NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Maatschappelijke dienstplicht, de onvervulde droom van Sybrand Buma | Het hartverscheurende verhaal van de tante van de verdronken Alan

Goedenavond. De onvervulde droom van Sybrand Buma was de maatschappelijke dienstplicht. Het haalde het regeerakkoord, maar werd een vrijwillige ‘diensttijd’ met een ‘bescheiden vergoeding’. Verder in uw avondnieuwsbrief: in 2015 schokte de foto van het aangespoelde lichaam van Alan Kurdi (2) de wereld. Zijn tante Tima beschrijft in The Boy on the Beach hartverscheurend gedetailleerd hoe zij het gezin probeerde te helpen en hen adviseerde de zee op te gaan.

null Beeld Floor van het Nederend
Beeld Floor van het Nederend

Vandaag belangrijk

Ollongren onder vuur: minister bracht negatief oordeel over inlichtingenwet pas ná het referendum naar buiten
Minister Kajsa Ollongren zou in de aanloop naar het referendum over de inlichtingenwet waardevolle informatie hebben achtergehouden voor de kiezer. Het kabinet heeft weer wat uit te leggen.

Minister Ollongren heeft wat uit te leggen. Beeld ANP
Minister Ollongren heeft wat uit te leggen.Beeld ANP

Russen en Turken komen bufferzone in Syrische provincie Idlib overeen
De Russische minister van Defensie heeft maandag gezegd dat er geen militair offensief komt in de Syrische provincie Idlib. Turkse en Russische veiligheidstroepen zullen er patrouilleren.

Rusland ‘bewijst’ dat vlucht MH17 is neergehaald door Oekraïne
Vier maanden nadat premier Rutte Rusland aansprakelijk heeft gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17, komt Moskou met een nieuwe verdediging. De BUK-raket waarmee het vliegtuig in 2014 uit de lucht geschoten is, was volgens het Russische ministerie van Defensie niet in handen van Rusland, maar van het Oekraïense leger. Ook stelt Rusland dat het internationale onderzoeksteam gebruikmaakte van gemanipuleerde videobeelden.

België weigert uitlevering gevluchte Spaanse rapper
De rapper Valtònyc, die in Spanje tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar werd veroordeeld vanwege zijn liedteksten, hoeft van een Belgische rechter niet te worden uitgeleverd. De beschuldigingen – verheerlijking van terrorisme, bedreiging van politici en belediging van het koningshuis – zouden ongegrond zijn.

Tv-tips

In Door andere ogen portretteert Fons de Poel VVD-­fractieoorzitter Klaas Dijkhoff middels gesprekken met mensen in zijn omgeving (NPO 2, 20.25 uur). Op RTL 8 kunt u kijken naar De Marathon, een door en door Rotterdamse en bijzonder grappige film (20.30-22.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Koos Breukel, gerenommeerd Nederlands fotograaf, bombardeerde zijn zoon tot fotoproject. Alle achttien jaren van zoon Casper zijn nu in beeld te bewonderen in Huis Marseille in Amsterdam. V-vlogger Lisa Koetsenruijter nam een kijkje en constateert: ‘Dit laat wel zien dat als je vader een topfotograaf is, je iets betere familiekiekjes hebt dan gemiddeld.’

Morgen in de krant

De onvervulde droom van Sybrand Buma
De door CDA en ChristenUnie zo vurig gewenste maatschappelijke dienstplicht haalde het regeerakkoord, maar werd een vrijwillige ‘diensttijd’ met een ‘bescheiden vergoeding’. Maandag presenteerden in Den Haag veertig proefprojecten hun plannen voor de invulling daarvan.

In de Tramremise in Den Haag startte Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) en Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) de maatschappelijke diensttijd. Beeld Freek van den Bergh
In de Tramremise in Den Haag startte Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) en Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) de maatschappelijke diensttijd.Beeld Freek van den Bergh

Nederland krijgt een nieuwe snelweg: 4 kilometer asfalt voor 1,2 miljard euro
Nederland krijgt een nieuwe snelweg, de A24. Een tunnel gaat Vlaardingen verbinden met Rozenburg en de Rotterdamse haven. Ondanks de tol is de transportsector blij, maar in Vlaardingen is het vooralsnog geen feest.

Windenergie behouden in water kan óók in landen zonder bergen
Een 86-jarige promovendus bepleit een oplossing voor een groeiend probleem: de opslag van windenergie. Dat kan met een waterkrachtcentrale, óók in landen zonder bergen zoals Nederland. ‘Ik hoop het nog mee te maken.’

‘Ik bleek de wind te zijn die Abdullahs gezin de zee op had gedreven’
In 2015 schokte de foto van het aangespoelde lichaam van Alan Kurdi (2) de wereld. Zijn tante Tima Kurdi, schrijver van The Boy on the Beach, verloor het complete gezin van haar broer. Een gezin dat zij al jaren probeerde te helpen, en dat zij ten slotte adviseerde de zee op te gaan.

In Oost-Europese huizen staat Nederlands antiek
Nederlands antiek gaat vaak bij veilinghuizen onder de hamer voor Oost-Europese handelaren die het wegbrengen naar landen als Polen en Tsjechië. Waarom is Nederlands antiek zo populair in Oost-Europa? Antiquairszoon Hans Koster in het Estse dorp Alatskivi weet wel waarom.

Toen Sylvia Witteman halverwege de jaren tachtig Nederlands ging studeren trok de studie nog volle zalen
Het merendeel van haar studiegenoten wilde romanschrijver worden. 'Ja, dat was een tegenvaller, voor iemand die gehoopt had dat de studie vooral zou bestaan uit het lezen van – en ouwehoeren over – fijne romans en eventueel zélf een beetje leren schrijven.'

Meer over