Volkskrant AvondDinsdag 28 augustus

Volkskrant Avond: Man dreigt met aanslag vanwege cartoonwedstrijd PVV | Is Jos B. er gloeiend bij? Niet met alleen een dna-spoor

Goedenavond. Een run op zonnepanelen, hippe espressobars en rijen voor restaurants: in Aden kun je zomaar vergeten dat Jemen in de greep is van een verwoestende burgeroorlog. Verder in uw avondnieuwsbrief: is Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen, er gloeiend bij? Niet op basis van een dna-spoor alleen.

Redactie
Monument op Brunssummerheide vlakbij de vindplaats van Nicky Verstappen. Beeld ANP
Monument op Brunssummerheide vlakbij de vindplaats van Nicky Verstappen.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

VN-onderzoekers: stop wapenleveranties aan strijdende partijen in Jemen
Onderzoekers van de VN roepen de internationale gemeenschap op om te stoppen met het leveren van wapens aan strijdende partijen in Jemen. Sommige bombardementen van Saoedi-Arabië in Jemen zijn volgens de VN-onderzoekers mogelijk oorlogsmisdrijven.

De stad Sa'dah in Jemen is getroffen door een luchtaanval, 6 januari 2018. Beeld Reuters
De stad Sa'dah in Jemen is getroffen door een luchtaanval, 6 januari 2018.Beeld Reuters

Man dreigt met aanslag vanwege cartoonwedstrijd PVV
De politie in Den Haag heeft maandag een 26-jarige man opgepakt die in een Facebookfilmpje zou hebben gedreigd met een aanslag.

Dna-sporen leidden tot Jos B. in de zaak Nicky Verstappen, maar daarmee is hij nog niet zomaar veroordeeld
Is Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen, er gloeiend bij? Niet op basis van een dna-spoor alleen. Want de steeds verfijndere techniek maakt het weliswaar makkelijker om dna-sporen veilig te stellen, maar leidt tegelijkertijd tot meer controverse over de interpretatie van die sporen.

Aan lot overgelaten dolfijn Honey zet Japanners in beweging
Eenzame dolfijn in verlaten aquarium steelt de harten van de Japanners, die met #SaveHoney proberen haar vrij te krijgen of te laten verplaatsen naar een andere dierentuin.

Dolfijn Honey. Beeld Reuters
Dolfijn Honey.Beeld Reuters

Video van de dag

Klopt dit wel: Heeft die baby nou écht rodehond?
In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond bij een artikel over vaccinatie-angst een foto van een baby met rodehond. Dat is een besmettelijke ziekte, dus het is gek dat de arts de baby met blote handen vast heeft. Of klopt er iets niet aan deze foto?

Vanavond op tv

In de Amerikaanse staat South Carolina leert komiek W. Kamau Bell de Gullah Geechee-gemeenschap kennen. Deze afstammelingen van Afrikaanse slaven houden de West-Afrikaanse cultuur in leven (Canvas, 20.20 uur). Wat is vochtinbrengende crème en helpt deze echt rimpels te voorkomen? De BBC volgt een onderzoek van de Universiteit van Sheffield naar de smeerseltjes in The Truth About… Looking Good (BBC 1, 23.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een tafeltje? Aansluiten in de rij – In de tweede stad van Jemen zou je bijna de verwoestende burgeroorlog vergeten
Een run op zonnepanelen, hippe espressobars en rijen voor restaurants: in Aden zou je bijna vergeten dat Jemen in de greep is van een allesverwoestende burgeroorlog die nu al ruim drie jaar duurt.

Inwoners van Aden, Jemen, tijdens een feestdag. Beeld Olivier Laban-Mattei
Inwoners van Aden, Jemen, tijdens een feestdag.Beeld Olivier Laban-Mattei

Stagediscriminatie in het mbo: ‘Wat je niet kent, is enger. Liever een Hans of Jasper dan een Ahmad’
Mbo-studenten met een migratieachtergrond komen veel minder makkelijk aan een stageplek dan klasgenoten zonder migratieachtergrond, blijkt uit nieuwe cijfers van de Universiteit Maastricht. Pure discriminatie of is er meer aan de hand?

NPO-directeur: ‘Drama is dé manier om eigentijdse verhalen te vertellen’
Volgens NPO-directeur Frans Klein was er ook in journalistieke programma’s gesneden als de publieke omroep niet had moeten bezuinigen. ‘Hele generaties kijkers hebben zich opgesloten in de wereld van Netflix. Om die te bereiken, moet je op andere manieren verhalen vertellen dan met gesprekken aan een studiotafel.’

Van Georgië tot Ecuador: een top acht van onorthodoxe uitheemse smaaksensaties
Volkskrantvlogger Jonneke de Zeeuw is altijd op zoek naar restaurants waar ‘mainstream foodblogs met geen woord over reppen’. De top acht van haar favoriete uitheemse eethuisjes.

Gerecht van restaurant Sichuan in Amsterdam. Beeld Simon Lenskens
Gerecht van restaurant Sichuan in Amsterdam.Beeld Simon Lenskens

Chemnitz vormt nieuw dieptepunt extreemrechts geweld in Duitsland: klopjachten op mensen met buitenlands uiterlijk
In de Duitse stad Chemnitz broeit het, nadat zondagochtend een 35-jarige Duitser om het leven kwam bij een steekpartij. De verdachten zijn twee vluchtelingen uit Syrië en Irak. Extreemrechtse groeperingen hielden vervolgens klopjachten op buitenlands uitziende mensen. Rechtse en linkse demonstranten gingen maandag met elkaar op de vuist.

Aaf Brandt Corstius: Ik denk inmiddels dat Peter R. de Vries altijd het recht kan doen zegevieren
Stel je voor dat het oorlog is. Aan de ene kant lijkt het Aaf dan een goed idee om bij Peter R. de Vries onder te duiken, want die blaft die Duitsers (of andere mensen!) wel weg. Aan de andere kant moet je dan de hele tijd aanzien hoe rechtschapen en vindingrijk hij is, en hoe rechtschapen en vindingrijk hij zelf vindt dat hij is.

Meer over