NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Nederland haalt twee kinderen van IS-strijders terug uit Syrië | ‘Boreaal genieten’ met de jongerenbeweging van FvD

Samen op de foto met leider Thierry Baudet in een Instagram kader. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Samen op de foto met leider Thierry Baudet in een Instagram kader.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Nederland haalt twee kinderen van IS-strijders terug uit Syrië vanwege ‘erbarmelijke leefomstandigheden’

Voor het eerst heeft Nederland twee kinderen van IS-strijders opgehaald uit Syrië. De twee kleuters zijn wees sinds het overlijden van hun Nederlandse moeder in januari en verbleven alleen in een Syrisch detentiekamp. De terugkeer van de kinderen kwam twee dagen nadat minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) had verklaard dat Nederlandse ambtenaren niet naar Syrië kunnen om daar kinderen op te halen.

Van de tien mogelijke opvolgers van Theresa May bekenden er acht weleens drugs te hebben gebruikt

De Conservatieve Partij heeft maandag tien kandidaten genomineerd als opvolger van Theresa May, en daarmee het premierschap van Groot-Brittannië. De prominentste zijn Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, zijn opvolger Jeremy Hunt, Dominic Raab, gewezen Brexitminister en Michael Gove, de huidig minister van Milieu en Plattelandszaken.

Opnieuw 95 doden door etnisch geweld in Mali

De spanningen tussen etnische groepen in Mali lopen steeds verder op. In een dorpje in het midden van het land zijn zondagnacht zeker 95 mensen gedood. De aanslag op de boerengemeenschap van de etnische groep Dogon is vermoedelijk gepleegd door nomaden van de Fulani-stam, als wraak op een aanslag in maart van dit jaar waarbij 157 mensen om het leven kwamen.

Een soldaat loopt tussen het puin van een verwoest huis tijdens een aanval op 23 maart, in het dorp Ogossagou, in de buurt van Mopti.  Beeld AFP
Een soldaat loopt tussen het puin van een verwoest huis tijdens een aanval op 23 maart, in het dorp Ogossagou, in de buurt van Mopti.Beeld AFP

‘Wij zijn Ivan Goloenov’: Russische kranten verenigd tegen arrestatie journalist

De Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov (36) werd donderdag gearresteerd op verdenking van drugshandel. Collega-journalisten en mensenrechtenactivisten vermoeden een valstrik. ‘De politie en veiligheidsdiensten hebben ons de oorlog verklaard.’

Vanavond op tv

Meer dan 25 jaar oud, maar nog steeds geldt Jurassic Park als een gamechanger. Spielbergs dino-klassieker is om 20.30 uur te zien op Net 5. Minder een gamechanger: Charlie’s Angels, een overvol schuimgebakje van een film met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu (RTL 8, 20.30 uur). Of neem eens een kijkje op onze seriepagina, met meer dan honderd aanraders, zoals seizoen 5 van Black Mirror.

Opinie

Harteloos tweeten over het belang van liefde

Kan een waarachtig pleidooi voor meer liefde hardvochtig zijn? Ja, kijk maar naar de reactie op het overlijden van een zeventienjarig meisje in Arnhem, schrijft gastcolumnist Ad Bergsma.

Morgen in de krant

Voor het eerst wint een Nederlander de prestigieuze World Food Prize

Maandag werd bekend dat The World Food Prize, de belangrijkste prijs op het gebied van landbouw en voeding, dit jaar wordt toegekend aan Simon Groot (84). Hij krijgt de onderscheiding omdat hij met zijn bedrijf East-West Seed miljoenen kleine boeren in Zuidoost-Azië van goed zaaigoed heeft voorzien.

Simon Groot. Beeld Marcel van den Bergh
Simon Groot.Beeld Marcel van den Bergh

Het is zonde om plastic maar één keer te gebruiken en dan weg te flikkeren

‘Het is tijd dat we stoppen met al het overbodige verpakkingsmateriaal’, schrijft Teun van de Keuken. Nu worden de verpakkingen tegenwoordig al aangepakt, maar we zijn er nog lang niet. ‘Dit wordt de tijd van het hergebruik’, volgens Van der Keuken. We moeten onze materialen meermalen gaan gebruiken en daar zullen de winkels ons bij moeten helpen.

Jonge aanhangers Baudet dromen van strijd met ‘de gevestigde orde’

In twee jaar tijd is de jongerenbeweging van Forum voor Democratie uitgegroeid tot de grootste van Nederland. De jeugdige vertrouwelingen van Thierry Baudet zien zichzelf als voorhoede in een existentiële strijd. ‘We hebben overheersingsdrang nodig.’

Pinkpop rekent definitief af met gitaarrock-imago

Zelden zal het dit jaar jubilerende Pinkpop op één dag zo’n veelheid aan muziekstijlen hebben gepresenteerd als zondag, de tweede dag van de vijftigste editie. Marco Borsato, Armin van Buuren en J. Balvin slingerden de festivalgangers van het ene naar het andere uiterste.

Ashis Mathura over de zin van het leven: ‘Besef dat je leeft en niet alleen maar bestaat’

Ashis Mathura komt uit een geslacht van hindoepriesters. Hijzelf is al op zijn 13de pandit. Als een soort Columbus, zo vertelt hij Fokke Obbema, ontdekte hij de heilige geschriften. En toen ging hij naar Nederland.

Mijn vader leek het een goed plan op zijn verjaardag zijn jongste kind te laten dopen

‘Door een wonderlijke samenloop van omstandigheden beschikt mijn vader over een schattig zoontje van 1 jaar oud’, schrijft Sylvia Witteman. En op haar vaders 80ste verjaardag werd dat zoontje gedoopt. Door die ervaring kreeg Sylvia spontaan spijt dat ze haar eigen kroost niet had laten dopen, maar ja: achteraf kijkt men natuurlijk de koe in de kont.

Meer over