met ‘mama-bloggers’ en Epke Zonderland het boerenleven laat zien. Blijkt een lastig verhaal, zeker voor YouTube en Instagram.

Meer over