NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Moeten handhavers voor hun eigen veiligheid worden bewapend? | Wat er gebeurt als je wél reageert op spam

Goedenavond. Moeten handhavers in Amsterdam voor hun eigen veiligheid worden bewapend? De boa's zelf vinden van wel, maar de vraag ligt politiek gevoelig. Verder in deze nieuwsbrief: Wat gebeurt er als je spammers nu eens wel terugmailt? Journalist Bahram Sadeghi opende zijn spambox. En gingen Nederlanders voorheen tijdens hun vakantie op zoek naar beleving, nu gaat het veelal om zelfontdekking. Tijdens een lange, verre fietsvakantie, bijvoorbeeld. Wat bezielt de verre fietsavonturier?

Redactie
Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (rechts) en voormalig voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm geven een toelichting op de nieuwe bevoegdheden en de nieuwe naam van de autoriteit Beeld ANP
Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (rechts) en voormalig voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm geven een toelichting op de nieuwe bevoegdheden en de nieuwe naam van de autoriteitBeeld ANP

Vandaag belangrijk

Tweede Kamer is bestuurlijke rommel bij Autoriteit Persoonsgegevens zat
De bestuurlijke impasse bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de nieuwe Europese privacywetgeving moet handhaven, duurt nog maanden voort. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming plaatst naar verwachting pas na de zomer vacatures voor de twee openstaande bestuurdersplekken.

‘Niet halal’: geen vaccin voor miljoenen Indonesische kinderen na negatief advies islamgeleerden
Een nationale vaccinatie-actie die 32 miljoen Indonesische kinderen immuun had moeten maken tegen griep en rodehond dreigt vast te lopen door de weigerachtige houding van een groepje islamgeleerden. Deze oelamas hebben de moslims in het land opgeroepen de inenting te weigeren omdat het vaccin volgens hen onrein zou kunnen zijn.

Krijgt Rotterdam als eerste stad drie geheel rookvrije straten?
Als eerste stad in Nederland krijgt Rotterdam mogelijk drie geheel rookvrije straten. Het Erasmus Medisch Centrum, het Erasmiaans Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam gaan daarover in gesprek met de gemeente.

Domper in strijd tegen hoge medicijnprijzen: AMC moet zelfgemaakt medicijn terugroepen
Het AMC moet een geneesmiddel tegen een zeldzame ziekte terugroepen omdat niet kan worden ingestaan voor de veiligheid. Dat is een flinke tegenslag in de strijd tegen hoge medicijnprijzen, die vier maanden geleden door het Amsterdamse ziekenhuis werd begonnen.

Video van de dag

Wie wilt er nog vlees als je rode kool hebt? Nadia Zerouali niet. Ze maakt een harissa-kool op de barbecue, geïnspireerd op canned chicken: kip gegaard op blikjes bier. Maar Nadia is niet van het bier en niet van de chicken, dus ze doet het met gingerbeer en rode kool.

Vanavond op tv

Christopher Nolans Memento is een meesterwerk dat niet vaak genoeg uitgezonden kan worden. Gelukkig is dat vanavond weer eens het geval (Canvas, 22.00 uur). Voor wie dit weekend een bioscoopuitje naar de nieuwste Mission: Impossible op het programma heeft staan is deel 4 vanavond ter voorbereiding te zien (RTL 7, 20.30 uur). En wat later op de avond de legendarische documentaire In Bed With Madonna uit 1991, waarin de superster zich laat filmen achter de schermen bij haar Blond Ambition-tour (ARTE, 23.10 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Handhavers gaan ongewapend door de ‘wetteloze jungle’ van Amsterdam. Is dat verantwoord?
Moeten handhavers voor hun eigen veiligheid worden bewapend? De boa's zelf vinden van wel. De vraag ligt politiek gevoelig.

Druiven, gekookte eieren en zelfs een hangmatje, niets was te veel voor verstekeling Edwin
De bemanning van een Nederlands vrachtschip trof aan boord een aapje aan. Hij mocht twee maanden meevaren, terwijl de bemanning zocht naar een veilige thuishaven voor het dier. Vrijdag arriveerde Edwin in Vlissingen.

Het tijdelijke verblijf van aapje Edwin, als verstekeling aan boord van het Nederlandse schip RollDock Sun. Beeld Björn van der Meer
Het tijdelijke verblijf van aapje Edwin, als verstekeling aan boord van het Nederlandse schip RollDock Sun.Beeld Björn van der Meer

Ik reageerde wél op een spammailtje met verzoek om geld. En toen gebeurde er precies wat je verwachtte – althans bijna
Wie zijn dat, die figuren die je een miljoenenerfenis beloven? En wat gebeurt er als je nu eens wél terugmailt? Journalist Bahram Sadeghi opende zijn spambox.

Van Amsterdam naar Singapore of van Breda naar Beijing: wat bezielt de verre fietsavonturier?
Gingen Nederlanders voorheen tijdens hun vakantie op zoek naar beleving, nu gaat het veelal om ‘enrichment’. Ze willen anders thuiskomen dan ze weggingen. Lange fietsreizen passen in die trend. ‘Persoonlijke ontwikkeling wordt steeds belangrijker.’

De Pamir Highway, 2017 in Tadzjikistan. Beeld Swinde Wiederhold
De Pamir Highway, 2017 in Tadzjikistan.Beeld Swinde Wiederhold

Juist zij die van Israël houden, mogen niet wegkijken
Het bezoeken van de bezette Westoever wordt door Israël ontmoedigd, maar Maurits de Bruijn ging erheen en vindt dat iedereen moet weten wat zich afspeelt achter de muur van 2015.

Schimmels komen uit het verdomhoekje (en dat is onze eigen schuld)
Onzichtbaar, ongrijpbaar maar overal om ons heen aanwezig: de schimmel, zo’n beetje het meest onderschatte levende wezen van allemaal. Ten onrechte, betoogt schimmelexpert Anuradha Chowdhary, onlangs op bezoek in Nederland. Tientallen miljoenen doden per jaar hebben de schimmels op hun geweten – en nu worden ze nog eens ongevoelig voor medicijnen.

Meer over