NieuwsbriefWoensdag 3 april

Volkskrant Avond: Minister Dekker houdt het vertrouwen van de Kamer | ‘Cybercharlatan’ stort bedrijven van Twentse multimiljonair in chaos

Redactie
Minister Dekker in de Tweede Kamer tijdens het debat. Beeld Freek van den Bergh
Minister Dekker in de Tweede Kamer tijdens het debat.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Had Anne Faber zonder opeenstapeling aan fouten nog geleefd? ‘Misschien’, zegt minister Dekker

Anderhalf jaar na de moord op Anne Faber moest minister Dekker zich verantwoorden voor de grove fouten die ertoe leidden dat ‘modelpatiënt’ Michael P. vrij kon rondlopen. Met een arsenaal aan maatregelen hoopt Dekker herhaling te voorkomen – al durft hij niet te stellen dat Faber met een goed werkend systeem nog had geleefd.

Coalitie ziet geen heil in terughalen IS-kinderen: ‘We hebben geen behoefte aan tikkende tijdbommen’

De regeringscoalitie ziet vooralsnog weinig heil in het aanbod van het Rode Kruis om de regering desgevraagd te helpen bij het terugbrengen van IS-kinderen uit Syrië. VVD en CDA reageren ronduit negatief op het plan, alleen de ChristenUnie ziet wel iets in het voorstel.

Een vrouw loopt met haar gewonde kind naar leden van de Syrische Democratische Strijdkrachten, net nadat ze het laatste IS-bolwerk Baghouz heeft verlaten. Beeld AFP
Een vrouw loopt met haar gewonde kind naar leden van de Syrische Democratische Strijdkrachten, net nadat ze het laatste IS-bolwerk Baghouz heeft verlaten.Beeld AFP

Psychisch onderzoek naar zestal dat grote aanslag in Nederland wilde plegen

De vermeende Arnhemse terreurcel die op 27 september vorig jaar werd opgerold, stond volgens het Openbaar Ministerie op het punt om een voor Nederland ongekend grote terreuraanslag te plegen waarbij ‘tientallen doden’ zouden vallen. De ernst van de feiten maakt inzicht in de psyche van de verdachten noodzakelijk, heeft justitie woensdag bepleit.

Shell stapt als eerste oliebedrijf uit lobby tegen klimaatbeleid

Shell is het eerste grote olie- en gasbedrijf dat uit een belangrijke Amerikaanse lobbygroep stapt voor bedrijven in de petrochemische industrie. De lobbyclub staat niet achter de doelen van het in 2015 gesloten klimaatakkoord van Parijs, wat in tegenspraak is met de koers die het Brits-Nederlandse bedrijf wil varen.

Video van de dag

Aarsman collectie: Merkel schenkt stukje Berlijnse muur

De basiliek van de heilige Franciscus van Assisi is het schoolvoorbeeld van bescheidenheid en opoffering. Wat hebben die roze letters, een stukje zelfverheerlijking, te zoeken op het stukje van de Berlijnse Muur dat Angela Merkel heeft meegenomen?

Vanavond op tv

Dionne Stax presenteert een nieuw seizoen van Van onschatbare waarde (NPO 1, 21.20 uur), waarin eigenaars van bijzondere objecten een deal kunnen maken met verschillende experts. Andere tijden (NPO 2, 21.20 uur) blikt terug op de beginjaren van de spermadonatie. En in aanloop naar de (vervroegde) verkiezingen in Israël op NPO 2 een documentaire over premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu (22.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

‘Cybercharlatan’ Van Rijbroek stort bedrijven van Twentse ondernemer Sanderink in bestuurlijke chaos

Het is een opmerkelijke zaak die woensdag voor de rechtbank in Almelo diende. Een liefdesdrama met verstrekkende gevolgen voor het bedrijvenimperium van de schatrijke en excentrieke Twentse ondernemer Gerard Sanderink. En met Rian van Rijbroek als spil. Het rommelt in de top.

Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank in Almelo. Beeld Arie Kievit
Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank in Almelo.Beeld Arie Kievit

De lange weg van Bouteflika, die Algerije zowel rust als verlamming bracht

Van ’s werelds jongste minister van Buitenlandse Zaken ooit tot bejaarde, invalide president die zo hardnekkig aan zijn zetel zat vastgeplakt dat er miljoenen demonstranten voor nodig waren om hem eraf te trekken. Abdelaziz Bouteflika (82) heeft in bijna zestig jaar een lange weg afgelegd. Dinsdag trad hij dan toch eindelijk af.

Abdelaziz Bouteflika als minister van Buitenlandse Zaken met zijn Amerikaanse collega Henry Kissinger in New York, 1975. Beeld AP
Abdelaziz Bouteflika als minister van Buitenlandse Zaken met zijn Amerikaanse collega Henry Kissinger in New York, 1975.Beeld AP

De kerk kan een seksloos leven niet afdwingen

Bisschop Jos Punt besloot pastor Pierre Valkering te schorsen vanwege het niet nakomen van de celibaatsgelofte. Valkering heeft aangegeven niet kuis geleefd te hebben. In dit opiniestuk vraagt Fernando Suárez Müller zich af of de kerk van mensen kan verlangen dat ze ‘seksloos’ leven.

François Ozon: ‘Politieke films bieden oplossingen; ik wil juist vragen oproepen’

Regisseur François Ozon maakte een verrassend ingetogen en actuele film over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. En dat levert voor de Franse filmmaker die graag prikkelt toch stress op.

Regisseur François Ozon Beeld Getty Images
Regisseur François OzonBeeld Getty Images

Componist Martijn Padding ontdekt schoonheid in de muurbloempjes onder de instrumenten

In zijn nieuwe werk Triple Concertino is een glansrol weggelegd voor althobo, contrafagot en basklarinet.

Een beschaafd-chique man neemt het ervan in de apotheek. Hop, daar verdwijnt weer een dropje

Een lange, slanke, goedgeknipte man met een dure herenjas en belangrijk fronshoofd komt telefonerend en verwilderd de drogist binnen en blijft staan bij het schepsnoep.

Meer over