Volkskrant AvondWoensdag 20 februari

Volkskrant Avond: Met deze stemwijzer checkt u wat de Eerste Kamer dééd in plaats van beloofde | Voorzitter Nederlandse homo-pastores: ‘Niet homoseksualiteit is probleem voor de kerk, maar verkrampte omgang ermee’

Redactie
Pulsvissers aan het werk. Beeld ANP
Pulsvissers aan het werk.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Sanering pulsvloot gaat harder dan verwacht: nog minder schepen mogen door
De Nederlandse pulsvisserijvloot wacht ondanks verzet van het kabinet een koude sanering. Maximaal zeven pulsvissers mogen nog tot 1 juli 2021 de zee op, veel minder dan de 42 waarop het kabinet en sommige Nederlandse Europarlementariërs hoopten. Na de zomer van 2021 kunnen maximaal zes boten met de pulsmethode vissen, mits ze voldoen aan strikte wetenschappelijke vereisten.

Poetin doet legio toezeggingen om groeiende onvrede onder Russen weg te nemen
President Poetin heeft de Russische bevolking lagere belastingen en hogere overheidsinvesteringen beloofd in zijn jaarlijkse rede voor het parlement. Met legio toezeggingen probeert hij de grote onvrede onder de Russische bevolking over economische problemen te bestrijden.

De Russische president Vladimir Poetin en hoogwaardigheidsbekleders luisteren naar het volkslied, na afloop van Poetins jaarlijkse rede voor het parlement. Beeld AFP
De Russische president Vladimir Poetin en hoogwaardigheidsbekleders luisteren naar het volkslied, na afloop van Poetins jaarlijkse rede voor het parlement.Beeld AFP

Brexit-strop van half miljard: naar Nederland verhuizend medicijnbureau moet huur in Londen blijven betalen
De verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam is ineens een stuk prijziger geworden, doordat een Britse rechter woensdag oordeelt dat de Europese instelling niet onder haar 25 jaar durende huurcontract in Londen uit kan. Het resultaat is een onverwachte rekening van naar schatting 560 miljoen euro.

Mag politieke partij Denk een eigen publieke omroep oprichten?
De politieke partij Denk is bezig met de oprichting van een publieke omroep. Voor de camera van Powned-verslaggever Rutger Castricum bevestigde fractievoorzitter Tunahan Kuzu de ambitie toe te treden tot het omroepbestel. Maar waar ligt eigenlijk de grens tussen publieke media en politiek? Kan Denk een omroep beginnen als verlengstuk van partijpolitieke standpunten?

Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu bij een bijeenkomst op het Malieveld. Beeld Joris Van Gennip
Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu bij een bijeenkomst op het Malieveld.Beeld Joris Van Gennip

Video van de dag

Je ziet het aan de blik in haar ogen: hier is een fundamentele fout gemaakt. Hans Aarsman reconstrueert aan de hand van deze foto hoe het komt dat de verkiezingen in Nigeria zijn uitgesteld.

TV-tips

Vanavond start de vierdelige documentaireserie Het leven van Hitler (NPO 2, 20.25 uur), waarin veel ingekleurd archiefmateriaal voorbij komt wat nooit eerder op televisie te zien is geweest. Later die avond krijgt Michael Douglas in The Game (Net 5, 23.35-02.10 uur) als verjaardagscadeau een waardebon voor een ervaring ‘die je leven echt leuk maakt.’ Wat als een spel begint, mondt uit in een levensgevaarlijk avontuur. Voor meer tv-tips kunt u hier terecht.

Uit de krant van morgen

Dit is geen gewone stemwijzer: check wat de Eerste Kamer dééd in plaats van beloofde
De nieuwe Eerste Kamer die volgende maand wordt gekozen, kan het ­kabinet-Rutte III maken of breken. Voor uw keuze is het dus van belang om te weten hoe partijen in de senaat de afgelopen periode hebben gestemd. Daarom begint de Volkskrant vanaf vandaag met de Stemchecker.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

‘In een heleboel pastorieën heersen eenzaamheid en verkniptheid’
In katholieke kerk wordt vaak een verband gelegd tussen homoseksualiteit en de misbruikaffaires. ‘Niet homoseksualiteit is het probleem, maar de verkrampte omgang ermee’, stelt Frans Bossink van de Nederlandse homo-pastores.

Wie wint zondag de Oscar voor beste film? De Volkskrant blikt vooruit
Wie wint? Wie zou moeten winnen? We blikken vooruit op de 91ste Academy Awards.

null Beeld Gees Voorhees
Beeld Gees Voorhees

Het Planbureau is ineens de politieke kop van jut
Nu duidelijk is dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn ramingen op oude cijfers heeft gebaseerd, legt minister Wiebes de schuld voor de energierekeningblunder subtiel bij de rekenmeesters. Die liggen nu volop onder vuur. Wat betekent dat voor de doorrekening van het concept-Klimaatakkoord dat het PBL op 13 maart presenteert?

‘Bet your company’: hoe Volkswagen helemaal elektronisch ging
Kort na de uitbraak van Dieselgate besloot de top van Volkswagen het roer om te gooien: het concern moet ’s werelds grootste producent worden van betaalbare, schone elektrische auto’s. Een riskante strategie.

Chassis van een elektrische VW Golf in de fabriek in het Duitse Zwickau.Deze fabriek wordt nu omgebouwd voor de productie van VW’s nieuwe e-auto.  Beeld Hollandse Hoogte
Chassis van een elektrische VW Golf in de fabriek in het Duitse Zwickau.Deze fabriek wordt nu omgebouwd voor de productie van VW’s nieuwe e-auto.Beeld Hollandse Hoogte

Ze hield haar handen op borsthoogte een eindje voor haar eigen romp. ‘Wat is Florientje gegroeid, hè?’
Terwijl Sylvia Witteman koffie dronk in het skidorp, ving ze een gesprek op tussen twee Nederlandse vrouwen. Het ging – tot niemands verbazing – over kinderen: ‘Ja, die borsten. Heftig, echt. Wat moet zo’n jong kind daarmee?’

Meer over