Volkskrant Avondmaandag 6 juli

Volkskrant Avond: ‘Luchtoorlog’ om corona: wetenschappers vragen aandacht voor ventilatie | Krijgen Mexicaanse drugskartels voet aan de grond in Nederland?

Winkelaars in Hoog Catharijne. Beeld Raymond Rutting
Winkelaars in Hoog Catharijne.Beeld Raymond Rutting

Vandaag in het nieuws

‘Luchtoorlog’ om corona: ruim 200 wetenschappers vragen in brief aandacht voor ventilatie
In de maatregelen tegen corona moet meer nadruk komen op ventilatie, naast onderling afstand houden en het schoonmaken van oppervlaktes. Dat stellen 239 wetenschappers, onder wie zes Nederlanders, in een open brief.

Turks plan om van Hagia Sophia een moskee te maken stuit op kritiek: ‘Bedreiging van de gehele christelijke beschaving’
Na Griekenland, de Verenigde Staten en Frankrijk heeft nu ook Rusland zijn bedenkingen geuit over de plannen van Turkije om van de Hagia Sophia weer een moskee te maken. ‘We kunnen niet terug naar de Middeleeuwen.’

Live: Lichte toename ic-bezetting | Viruswaanzin demonstreert bij redacties en wraakt rechter
Terwijl wereldwijd het aantal besmettingen met het coronavirus piekt, gaat Europa langzaam weer open. Volg het belangrijkste nieuws over de pandemie in dit liveblog.

Spraakmakend onderzoek naar ‘levend’ medicijn voor coronapatiënten na drie maanden stopgezet
Het moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covidpatiënten, maar in Rotterdam is het spraakmakende onderzoek naar het toedienen van bloedplasma van genezen patiënten drie maanden na aanvang weer stilgelegd.

Vanavond op tv

In het EO-programma De 100 volgt Bert van Leeuwen een groep mensen die wachten op een orgaan- of weefsteltransplantatie, in sommige gevallen al jaren (NPO 1, 20.35 uur). Om dezelfde tijd, op NPO 2, begint de driedelige documentaireserie Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat, waarin Coen Verbraak terugblikt op de val van Srebrenica. Liever een film? Kijk dan naar Top Gun, een nostalgisch jaren 80-feestje (Net 5, 20.30 uur). Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Dag buurtschool, het is tijd om te gaan mengen
Witte ouders blijven witte scholen kiezen. Alleen met quota zal het lukken scholen gemengder te krijgen, betoogt Marileen Kan.

Aanraders van de redactie

Krijgen Mexicaanse drugskartels voet aan de grond in Nederland?
In ruim een jaar tijd zijn in Nederland zeven Mexicanen gearresteerd voor de productie van de synthetische drug crystal meth. Mexicaanse experts erkennen dat drugskartels ook in Nederland opereren, maar het is zeer de vraag hoe dominant ze hier zijn.

Een politie-eenheid bewaakt in februari een crystalmethlab dat in Eemnes is aangetroffen. Beeld Hollandse Hoogte / Caspar Huurdeman Fotografie
Een politie-eenheid bewaakt in februari een crystalmethlab dat in Eemnes is aangetroffen.Beeld Hollandse Hoogte / Caspar Huurdeman Fotografie

Zeeland reageert gemengd op compensatie voor kazerne. Het krijgt ‘criminelen in plaats van mariniers’
Een grote wens van veel Zeeuwen − tolvrij tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kunnen reizen − lijkt niet uit te komen. Ook niet nu ze worden gecompenseerd voor de afgeblazen kazerne; een compensatie die wisselende reacties oproept.

Een nieuw telefoonnummer, een gepimpte spoedpost – zo zou de acute zorg moeten veranderen
De acute zorg, de zorg die maximaal een paar uur kan wachten, gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Zo kunnen patiënten straks een nieuw, landelijk telefoonnummer bellen als zij in de zorgproblemen zitten, gaan de huisartsenposten én de spoedeisende hulpen op de schop, en zullen patiënten met echt levensbedreigende aandoeningen straks vaker verder moet reizen.

Advocaat wil 86 goals dus kwam Linssen toch
De doelstelling van Feyenoord-coach Dick Advocaat is glashelder: kampioen worden in 2021. Benodigd daarvoor: rond de 86 goals. En dus belde Advocaat vorige week Bryan Linssen op om nog eens koffie te drinken.

Die ene mondharmonica is een voetnoot in het brede oeuvre van componist Ennio Morricone
De maandag overleden componist Ennio Morricone (91) was veel meer dan die eenzame mondharmonica. Maar zijn westernmuziek bood hem wel de kans filmmuziek naar een hoger plan te tillen.

Ennio Morricone  Beeld Mondadori via Getty Images
Ennio MorriconeBeeld Mondadori via Getty Images

Wat mij betreft ging Pac-Man om opgesloten zitten in een labyrint waaruit geen ontsnappen mogelijk was
Pac-Man bestaat al 40 jaar, las Sylvia Witteman ergens. Het deed Witteman meteen denken aan haar jonge jaren, waarin ze uren doorbracht met arcadespelletjes. ‘Na een jaar van hevige gokholverslaving was opeens de lol eraf. Ik was daar altijd het enige meisje en ontdekte dat je met jongens ook andere dingen kon doen dan schieten op pixelige ruimteschepen.’

Meer over