Volkskrant AvondDonderdag 2 mei

Volkskrant Avond: Met onze stemchecker ziet u wat de Europese partijen daadwerkelijk doen (en niet wat ze beloven) | Hiddema schenkt onkostenvergoeding aan kattenopvang

Theo Hiddema met de fractiekat Bram. Beeld twitter
Theo Hiddema met de fractiekat Bram.Beeld twitter

Vandaag belangrijk

Hiddema schenkt verblijfskostenvergoeding aan kattenopvang: ‘de menselijke soort kan me nu even het dak op’
Kamerlid Theo Hiddema ontving te veel onkostenvergoedingen, omdat hij officieel geregistreerd staat in Maastricht, maar in werkelijkheid vooral in Amsterdam verblijft. Pogingen om het geld – zo’n 14 duizend euro – terug te storten naar het parlement, stuiten op complicaties. Hiddema: ‘Een bonafide en bereidwillig Kamerlid komt met geld aankakken, maar ze willen het niet hebben.’

Amsterdam wil benzineauto’s verbieden vanaf 2030
Benzine- en dieselauto’s komen vanaf 2030 Amsterdam niet meer in. De gemeente wil het verkeer in de stad uitstootvrij maken door milieuzones uit te breiden en uitstootvrije gebieden in te voeren. Om Amsterdammers te helpen bij de overgang komen er subsidies en ontheffingen.

Jaren rotzooi van één feestje: is Rotterdam klaar met confetti?
Ze snappen bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren ook wel dat het niet leuk is om allerlei dingen te verbieden, zeker niet bij een feestje. En toch pleiten de twee fracties in de Rotterdamse gemeenteraad voor een ‘confettivrije stad’. Binnenkort gaat in Rotterdam ook al het grootschalig oplaten van ballonnen in de ban.

Confetti in het Zuiderpark. Beeld Zwerfie Rotterdam
Confetti in het Zuiderpark.Beeld Zwerfie Rotterdam

Ajax heeft een nieuwe financieel directeur: die van de Bijenkorf
Ajax heeft een nieuwe financieel directeur gevonden. Susan Lenderink (41) volgt met ingang van het komend seizoen Jeroen Slop op. Slop, al twintig jaar CFO (chief financial officer) van de Amsterdamse voetbalclub, maakte eind december bekend Ajax na dit seizoen te gaan verlaten omdat het tijd werd voor iets anders.

Video van de dag

Abdelkader Benali richt zich tot iedereen die zich bekeken, gestigmatiseerd en in een hoek gedrukt voelt. Toon moed, breek uit je cocon en ga een gesprek aan met de ander. Hij probeerde het zelf, het leverde hem onbetaalbare verbondenheid op.

Vanavond op tv

Is water echt zo’n wondermiddel? In hun serie Broodje gezond dompelen Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris zich - figuurlijk - onder in het water (NPO 3, 20.25 uur). Ook in de Europa League gaan de halve finales van start. Om 21.00 uur speelt Eintracht Frankfurt tegen Chelsea (RTL 7). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De Stemchecker - Europese verkiezingen
Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Nazaat Eduard Steinmetz: ‘We hebben stelselmatig ons eigen falen in Indonesië genegeerd’
Volgens Eduard Steinmetz, nazaat van Indische notabelen, heeft Nederland in aanloop naar de oorlog met Japan ‘onvergeeflijk geblunderd’ in Indonesië. Met veel slachtoffers tot gevolg. ‘Maar de twee minuten stilte op 4 mei gelden niet voor de miljoenen Indonesiërs én Nederlanders die daar zijn gestorven.’

Vrouwen opgesloten in een interneringskamp in Nederlands Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P
Vrouwen opgesloten in een interneringskamp in Nederlands Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad P

Waarom schuimen kolenboeren Europa af om ongewenste kolencentrales op te kopen?
Vorige week maakte energiemaatschappij Engie bekend vier kolencentrales te verkopen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Riverstone. Het ging om de centrale op de Maasvlakte, en drie in Duitsland, samen goed voor 2.300 megawatt. Een prijs werd niet bekendgemaakt. Vijf vragen.

Standjes, kutjes en pornovoorkeuren: ‘Sekszusjes’ Marcelle en Krista Arriëns delen alles
Is het ongemakkelijk om met familieleden over seks te praten? Marcelle en Krista Arriëns vinden van niet. In de webserie Sekszusjes TV delen ze álles met elkaar.

De Sekszusjes. Beeld Pauline Marie Niks
De Sekszusjes.Beeld Pauline Marie Niks

Belletje trekken zit er niet meer in, privacy voor de pizzabezorger ook niet
In de Stedenwijk in Almere werden veel inbraken gepleegd. Dus kregen de inwoners vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau. Wordt dit allemaal niet veel te Big Brother?

Binnen 5 minuten was de hele lijst ‘gelukkig leven op het platteland’ afgevinkt
‘Iedereen die in de stad woont, denkt op een gegeven moment dat hij eigenlijk op het platteland zou moeten wonen,’ schrijft Aaf. Tijdens de vakantiedagen in landelijk Limburg was er een zwangere geit. Aafs kinderen wilden haar graag begeleiden bij de bevalling, maar de geit hield haar baby standvastig binnen, waarschijnlijk omdat ze wachtte tot die ‘bemoeizuchtige stadskinderen’ er weer vandoor waren.

Meer over