NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Nederland is belastingparadijs, vindt Europees Parlement | Dit wilde Freek de Jonge zeggen toen hij zijn stem verhief op het Boekenbal

Redactie
Thierry Baudet praat met de pers na de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld EPA
Thierry Baudet praat met de pers na de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld EPA

Vandaag Belangrijk

Na de winst moet Forum onderhandelen, maar zonder partijprogramma gaat dat nog wat stroef
Nog geen week na de verkiezingsuitslag heeft Forum voor Democratie het initiatief genomen in twee van de drie provincies waar de partij de grootste werd. In Zuid-Holland en Noord-Holland bracht FvD prominente informateurs in stelling. In Flevoland heeft de partij nog geen formatieplannen gepresenteerd.

Nederland is een belastingparadijs en moet op een zwarte lijst, vindt het Europees Parlement
Het Europees Parlement bestempelt Nederland als een belastingparadijs, net als Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus.

Grenzeloze honger naar gas en kolen stuwt wereldwijde CO2-uitstoot naar recordhoogte
De mondiale CO2-uitstoot is vorig jaar tot recordhoogte opgestuwd door een grenzeloze honger naar gas en kolen in vooral Amerika, China en India. De vraag naar energie steeg met 2,3 procent – bijna dubbel zo hard als normaal de laatste jaren – dankzij de uitbundig draaiende wereldeconomie en extreme temperaturen.

Zetelcamembert smelt in verkiezingshitte: einde aan publicatie opiniepeilingen door Europees Parlement
Het was het meest aansprekende en sappigste onderdeel van de Europese verkiezingen tot nog toe: de opiniepeilingen die het Europees Parlement sinds januari publiceerde. Om de paar weken een nieuwe, kleurige ‘camembert’-grafiek met de verwachte zetelverdeling, de winnaars en de verliezers. Maandagnacht werd even onverwachts als bruut een eind gemaakt aan deze openheid. Reden: de peilingen vallen niet goed bij veel partijen.

Video van de dag

Abdelkader Benali: ‘Gooi de sociale media een week op slot’
Abdelkader Benali bemoeit zich steeds minder vaak met politieke discussies op de sociale media. ‘Niemand doet er lief. Iedereen staat in de haatstand.’ Dat moet anders, vindt hij, en doet een radicaal voorstel: gooi de sociale media een hele week op slot.

Vanavond op tv

Het is een prima avondje voor een thriller. Zap om 20:30 uur bijvoorbeeld naar SBS 9 voor Zodiac, gebaseerd op het ware verhaal van seriemoordenaar de Zodiac Killer. Of kijk op Netflix naar de verrassend thriller In Fear. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Ziet u door de bomen het Brexit-bos niet meer? Onze correspondent legt u de situatie uit
Het is - alweer ja - een cruciale week voor de Brexit. De poging om uit de EU te vertrekken is inmiddels een politiek steekspel geworden waar eigenlijk niemand meer wat van snapt. Onze correspondent in Londen, Patrick van IJzendoorn, geeft verduidelijking in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Links heeft het moeilijk in de wereld, en zeker in Nederland
Max Pam ziet dat links het moeilijk heeft. In de wereld, maar zeker ook in Nederland. Kijk naar het optreden van Freek de Jonge op het Boekenbal, bijvoorbeeld.

‘Seks voor het huwelijk al eeuwenlang gebruikelijk’
De zeer vroege en grondige registratie van huwelijken in Amsterdam biedt een uniek inkijkje in het liefdesleven van de zestiende tot begin negentiende eeuw. Wat blijkt: seks en samenwonen voor het huwelijk waren normaal en in Amsterdam trouwden mensen toen al later dan mensen buiten de stad.

Heer en dame kussend en een vrouw van achteren. (Gesina ter Borch, 1654). Beeld Rijksstudio
Heer en dame kussend en een vrouw van achteren. (Gesina ter Borch, 1654).Beeld Rijksstudio

Wij kunnen niet zonder cultuur, ook al is hierover voortdurende spanning tussen links en rechts
Toen Freek de Jonge op het Boekenbal zijn stem verhief, viel hem hoon ten deel. Maar wat was eigenlijk de boodschap?

Kweekvlees kan de wereld redden - en het smaakt ook nog eens naar (jawel) vlees
Het kan en het moet: eend uit het lab. De reguliere vleesindustrie is een aanslag op dier en klimaat, schrijft Paul Shapiro in zijn boek over kweekvlees. ‘Ik denk dat we met kweekvlees de wereld kunnen redden van zichzelf.’

null Beeld Tim Enthoven
Beeld Tim Enthoven

Mark Rutte wordt niet zichtbaar ouder, maar hij wórdt wel ouder. En, gek genoeg, excentrieker
Waar Mark Rutte vroeger eerder bestempeld werd als nerdy, is hij nu excentriek, vindt Aaf Brandt Corstius. En dat is een goed teken.

Meer over