nieuwsbriefmaandagavond 19 november

Volkskrant Avond: Nederlandse bodem zakt veel meer dan verwacht | Duitsland stopt wapenexport aan Saoedi-Arabië

Goedenavond. De Nederlandse bodem zakt veel meer dan verwacht, en dat komt vooral door de grote droogte van het afgelopen jaar. Hoe dat zit, leest u in deze nieuwsbrief. Daarin ook een nieuw nummer van cabaretduo Yentl en de Boer, vanuit de archiefkast op onze redactie, en een interview met de leden van de Britse megaband Muse. Die, tot hun eigen verrassing, nieuwe inspiratie vonden in de jaren tachtig.

Redactie
Scheuren ontstaan overal in huis door laag grondwaterpeil. Gevolg van de aanhoudende droogte en wateronttrekking door de fruittelers in de omgeving. Beeld Katja Poelwijk
Scheuren ontstaan overal in huis door laag grondwaterpeil. Gevolg van de aanhoudende droogte en wateronttrekking door de fruittelers in de omgeving.Beeld Katja Poelwijk

Vandaag belangrijk

Droge zomer leidt tot verzakkende huizen: Nederlandse bodem zakt veel meer dan gedacht
De Nederlandse bodem zakt veel meer dan verwacht. De grote droogte van het afgelopen jaar speelt daarbij een hoofdrol. Dat blijkt uit de nieuwe bodemdalingskaart van Nederland die het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica (NCG) morgen presenteert.

Rutte hekelt ‘aso’s’ bij sintintochten
Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor ‘hooligans’ die het afgelopen weekend demonstraties van anti-Zwarte-Piet-activisten belaagden. ‘Wat die aso’s hebben gedaan, verpest het voor iedereen’, aldus de premier.

Duitsland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabië
Duitsland stopt per direct met het exporteren van wapens en ander militair materieel naar Saoedi-Arabië, als reactie op de moord op de journalist Jamal Khashoggi vorige maand. Om dezelfde reden heeft de Duitse regering, gecoördineerd met Frankrijk, een inreisverbod opgelegd aan achttien Saoediërs die mogelijk achter de moord zitten.

Edelherten in de Oostvaardersplassen. Beeld Arie Kievit
Edelherten in de Oostvaardersplassen.Beeld Arie Kievit

Rechter: afschieten van edelherten Oostvaardersplassen mag, maar niet voor eind november
De kans is groot dat Staatsbosbeheer aan het eind van de maand kan beginnen met het afschieten van 1.800 edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter in Lelystad gaf de provincie Flevoland maandag toestemming met een uitspraak in een kort geding, aangespannen door vijf dierenbeschermingsorganisaties.

Video van de dag

‘Precies daar waar jij je schilderij wilt hangen, heeft al eens een schilderij gehangen.’ Kijk en luister naar het muzikale cabaretduo Yentl en de Boer, die het nummer ‘Spijkertje’ van hun nieuwe album ‘Morph’ in onze archiefkast spelen.

Vandaag op televisie

In Gelsenkirchen speelt het Nederlands elftal nu tegen Duitsland. Oranje heeft genoeg aan een gelijkspel om door te dringen tot het eindtoernooi van de Nations Leaue - en is opeens favoriet, zoals onze voetbalverslaggever Willem Vissers schrijft. Ook zijn vanavond twee mooie documentaires te zien, allebei op NPO 2. Om 20.25 is The Long Season begonnen, de film waarvoor Leonard Retel Helmrich anderhalf jaar lang in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen volgde. En het is geen loodzware film geworden. Esther Gould maakte A Strange Love Affair With Ego (23.05 uur), over de narcistische stoornis waar haar zus aan leed. Meer tips voor een geslaagde televisieavond? Die hebben we hier verzameld.

Morgen in de krant

Roemruchte verleden laat ABN Amro niet los
Anonieme brieven, commissarissen die vertrekken en toezichthouders die over de schouder meekijken: het blijft rommelen bij ABN Amro. Waar zit de pijn bij de staatsbank?

Ook zonder palenpest scheuren woningen door lage grondwaterstand
In Nederland dreigt het funderingsprobleem fors toe te nemen door een nieuw fenomeen. Woningen die rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd – dus zonder palen – vertonen sinds deze zomer scheuren door de lage grondwaterstand. Honderden gedupeerden melden zich. ‘Ik kijk door de scheuren in mijn slaapkamer naar buiten.

Drijvend paviljoen, kermisattractie of binnenstrand? Den Haag zoekt publiekstrekker als Binnenhof sluit
Wat kan Den Haag doen om toeristen te lokken als na Prinsjesdag 2020 het Binnenhof vijfenhalf jaar dicht gaat vanwege renovatie? De plannen die tot nu toe zijn geopperd, zijn gewaagd: van een drijvend paviljoen in de Hofvijver tot een 80 meter hoge attractietoren.

The Hague HighLights: lichtevenementen zetten Den Haag in november en december in de spotlights. Beeld Anne Reitsma
The Hague HighLights: lichtevenementen zetten Den Haag in november en december in de spotlights.Beeld Anne Reitsma

Polen komt om in de appels, maar hoe komt dat precies?
Polen is de grootste appelproducent van Europa en de derde wereldwijd. Maar wie wil al die appels hebben? Rusland in elk geval niet. Met een foto zette Krzystof Czarnecki het leed van de telers op de kaart.

Muse vond inspiratie voor nieuwe album in de jaren tachtig
Na hun duistere Drones-tour waren de mannen van Muse uitgeput. De sleutel tot een lichtere sound kwam van zanger Matt Bellamy, die – tot hun aller verbazing – nieuwe inspiratie vond in de jaren tachtig.

Muse. Beeld Jeff Forney
Muse.Beeld Jeff Forney

Bloomberg doet grootste donatie ooit aan Amerikaanse universiteit (en eerste stap richting het Witte Huis?)
De miljardair Michael Bloomberg heeft 1,8 miljard dollar (omgerekend 1,57 miljard euro) gedoneerd aan zijn alma mater, de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Dit ongekend hoge bedrag is exclusief bedoeld voor de toelating van studenten die het collegegeld niet op kunnen brengen. Hiermee wil Bloomberg, die overweegt namens de Democraten mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2020, zichzelf neerzetten als een toegewijde filantroop.

Meer over