Volkskrant AvondVrijdag 24 april

Volkskrant Avond: Nederland wacht financiële dreun: tekort van 92 miljard euro | Een ‘immuniteitsbewijs’, is die mogelijkheid reëel?

Mogelijk heb je in de toekomst een immuniteitspaspoort nodig om zoals hier in Santiago het vliegtuig te betreden. Beeld AFP
Mogelijk heb je in de toekomst een immuniteitspaspoort nodig om zoals hier in Santiago het vliegtuig te betreden.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

KNVB beslist: geen kampioen, geen degradatie

Na een chaotische dag van mailen, vergaderen, lobbyen, stemmen en beslissen kwam vrijdagavond het verdict over de ontknoping van het betaald voetbal: Ajax is geen kampioen. ADO Den Haag en RKC blijven in de eredivisie, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap promoveren niet.

Live: Bezetting ic-bedden daalt tot onder duizend

De instroom van coronapatiënten in het ziekenhuis lijkt zich de laatste week te stabiliseren. De sterfte door corona is de afgelopen week teruggelopen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Volg het laatste nieuws rondom de coronacrisis in dit liveblog.

Braziliaanse justitieminister stapt op, regering Bolsonaro in crisis

De populaire Braziliaanse minister van Justitie Sergio Moro heeft vrijdag zijn ontslag aangekondigd. Hij vertrekt uit onvrede over president Jair Bolsonaro die eerder op de dag het hoofd van de federale politie de laan uitstuurde.

Er komt statiegeld op plastic flesjes: 15 cent, vanaf juli 2021

Er komt statiegeld op plastic frisdrankflesjes. Dat zal ingaan per 1 juli volgend jaar. De flesjes kunnen worden teruggebracht in supermarkten, op stations, bij tankstations en bij cateraars.

Afval bij elkaar geveegd.  Beeld ANP
Afval bij elkaar geveegd.Beeld ANP

Trimbos-instituut: cannabisgebruikers blowen in coronatijd meer, uit verveling

Uit verveling een stickie opsteken. Het lijkt erop dat dit sinds de coronacrisis vaker gebeurt. Ruim twee van de vijf cannabisgebruikers zijn meer gaan blowen, een klein deel is minder gaan gebruiken.

Door de droogte zaait de akkerbouwer zijn witlof op beton

Akkerbouwers zijn amper bekomen van de vraaguitval door corona of ze worden geconfronteerd met een van de droogste lentes ooit. ‘Het is alsof ik op beton moet zaaien.’

Vanavond op televisie

Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Hubble Space Telescope werd gelanceerd. Horizon (BBC 2, 22.00 uur) vertelt in een speciale aflevering de opmerkelijke geschiedenis van de telescoop, die nog steeds in bedrijf is. Meer tips vindt u hier. En kijk samen met een astronoom, astronaut én een museumdirecteur naar de magie van de diepe kosmos, in onze bijzondere productie.

Opinie

‘Structurele oplossingen’ als excuus voor de vluchtelingencrisis

Als het de politiek echt ernst is met ‘structurele oplossingen’, laat ze dan beginnen met het inlossen van gemaakte beloftes om vervolgens de schandvlek van de Griekse eilanden weg te poetsen, betoogt Leo Lucassen, directeur van het Internationaal instituut voor Sociale Geschiedenis.

Aanraders van de redactie

Raming kabinet: begrotingstekort dit jaar naar 11,8 procent, staatsschuld explodeert

De Nederlandse overheidsfinanciën storten dit jaar in een ravijn. De tussentijdse begrotingsbijstelling, de Voorjaarsnota, schetst vrijdag een dramatisch kostenplaatje van de coronacrisis.

Honderd miljoen minder voor justitie en veiligheid dan gehoopt: ‘Je moet je verlies nemen’

Hij had grote plannen voor de strijd tegen de criminele ondermijning. Hij snapt wel dat Financiën daarvoor, door het coronavirus, minder geld opzij zet. ‘Wat ik heb gekregen, vind ik nog steeds heel mooi.’ En hij heeft er een klus bij: de lockdown handhaven. ‘De jongeren doen het echt goed.’

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) loopt langs een coffeeshop tijdens een werkbezoek in de Weimarstraat. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) loopt langs een coffeeshop tijdens een werkbezoek in de Weimarstraat.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Zoom-moe: waarom videovergaderen doodvermoeiend is

Niet weten waarom die collega nou opzij kijkt en meeluisteren met de verbouwing van de buren. Ook moe van al dat gezoom en gehangout? De fundamentele problemen van videovergaderen, de ‘heel slechte virtual reality’ waar we de komende tijd nog mee over weg moeten.

Weer naar de kroeg, op reis en naar werk met een ‘immuniteitsbewijs’, is die mogelijkheid reëel?

Na Duitsland, Frankrijk en Griekenland is ook in Chili de discussie losgebarsten of degenen die corona hebben gehad een ‘immuniteitspaspoort’ kunnen krijgen. Dat zou dan aantonen dat ze beschermd zijn tegen het virus. Maar experts waarschuwen: garantie tot de voordeur.

Wat nou als AZ ... en andere noties aan het eind van het voetbalseizoen

Een uniek voetbalseizoen kwam vrijdag officieel tot een eind met een vergadering over de verdeling van prijzen. Wat rest zijn herinneringen en vragen. Wat als AZ ..? Stel dat Feyenoord ..? We zullen het nooit weten.

Myron Boadu (AZ) scoorde in december vlak voor tijd tegen Ajax de 1-0.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Myron Boadu (AZ) scoorde in december vlak voor tijd tegen Ajax de 1-0.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘De kleuter is geen leerling!’, zei de school, of we alsjeblieft met ze wilden gaan spelen

Dankzij de groepsapp van de ouders van alle kleuters in de klas van haar zoontje, leerde columniste Ibtihal Jadib, dat je naar schoolgaat om uit te blinken. ‘Een beetje fanatieke ouder leert zijn kind lezen ruim vóór groep 3.’ Tot de school een einde maakte aan de hysterische oproep om opdrachten. ‘Het is ook niet niks, je kinderen door hun schooljaren heen proberen te loodsen. Voor je er erg in hebt, ben je vooral bezig met je eigen wereldbeeld.’

Moeite met opstaan? We testen drie agressieve wekkers – waaronder een die elektrische schokken geeft

Je hebt wekkers die je op een vriendelijke manier helpen waken, je hebt er ook die radicaal anders te werk gaan. Drie van die agressieve wekkers getest.

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen
Meer over