Volkskrant avondVrijdag 11 oktober

Volkskrant Avond: Na de aanslag: in Halle is het dragen van een keppeltje nu een daad | Wat bezielt Erdogan om Noord-Syrië binnen te vallen?

EU-president Donald Tusk arriveert in Nicosia, 11 oktober 2019. Beeld AFP
EU-president Donald Tusk arriveert in Nicosia, 11 oktober 2019.Beeld AFP

In het nieuws

Brussel en Londen doen ultieme poging om een Brexitakkoord te sluiten
Brussel en Londen wagen een ultieme poging om alsnog een akkoord te bereiken waarmee het Verenigd Koninkrijk eind deze maand op ordelijke wijze de EU kan verlaten. Onderhandelaars van beide partijen komen dit weekend in totale radiostilte bijeen voor wat betrokkenen een race tegen de klok noemen.

Meerdere gewonden door steekpartij winkelcentrum Manchester, dader verdacht van terrorisme
Drie mensen zijn vrijdag neergestoken in het winkelcentrum Arndale, in de Britse stad Manchester. De politie meldt in een verklaring dat de dader is gearresteerd. Hij wordt verdacht van terrorisme.

Spaans bedrijf dat mega-wegenbouwproject moet uitvoeren verwikkeld in tal van corruptieonderzoeken
Het Spaanse bedrijf FCC dat een van de grootste wegenbouwprojecten van Nederland moet gaan uitvoeren, de vernieuwing van de snelweg A9, is verwikkeld in tal van corruptieonderzoeken in Spanje en Zuid-Amerika. Met het project in opdracht van Rijkswaterstaat is 800 miljoen euro gemoeid.

Turks leger dringt dieper Syrië binnen, Navo en Rusland manen Ankara tot ‘beheersing’
Het Turkse leger is op de derde dag van de inval in Noord-Syrië nog dieper doorgedrongen in het leefgebied van de Syrische Koerden. Burgers slaan massaal op de vlucht en het aantal slachtoffers stijgt.De Navo en Rusland hebben Turkije vrijdag opgeroepen zich ‘beheerst’ op te stellen.

Apple en andere westerse techbedrijven buigen voor Chinese druk
Westerse bedrijven die hun lucratieve handel willen beschermen worden steeds bevreesder om China te schofferen. Het ene na het andere bedrijf werd deze week beschuldigd van censuur, in dit geval rondom de demonstraties in Hongkong tegen de Chinese invloed daar.

Aleksej Leonov (1934-2019): de eerste mens die door de ruimte wandelde
De kosmonaut die als eerste door het heelal dwarrelde is overleden. Aleksej Leonov liet de mensheid zien dat het mogelijk is om in de ruimte te werken.

Video van de dag

Wereldberoemd zijn ze: de waterlelies van schilder Monet. Deze en andere tuinwerken zijn nu te zien in het Kunstmuseum in Den Haag (voorheen Gemeentemuseum). V-vlogger Lisa bezocht de tentoonstelling én ging terug naar de plek die Monet inspireerde tot zijn werken: zijn tuin in het Franse Giverny.

Tv-tips

Café Society is een fijne recente aflevering uit het oeuvre van Woody Allen. Jesse Eisenberg speelt een jongeman onderaan de ladder van het Hollywood van de jaren dertig. Dankzij het camerawerk van drievoudig Oscarwinnaar Vittorio Storaro (Apocalypse Now) een lust voor het oog (Canvas, 22.10 uur). Of kijk de curieuze en bezienswaardige grimmige komedie The Cable Guy, met Jim Carrey als tv-monteur die het leven van zijn klant binnendringt (Eén, 23.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Autisten zijn geen wondermensen. Behandel ze ook niet zo
Alleen autisten kunnen de wereld redden, stelde Mohammed Benzakour in deze krant. Met die idiote verheerlijking is niemand geholpen, vindt Bianca Toeps, die zelf autistisch is.

null Beeld Aad Goudappel
Beeld Aad Goudappel

Aanraders van de redactie

Na de aanslag: in Halle is het dragen van een keppeltje nu een daad
De aanslag in Halle vormt om twee redenen een scherpe cesuur in het naoorlogse Duitsland: het specifiek antisemitische karakter en het ‘terrorisme’ nieuwe stijl. Halle vreest navolging door andere daders.

Die windhoos boven het IJ was spectaculair, maar geen uitzondering
De beelden van de windhoos die over het IJ in Amsterdam raasde gingen de wereld over. Amerikaanse toestanden? Nee. Hoe spectaculair het er ook uitzag: Nederland kent jaarlijks tientallen tornado’s.

In de warroom van Erdogan: de verborgen missies achter Operatie Vredesbron
Wat bezielt de Turkse president Recep Erdogan om het noorden van Syrië binnen te vallen? Rob Vreeken ontleedt de motieven van de invasie. Het decimeren van de Koerdische entiteit in Syrië is de belangrijkste.

Als we érgens niet bang voor hoeven te zijn is het wel dat we versmelten tot een eenheidsworst
Een tikkeltje onverwacht luisterde Ibtihal Jadib op een maandagavond naar Gert-Jan Segers (die van de ChristenUnie), die zijn angst uitte voor uniformiteit. Maar als we érgens niet bang voor hoeven zijn, is het versmelten tot een eenheidsworst: ‘Demografen roepen al jaren dat de verschillen in opvattingen eerder groter worden dan kleiner, we staan misschien wel verder van elkaar af dan ooit.’

Laura van Geest gaat de financiële sector door de woeste golven van Brexit loodsen
Als nieuwe baas van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet Laura van Geest de financiële sector veilig door de Brexitgolven loodsen. Vanaf februari verruilt de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) de Haagse coulissen voor de toezichthouder in Amsterdam.

Van links af: Astrid Willems (23), Niels Kluytmans (20), Mark van den Akker (24), Niek Flokstra (20), Joep van Esch (23) en Jeffry van Noord (22). Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Van links af: Astrid Willems (23), Niels Kluytmans (20), Mark van den Akker (24), Niek Flokstra (20), Joep van Esch (23) en Jeffry van Noord (22).Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zij willen boer worden, maar geen gewone boer
Nee, zij voelen zich geen klimaatbederver of dierenbeul in wording. Deze zes jongeren hebben een passie voor het boerenbedrijf. En ja, er is de stikstofcrisis. Maar zij willen geen ‘traditionele’ boer zijn zoals hun ouders. Zij worden de vernieuwers.

Meer over