Volkskrant AvondVrijdag 8 november

Volkskrant Avond: Minister wil doorbraak forceren in overleg zorg-cao | Mendes Moreira over racistische spreekkoren: ‘Ik dacht altijd: het komt niet hierheen’

Ahmad Mendees Moreira: ‘Ik keek nog eens naar die mannen en zag dat ze het echt tegen mij hadden. Toen brak ik.’ Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ahmad Mendees Moreira: ‘Ik keek nog eens naar die mannen en zag dat ze het echt tegen mij hadden. Toen brak ik.’Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

FC Den Bosch diep door het stof om racistische spreekkoren: ‘We hebben de plank misgeslagen’
FC Den Bosch gaat diep door het stof na de racistische spreekkoren die zondag op de eigen tribunes hoorbaar waren. Deze waren gericht tegen de Nederlands-Guinese Ahmad Mendes Moreira, speler van Excelsior. Kort na de wedstrijd reageerde de thuisclub nog lauw op het gedrag van enkele supporters.

Minister is geruzie over cao verpleegkundigen zat en ontbiedt zorgpartijen
Minister Bruins (Medische Zorg) gaat proberen de gesprekken over de cao voor ziekenhuispersoneel proberen vlot te trekken. Onderhandelaars van bonden en ziekenhuizen zijn voor dinsdag en woensdag ontboden.

Tien jaar cel voor Pakistaan die ‘hond’ Wilders ‘naar de hel’ wilde sturen
De rechter heeft de man die in een video dreigde met een aanslag op Geert Wilders een celstraf van tien jaar opgelegd. De rechtbank in Den Haag veroordeelt Junaid I. voor het voorbereiden van een aanslag met terroristisch oogmerk. De straf is fors hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie (OM) eiste.

Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan onbekend is wie erin ligt. De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan onbekend is wie erin ligt. De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Op Terschelling aangespoelde drenkeling krijgt na 66 jaar een naam
Al 66 jaar lag het lichaam in Graf 02 op begraafplaats Longway bij West-Terschelling. Maar niemand wist dat de aangespoelde drenkeling Andries Penning was, kapitein van de vergane kustvaarder Westland.

Video van de dag

Bomen zijn een essentieel deel van ons leven en van de planeet. Toch kappen we wereldwijd massaal bomen met desastreuze gevolgen. In ons KennisCafé i.s.m. De Balie gaat redacteur Maarten Keulemans in gesprek met wetenschappers over het onderwerp. Volg het hier live, of kijk het terug.

Vanavond op de televisie

In Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (Net 5, 20.30 uur) is de tovenaarswereld een duister oord geworden. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Ondertussen wordt er een hoop gepiekerd door de pubers. En in de tweede aflevering van Hotel Athene (NPO 2, 22.55 uur) volgt Ingeborg Beugel de vrijwilligers Kiki en Matina. Zij zorgen ervoor dat de vele vluchtelingen die in Griekenland aankomen op fatsoenlijke wijze worden opgevangen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Hou je kerk uit mijn kruis’, lees ik. ‘Baas in eigen buik’, schreeuw ik

Zaterdag trok een sliert (cultuur)christenen tegen abortus al demonstrerend door Utrecht. Het zwaarbevochten vrouwelijk zelfbeschikkingsrecht is aan hen niet besteed.

Aanraders van de redactie

Mendes Moreira: ‘Mijn moeder had zelfs vanuit Guinee berichten gekregen. Het deed me pijn haar zo te zien’
Grote spelers als Balotelli en Lukaku krijgen weleens te maken met racisme, maar dat het ook naar Nederland zou komen en hem zou treffen, dat had Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira nooit verwacht. ‘Ik keek nog eens naar die mannen en zag dat ze het echt tegen mij hadden. Toen brak ik.’

Als je mensen een insuline-injectie geeft worden ze beter, dacht Rahiied A.
Als je mensen een injectie geeft worden ze beter, dacht Rahiied A. Hij had er geen diploma voor maar hij injecteerde zeker elf hulpbehoevende bejaarden met insuline. Vier overleefden dat niet.

Een van de windparken van Eneco voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een van de windparken van Eneco voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De verkoop van Eneco: armpje drukken tussen Shell en Rabobank
Wie gaat het worden? Energiebedrijf Eneco, nu nog in het bezit van 44 gemeenten en aantrekkelijk vanwege het groene imago, staat in de etalage en Rabobank en Shell zijn de belangrijkste kapers op de kust.

Kantoormedewerker van de toekomst: gaan we er echt zo beroerd uitzien?
Een Britse futuroloog bouwde een kantoormedewerker van de toekomst. Vandaag is de levensechte pop op bezoek in Nederland. Ze schetst niet bepaald een vrolijk beeld van onze gezondheid en ons uiterlijk.

Jules Deelder: ‘De mensen hebben recht op een feestje.’ Beeld Adriaan van Der ploeg
Jules Deelder: ‘De mensen hebben recht op een feestje.’Beeld Adriaan van Der ploeg

Jules Deelder wordt 75, en dat wordt in stijl gevierd
Er is een speciale gin, in de geest van schrijver-dichter Jules Deelder, voor 75 euro de fles. En in De Doelen in zijn thuisstad Rotterdam komt een feessie, want daar hebben de mensen recht op. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag maakt Deelder de balans op. Wat hij nog mist: die ene plaat, van die jazztrompettist.

De Parijse begraafplaats is bij zonnig weer al zo’n fijn kerkhof; onder de druipende herfstbomen is het een voltreffer
Sylvia Witteman was in Parijs en het regende. ‘Niet hard genoeg om om ergens binnen te gaan zitten zuipen, maar te erg om over de boulevards te flaneren’. Dan maar richting begraafplaats Père-Lachaise, naar de natgeregende grafhuisjes van onder meer Jim Morrison en Oscar Wilde. ‘Daar knapt een mens van op’.

Meer over