Volkskrant AvondZondag 22 september

Volkskrant Avond: Na ‘Oekraïne-gate’ roepen zelfs conservatieven op tot afzetting Trump | Blackface ligt wereldwijd onder vuur

Joe Biden (R) met zijn zoon Hunter. Beeld Getty Images North America
Joe Biden (R) met zijn zoon Hunter.Beeld Getty Images North America

Vandaag belangrijk

Trump zette Oekraïne onder druk om Joe Biden te onderzoeken
Opnieuw is het de vraag of Donald Trump wegkomt met een moord op 5th avenue – het al bijna sleetse voorbeeld dat hij in 2016 gaf om te illustreren dat hij onaantastbaar zou zijn. Nu zou hij (weer) een buitenlandse mogendheid hebben ingeschakeld om een politieke tegenstander uit te schakelen.

Dam tot Damloop was al warm, de marathon in Doha wordt nog veel erger
Bij de Dam tot Damloop was met 25 graden de warmte al een thema. Dat zal het straks bij de WK-marathons in Doha helemaal zijn. ‘Als je langer bent, heb je meer last.’

Hoe darmbacteriën alcohol kunnen produceren zonder dat u daar een druppel voor hoeft te drinken
Dat micro-organismen alcohol produceren, is relevant voor wijnboeren en bierbrouwerijen maar nu blijkt dat de mens zelf ook een kleine alcoholfabriek in de darmen kan hebben. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat darmbacteriën zoveel alcohol kunnen produceren dat geheelonthouders er leverschade door oplopen.

Meerderheid Kamer wil dubbel paspoort voor Nederlanders in Groot-Brittannië. Beeld
Meerderheid Kamer wil dubbel paspoort voor Nederlanders in Groot-Brittannië.

Meerderheid Kamer wil dubbel paspoort voor Nederlanders in Groot-Brittannië
Nederlanders die al lang in het Verenigd Koninkrijk wonen, moeten de Britse nationaliteit kunnen aannemen zonder de Nederlandse te verliezen. Zo worden ze in staat gesteld de gevolgen van een harde Brexit te beperken. Een Kamermeerderheid wil een noodwet doorvoeren die dit mogelijk maakt. De wet wordt gesteund door D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50Plus.

Topschutter Malen bezorgt PSV een punt tegen Ajax
Ajax was de laatste drie jaar kansloos in Eindhoven en scoorde zelfs niet in het Philips Stadion. Zondag bleek een 1-0 voorsprong na een treffer van Promes niet voldoende om de ban te breken tegen PSV. Malen manifesteerde zich in een overwegend vlakke topper wederom als de topschutter van PSV, waardoor beide teams genoegen moesten nemen met een punt: 1-1.

Video van de dag

Maaike Ouboter speelt een troostliedje in onze archiefkast
Uit het niets werd ze bekend door haar aangrijpende optreden bij het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Nu, twee albums verder en met een theatertour voor de boeg, is ze te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast.

Opinie

Als de politiek niet naar de dokter gaat, moet de dokter naar de politiek komen
Psychiater Esther van Fenema pleit voor een systeem dat gezond gedrag stimuleert in plaats van een pervers systeem dat ziekte beloont.

Vanavond op tv

Hoe ziet de Nederlandse strijd tegen het water er de komende 100 jaar uit? U ziet het in Tegenlicht (NPO 2, 21.05 uur). Of kijk naar 3Lab: Father Figure (NPO 3, 23.15 uur); een portret van de 26-jarige oprichter van een vogue-dansgemeenschap in Rotterdam. Bekijk al onze tv-tips hier.

Morgen in de krant

Blackface ligt wereldwijd onder vuur: ‘Zelfs als het gedaan wordt met humor, voelt het vernederend’
Wie zich zwart schminkt, kan tegenwoordig geheid kritiek verwachten. De blackface-discussie is in korte tijd naar vele uithoeken van de wereld overgewaaid. Ook in Azië en de Arabische wereld ligt blackface onder vuur.

Column: ‘Er is nieuws van het volkorenfront: goed nieuws en slecht nieuws’
Teun van de Keuken doet verslag van het volkorenfront en het nieuws is slecht: met de Volkorenrichtlijn, waaraan fabrikanten moeten voldoen als zij hun product ‘volkoren’ willen noemen, wordt gesjoemeld. ‘Veel bedrijven zullen taalvirtuozen inhuren om halfkorenproducten te maken met een volkorenreputatie. Oneerlijk en stom.’

De nonnen lopen voorop bij het bevrijdingsfeest in Veghel. Beeld Johan van Eerd
De nonnen lopen voorop bij het bevrijdingsfeest in Veghel.Beeld Johan van Eerd

Zelfs de nonnen feestten mee, maar toen moest het ergste nog komen: de Duitse tegenaanval
Het Brabantse Veghel dacht enkele dagen na operatie Market Garden bevrijd te zijn. Het hele dorp feestte mee, inclusief de anders zo strenge nonnen bij wie Mies Tünnissen-van Berkel naar school moest. Maar toen volgde alsnog een tegenoffensief van de Duitsers, waarbij vier zusters en een knecht de dood vonden.

Heeft Thomas Cook het einde van de reis bereikt?
De Britse reisgigant Thomas Cook vecht voor haar voortbestaan. Het was het bedrijf dat van burgers wereldburgers maakte. Wat is er misgegaan?

Dichter Ellen Deckwitz: ‘In de kampen, dáár was het pas erg, kreeg ik als meisje te horen’
Waarom wist haar moeder niets van de oorlog, maar kreeg zij als kleinkind alles te horen, tot in de gruwelijkste details? In haar nieuwe bundel ontdekt dichter Ellen Deckwitz (37) hoe verdriet generatie na generatie kan doorwerken. ‘Ik heb jarenlang iedereen gewantrouwd.’

Column: ‘Het was lang, heel lang geleden dat ik me tussen zoveel linkse mensen had bevonden’
Door een speling van het lot belandde Aaf Brandt Corstius in restaurant De Plak, dat bekendstaat om de kaasgehakt en waar de menukaart aandacht heeft voor okselhaar en krakersrellen. ‘Ik zag een gezin met twee kinderen, waarvan elk gezinslid een andere felle haarkleur had, en ieders haar zat weer in een verschillende staat van knoop.’

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over