Volkskrant Avond: 'Mannengriep' blijkt toch aanstelleritis | Inspireert Ronnie Flex jongeren tot afkicken?

Goedenavond. Houd maar weer op met dat gesnotter en gekreun, heren. Zelfs de schrijver van het 'wetenschappelijke' artikel dat vaststelde dat mannen met een verkoudheid of de griep écht meer lijden dan vrouwen, geeft toe dat hij fout zat. Ook in de Volkskrant Avond: ineens duiken overal in Nederland illegale sigarettenfabriekjes op en volgens experts inspireert Ronnie Flex jongeren door openlijk van zijn wietverslaving af te kicken.

Redactie
De vaststelling dat mannen misschien écht zieker worden van een griep- of verkoudheidsvirus, ligt onder vuur. Beeld Tom Le Goff / Thinkstock
De vaststelling dat mannen misschien écht zieker worden van een griep- of verkoudheidsvirus, ligt onder vuur.Beeld Tom Le Goff / Thinkstock

Vandaag belangrijk

Turkse politie arresteert Nederlandse Syriëganger Xaviera S.
De Turkse politie heeft bij een recente antiterrorisme-actie in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa, nabij de grens met Syrië, dertien leden van terreurorganisatie Islamitische Staat gearresteerd. Onder hen is één Nederlandse vrouw. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betreft het een 24-jarige vrouw uit Apeldoorn.

'Best zware mannengriep' verdampt onder experts toch weer tot aanstelleritis
Houd maar weer op met dat gekreun, heren. Amper een maand nadat een overzichtsartikel in het statige Britse artsenblad The BMJ vaststelde dat mannen misschien écht zieker worden van een griep- of verkoudheidsvirus, ligt die vaststelling alweer onder vuur. Zelfs de auteur van het artikel geeft toe dat hij het allemaal niet zo stellig bedoelde, en erkent dat hij hier en daar verkeerd uit de vakliteratuur heeft geciteerd.

Speciale aanklager in Ruslandonderzoek zou na justitieminister ook Trump aan de tand willen voelen
Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland, komt steeds dichter bij het Witte Huis. Medewerkers van Mueller ondervroegen afgelopen week minister van Justitie Jeff Sessions. Ook CIA-directeur Mike Pompeo is verhoord. Naar verluidt heeft Mueller het Witte Huis laten weten dat hij binnenkort ook president Trump zelf aan de tand wil voelen.

Dankzij 'slimme' contactlens hoeven diabetespatiënten straks mogelijk minder vaak bloed te prikken
Diabetespatiënten hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak bloed te prikken dankzij de ontwikkeling van een zachte contactlens die glucosewaarden meet in traanvocht. Aan dit soort lenzen wordt al langer gewerkt, maar onderzoekers van de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen nu een lens te hebben ontwikkeld die zachter is, en hierdoor minder snel oogirritatie veroorzaakt.

Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Beeld afp
Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.Beeld afp

Video van de dag

De opera 'Tristan und Isolde' van Richard Wagner duurt ruim vier uur. Een loodzware uitvoering, die vaak vergeleken wordt met de beklimming van de Mount Everest. Heelhuids tot het eind van de opera komen is best een uitdaging. Hoe houden de operasterren dat vol? 'Bananen. Havermout, rijst met groenten, veel water. En koffie.'

Vanavond op televisie

Live vanuit het Circustheater in Scheveningen: de uitreiking van de Musical Awards (NPO1, 21.30 uur). En op NPO2 begint om 23.10 uur een documentaire over de zoektocht naar het ultieme vrouwencondoom. Want waar blijft de grote doorbraak? Onze complete tv-selectie leest u hier.

Syriës oorlog na IS: hoe Turkije een nieuw front creëerde bij Afrin in Noord-Syrië
Wie even hoopte dat het na het verslaan van IS eindelijk rustig zou worden in Syrië, komt bedrogen uit. Sinds afgelopen weekeinde kent het land weer een nieuwe frontlijn, bij Afrin.

Experts: 'Ronnie Flex inspireert jongeren om af te kicken van wiet'
'Ben ff gaan afkicken in rehab...' Met die woorden kondigde rapper Ronnie Flex (25), die in 2015 met het nummer Drank & Drugs doorbrak bij het grote publiek, maandag op Instagram aan begeleiding te zoeken om van zijn wietverslaving af te komen. Het traject duurt een week, laat zijn management weten. In hetzelfde bericht riep Ronnie Flex zijn fans op hem berichten te sturen, iets waar ze massaal gehoor aan gaven.

Ronnie Flex treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag. Beeld anp
Ronnie Flex treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag.Beeld anp

Waar komen al die illegale tabaksfabriekjes toch ineens vandaan?
Door een hardere aanpak in Oost-Europa verplaatst de illegale productie van sigaretten zich naar het westen. De FIOD rolde vorig jaar in Nederland een recordaantal tabaksfabriekjes op. De illegale handel kost de overheid vele miljoenen aan accijnzen. (+)

Universiteit van Amsterdam reageert op 'eigen student eerst-betoog'; 'wij weren Nederlandse student niet'
Het betoog van Stefan Wirken (oud-voorzitter Landelijke Studentenvakbond) dat de Nederlandse student voor de buitenlandse student betaalt, bevat 'allerlei verkeerde aannames en feitelijke onjuistheden.' Dat schrijft opleidingsdirecteur psychologie Ingmar Visser.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

'Het ging echt niet meer met Frans. Hij kon niet eens meer een eitje pellen'
Sylvia Witteman zag hoe een oudere dame haar hart bij de kaasboer luchtte: 'En moet je nagaan, we zouden in april 55 jaar getrouwd zijn. Nou ja, dat zíjn we ook, natuurlijk.' (+)

Jarentachtigfilms zijn nu allemaal seksistisch, racistisch en homofoob
Koester uw liefste filmherinneringen en kijk die films niet opnieuw, bepleit columnist Floortje Smit (+).

Meer over