Volkskrant AvondDonderdag 8 augustus

Volkskrant Avond: Minder vlees eten en nog drie manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan | Geen tuchtklacht tegen advocaten Ficq en Franken na vermeende bedreiging Holleeder

Redactie
Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord. Beeld ANP
Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord.Beeld ANP

Vandaag Belangrijk

Geen tuchtklacht tegen advocaten Bénédicte Ficq en Stijn Franken
De bedreiging die advocaat Bénédicte Ficq in 2011 tegenover Willem Holleeder zou hebben geuit, krijgt geen tuchtrechtelijke consequenties. Ook tegen Holleeders toenmalige advocaat Stijn Franken wordt geen klacht ingediend.

Marketingbedrijf verzamelde zonder toestemming foto’s en locaties van miljoenen Instagramgebruikers
Vlak na een miljardenboete voor jarenlange privacyschendingen breekt het volgende schandaal los bij Facebook. Advertentiepartner Hyp3r sloeg tot deze week ongevraagd locaties, persoonlijke beschrijvingen en foto’s op van miljoenen gebruikers van Instagram.

Radioactieve straling die vrijkwam bij een militair ongeluk in Rusland wekt wantrouwen bij bevolking
Bij een militair ongeluk in het noordwesten van Rusland is donderdag radioactieve straling vrijgekomen. De autoriteiten stellen dat het stralingsniveau ongevaarlijk is, maar inwoners kopen massaal jodiumpillen.

Hittegolven onder water funest voor koraal
Als koraal verbleekt door opwarming van het zeewater, kan het zich herstellen als de watertemperatuur weer zakt. Maar als het water te warm wordt, sterft het koraal af en is herstel onmogelijk. Bij hittegolven onder water, die zich als gevolg van klimaatverandering steeds vaker voordoen, zijn koraalriffen ten dode opgeschreven.

Heeft een meeuw het voorzien op je lunch? Staar hem dan aan, zeggen experts
Wie weleens is beslopen door een hongerige meeuw die het op je broodje heeft voorzien, weet hoe snel een lunch in zijn snavel kan verdwijnen. De oplossing? Een ouderwets staarwedstrijdje. Meeuwen die worden aangekeken, happen iets minder snel toe, schrijven Britse biologen in het huidige nummer van het vakblad Biology Letters.

Haagse meeuw wil ook een broodje Beeld Arie Kievit
Haagse meeuw wil ook een broodjeBeeld Arie Kievit

Tv-tips

Een klassieker in het ontsnappingsgenre: Papillon. Steve McQueen speelt Fransman Henri Charrière, die onschuldig gevangenzit in de strafkolonie op het Duivelseiland en zich aan een ontsnappingspoging waagt (RTL 7, 20.30 uur). En nog een (voorzichtige) klassieker, maar dan in de komedie: Legally Blonde, waarin Reese Witherspoon de show steelt als verwende Barbie die LA verruilt voor de grauwe rechtenfaculteit van Harvard, in de hoop haar Ken terug te winnen. Meer tips vindt u hier.

Opinie

‘De Amerikaanse schrijfster Lorrie Moore kreeg moppers van de New York Times Book Review omdat ze zestien jaar had gedaan over een bundel met acht verhalen’, schrijft Asha ten Broeke. Niet eerlijk, vindt Ten Broeke, want de tijd van vrouwen is nu eenmaal onderbroken en gefragmenteerd. ‘Vrouwen zijn de manager en het geheugen van de familie’ en daar betalen ze een grote prijs voor: hun vrijheid.

Aanraders van de redactie

Vier manieren waarop we de opwarming van de aarde kunnen tegengaan
Het invloedrijk VN-klimaatpanel IPCC heeft in een groot rapport op een rij gezet hoe landbouw, veeteelt en andere vormen van landgebruik schadelijk zijn voor het klimaat. Dit is wat we er zelf aan kunnen doen.

‘Het gesprek over Holleeder werd als dreigend ervaren’
Advocaten Bénédicte Ficq en Stijn Franken hebben grenzen overschreden, oordeelt de Amsterdamse deken. Toch dient Evert-Jan Henrichs tegen beiden geen klacht in. ‘Ik kwam tot de conclusie: het gesprek is opgevat als dreigend, dus is er een noodsituatie, en nood breekt wet.’

Kijken naar klunzige, eigenwijze, bazige of ronduit domme katten: wat is daar zo leuk aan?
Zes filmhuizen in Nederland vertoonden donderdag tijdens Internationale Kattendag een zeventig minuten lange compilatie van kattenfilmpjes. Dat trok volle zalen. Wat is er toch zo leuk aan die filmpjes?

De tentoonstelling van Grace Kellys Dior-garderobe in Granville komt tot leven dankzij het verhaal van de Grimaldi’s
Nee, de tentoonstelling van de Dior-garderobe van prinses Grace in Granville gaat niet over haar tijd als Hollywoodfilmster. Maar de noodlottige geschiedenis van het Monegaskische vorstenhuis doet haar tot leven komen.

Prinses Grace van Monaco op een galadiner in 1968. Beeld Getty Images
Prinses Grace van Monaco op een galadiner in 1968.Beeld Getty Images

Fotograaf Thijs Heslenfeld doet aangifte tegen Facebook, nadat zijn foto’s werden verwijderd: ‘Dit raakt aan onze vrijheid’
Fotograaf Thijs Heslenfeld heeft donderdag aangifte gedaan tegen Facebook bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Heslenfeld wil dat het OM een strafrechtelijk onderzoek begint naar het fotobeleid van Facebook. Het is de eerste keer in Nederland dat het OM wordt ingeschakeld tegen het netwerk.

Op zoek naar Sjoerd, die niet lang kon genieten van de bevrijding
Laura van der Haar zocht naar het graf van Sjoerd, de allerbeste vriend van haar opa. Op D-day bevoeren Sjoerd en haar opa samen de Normandische kust, maar waar haar opa naar de bevrijding thuis terugkeerde, bleef Sjoerd achter: ‘Op wat de eerste dag van zijn nieuwe, vrije leven had moeten worden, werd zijn lichaam gevonden tussen wal en schip’. Haar opa wist het graf van Sjoerd nooit te vinden, dus gaat Laura nu op zoek.

Meer over