Volkskrant AvondDonderdag 9 april

Volkskrant Avond: Nederland en Frankrijk willen miljarden uittrekken voor redding van Air France-KLM | Bigbrotherdenken in Nederland? We vroegen RIVM-directeur Jaap van Dissel ernaar

Vliegtuigen van Air France en KLM op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Vliegtuigen van Air France en KLM op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Nederland en Frankrijk willen miljarden uittrekken voor redding van Air France-KLM
Nederland en Frankrijk voeren koortsachtig overleg over een noodplan dat Air France-KLM van de ondergang moet redden. Dit plan behelst op z’n minst vele miljarden aan staatsgaranties. Nationalisatie van de luchtvaartcombinatie wordt niet uitgesloten, maar heeft waarschijnlijk niet de voorkeur van het Nederlandse kabinet.

Liveblog coronavirus: Aantal patiënten op intensive care stabiel
De coronacrisis heeft het gewone leven in grote delen van de wereld platgelegd. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Kabinet wil af van regeling die asielzoekers dwangsommen laat eisen
Asielzoekers kunnen binnenkort waarschijnlijk geen dwangsommen meer indienen als de IND hun aanvraag niet binnen de wettelijke termijn afhandelt. Het kabinet wil de regeling die dit mogelijk maakt afschaffen.

Wapenstilstand in Jemen biedt voor het eerst in jaren kans op vredesoverleg
De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die strijdt tegen rebellen in Jemen, neemt vanaf donderdag een bestand van twee weken in acht. Dit hebben de Saoedische autoriteiten aangekondigd.

Vanavond op de televisie

Hoe lang duurt het nog voordat er een vaccin tegen het coronavirus is ontwikkeld? Zembla (NPO 2, 20.30 uur) gaat vanavond op zoek naar een antwoord. Op BBC 2 geeft wetenschapsmagazine Horizon (22.00 uur) in een tweedelige special een overzicht van wat we weten over covid-19. Waarom grijpt de ziekte zo snel om zich heen en wat richt ze aan in ons lichaam? En deel twee van de documentaireserie Hillary (NPO2, 22.30 uur) belicht vanavond Clintons jaren als First Lady (1993-2001). Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

Hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers: ‘Duitsland kan het niet meer alleen’
Met de Brexit bereikt de EU een nieuwe levensfase. In deel II van een korte serie interviews Mathieu Segers: hoe vindt de Unie in turbulente tijden haar vitaliteit terug?

De paasdienst wordt opgenomen in de Laurenskerk in Rotterdam, met predikant Bernard van Verschuer. De dienst zal online en op televisie worden uitgezonden. Beeld  Arie Kievit
De paasdienst wordt opgenomen in de Laurenskerk in Rotterdam, met predikant Bernard van Verschuer. De dienst zal online en op televisie worden uitgezonden.Beeld Arie Kievit

Aanraders van de redactie

Bigbrotherdenken in Nederland? We vroegen RIVM-directeur Jaap van Dissel ernaar
Een opmerkelijke omslag van het kabinet: Nederland moet grootschalig testen en digitale volgtechnieken overwegen om het coronavirus de baas te worden. Bigbrotherdenken in Nederland? We vroegen RIVM-directeur Jaap van Dissel ernaar.

Spannend om op de 24-uursopvang te slapen? Vooral voor de ouders
Steeds meer ouders die in de vitale sector werken, doen een beroep op de 24-uursopvang die gemeenten organiseren. Vooral voor de ouders is het even wennen.

Hoe de coronacrisis van invloed kan zijn op de betekenis van Pasen
De kerken zullen de komende dagen leeg zijn. Maar onder invloed van corona zullen de mensen meer doordrongen raken van de betekenis van Pasen. ‘De mensen staan langs de kruisweg van 2020.’

Luisteren we in de coronacrisis niet naar een te klein groepje deskundigen?
Wat experts zeggen is voor de regering leidend. Fijn, vond Volkskrant-journalist Kustaw Bessems, tot hij hun redeneringen niet meer kon volgen, en zelfs onenigheid zag. Hij wil graag méér stemmen horen.

Lucas Waagmeester: ‘Als journalist in Turkije moet je soms naar het gevaar toe.’ Beeld Frank Ruiter
Lucas Waagmeester: ‘Als journalist in Turkije moet je soms naar het gevaar toe.’Beeld Frank Ruiter

Buitenlandcorrespondent Lucas Waagmeester: ‘Ik heb de mazzel dat ik niet snel van mijn stuk ben’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn boek over zijn tijd als Turkije-correspondent, zeven dilemma’s voor journalist Lucas Waagmeester.

Aaf leest sterren: allemaal een groen-witte pyjama aan of een kussen voor je lichaam binden
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: het pyjamafeestje van Demi Moore en de kussenuitdaging van, ja, van wie niet eigenlijk in beroemdhedenland.

Meer over