Volkskrant avondmaandag 25 november

Volkskrant Avond: Mitsubishi: van Japans postbedrijfje naar eigenaar van Eneco | Zijn die Black Friday-aanbiedingen wel echt zo voordelig?

Een vrijwilliger leidt stemmers naar het stembureau in Hongkong. Beeld AFP
Een vrijwilliger leidt stemmers naar het stembureau in Hongkong.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Protestbeweging Hongkong heeft nog lang niet gewonnen
Pro-democratische partijen bezitten nu 85 procent van de zetels in de districtsraden van Hongkong, en daarmee het bewijs dat de bevolking de protestbeweging steunt. Maar niemand gelooft dat de Beijing-getrouwe autoriteiten hun eisen zullen inwilligen.

Eneco in Japanse handen, hoe goed is dat voor Nederland?
Niet Shell, niet Rabobank, maar Mitsubishi uit Japan neemt het energiebedrijf Eneco over. Daarmee zijn de drie grootste Nederlandse energieleveranciers in buitenlandse handen. Gemeente Den Haag strijkt 675 miljoen euro op. Maar hoe goed is de deal voor Nederland?

‘Koning Bibi’ dreigt gillend en schreeuwend van het pluche te worden getrokken
Voor het eerst sinds Benjamin Netanyahu in 2009 in Israël aan de macht kwam, wordt binnen zijn eigen Likoed-partij aan zijn stoelpoten gezaagd. Het prominente lid Gideon Sa’ar pleitte maandag voor interne leiderschapsverkiezingen, in de hoop het land een derde stembusgang te besparen.

Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht vanwege lerarentekort
Zestien Amsterdamse basisscholen sluiten binnenkort een week de deuren. De Stichting Westelijke Tuinsteden, waaronder de scholen vallen, gaat die periode gebruiken om te onderzoeken hoe ze de onderwijskwaliteit op orde kunnen houden nu het lerarentekort forse gaten slaat.

Video van de dag

Kleding van hondenhaar en parachutestof tijdens de oorlog
Een jasje van hondenhaar, een jurk van parachutestof en muizen- of mollenbont ter decoratie: in de Tweede Wereldoorlog was textiel schaars. V-vlogger Lisa Koetsenruijter bezocht het Verzetsmuseum in Amsterdam en zag hoe vrouwen, ondanks de donkere tijden, toch creatief wisten te zijn met kleding.

Vanavond op tv

In aanloop naar het gevecht met Badr Hari volgt SBS 6 kickbokser Rico Verhoeven (21.30 uur). In de documentaire Meat: A Threat to Our Planet? onderzoekt een bioloog hoe schadelijk het eten van vlees is voor de toekomst van de aarde (BBC 1, 22.00 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen is veel te ambitieus
EC-voorzitter Ursula von der Leyen blaakt van ambities. Beter let ze op de bestaande knelpunten, betogen Adriaan Schout en Adriaan Nunes.

Morgen in de krant

‘Soms zegt een cliënt dat hij op een dodenlijst staat, maar meestal weet je het niet’
Reclasseringswerker Yolanda werkt met extreem geharde criminelen voor wie haar organisatie sinds kort een aparte aanpak heeft. Wat merkt zij van de verharding van de criminaliteit? ‘Deze nieuwe generatie criminelen is grenzeloos.’

Reclasseringswerker ‘Yolanda’ wil voor haar veiligheid niet herkenbaar op de foto en in het artikel verschijnen. Beeld Kiki Groot
Reclasseringswerker ‘Yolanda’ wil voor haar veiligheid niet herkenbaar op de foto en in het artikel verschijnen.Beeld Kiki Groot

Voor Boeings iconische 747 komt het eind in zicht
Het is zo’n beetje het enige vliegtuig waarvan iedereen het typenummer weet, dankzij de karakteristieke bult. Maar na een halve eeuw komt het einde met rasse schreden naderbij voor de Boeing 747. 2019 lijkt het jaar te worden waarin het doek valt voor de productie van de Jumbo Jet.

Hoe een Japans postbedrijfje eigenaar werd van Eneco
Niet Shell, niet Rabobank, maar Mitsubishi neemt energiebedrijf Eneco over, zo werd maandag bekend. Die aankoop lijkt te passen binnen de koersverlegging van het Japanse megabedrijf.

Zijn Black Friday-aanbiedingen wel echt zo voordelig?
Je ontkomt bijna niet meer aan het koopjesspektakel. Met deze tips laat je je niet overdonderen en vind je de échte aanbiedingen.

‘Accepteer de opgelegde zwartheid en je kunt niet geraakt worden’
Zwarte Piet is geen actieve propaganda tegen zwarte mensen, meent kunstenaar Charl Landvreugd. Maar dat wil niet zeggen dat het geen racistisch symbool is.

Charl Landvreugd Beeld Ernst Coppejans
Charl LandvreugdBeeld Ernst Coppejans

We moeten trots zijn op de ‘kokkin’ en de ‘schrijfster’
De Volkskrant wil het woord ‘schrijfster’ niet meer gebruiken. De reden: het zou mooi zijn als mensen bij bepaalde beroepen niet meer aan een man of vrouw denken. Sylvia Witteman vraagt zich af of het vermijden van dergelijke woorden echt helpt. ‘Moeten wij, vrouwen, ons beroep onder een mannelijke vlag uitvoeren om serieus genomen te worden?’

Meer over