NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Lagerhuis stemt Brexit-deal weg | De Luizenmoeder nu ook in België – maar wel op z’n Vlaams

Redactie
Theresa May tijdens de Brexit-stemming. Beeld AFP
Theresa May tijdens de Brexit-stemming.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Lagerhuis stemt Brexit-deal weg
Het Lagerhuis heeft het Brexit-akkoord van Theresa May dinsdagavond keihard verworpen. Liefst 432 Kamerleden stemden tegen het akkoord waar Londen en Brussel ruim twee jaar aan hebben gewerkt.

WODC verdwijnt na onderzoek van drie commissies dan toch uit de toren van Justitie
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) letterlijk buiten de deur. Die stap werd dinsdag onvermijdelijk, nadat een door Grapperhaus zelf ingestelde commissie concludeerde dat in de verhouding van Justitie met het WODC ‘de balans tussen nabijheid en onafhankelijkheid is verstoord’.

Terreuraanval Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist door Al Shabaab
Met een autobom en aanhoudend geweervuur zijn in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een hotel en een kantoorgebouw in een chique buurt aangevallen. De islamistische terreurgroep Al Shabaab, uit buurland Somalië, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Spanje houdt hart vast voor peuter die zondag in 100 meter diepe put viel – kan hij nog worden gered?
Spanje houdt zijn adem in: kan de 2-jarige Yulen, die zondag in een smal gat viel van meer dan 100 meter diep, nog worden gered? Na twee dagen reddingswerkzaamheden was er dinsdag aan het begin van de middag nog geen levensteken van de peuter.

Video van de dag

De nieuwe dreiging van de Russen kan de westerse bondgenoten van de NAVO weer bij elkaar brengen, maar ook uiteendrijven. Want de eenstemmigheid in het landenkoor is nog ver te zoeken. Zeker met een onvoorspelbare dirigent als Donald Trump.

TV-tips

In Je zal het maar hebben gaat Jurre Geluk gaat op pad met Kevin (25), die met zijn scooter werd -geschept door een auto en daar het complex regionaal pijnsyndroom aan over hield (NPO 3, 21.00 uur). Voor wie niet vroeg op moet morgen toont NPO 2 Extra de film Gluckauf (2015), winnaar van vier Gouden kalveren, over de kapotte verstandhouding tussen een Limburgse vader en zoon die op het criminele pad zoeken naar sporen van familieliefde (00.05 uur). Voor meer tips kijkt u hier.

Uit de krant van morgen

Alleen voor een kopje thee zetten de Britten hun Brexit-ruzies even opzij
Op de dag van de Brexit-stemming zijn Theresa May’s landgenoten diep verdeeld over de politieke koers van hun land. Al kan een traditioneel kopje thee ze nog altijd nader tot elkaar brengen. ‘Je kunt hooguit kibbelen over de vraag of eerst het theezakje of eerst de melk erin moet.’

Hotelpiraten ‘Henk en Jolanda’ voor de rechter: ‘Het was overleven, maar op de verkeerde manier’
‘Henk en Jolanda’ lieten een spoor van onbetaalde rekeningen achter bij hotels en bij bed and breakfasts door heel het land. Ze werden ontmaskerd door een foto op Facebook en verantwoordden zich dinsdag voor de rechtbank in Assen. ‘Het was overleven, maar op de verkeerde manier.’

De luizenmoeder op z’n Vlaams: wel een zingende juf, maar de ouders zijn ietsje minder direct
Kijkcijferkanon De luizenmoeder is sinds kort ook op de Vlaamse televisie te zien. De zuiderburen hebben wel een eigen versie van het origineel gemaakt, met Vlaamse acteurs en Vlaamse grappen. ‘Anders hebben we toch het gevoel dat we naar die gekke Nederlanders zitten te kijken.’

Marien bioloog Lisa Becking in de onderzoeksduikboot. Beeld Barry Brown
Marien bioloog Lisa Becking in de onderzoeksduikboot.Beeld Barry Brown

Dit mag je niet missen op Eurosonic Noorderslag
Van droompop tot highlife en deathmetal: de Eurosonic Noorderslagtips van de Volkskrant redactie.

De menselijke invloed onder water: alsof er elke paar tellen een autoband tegen je vliegtuigraampje botst
Vanaf morgen geven we wetenschappers omstebeurt het podium op de wetenschapspagina van de Volkskrant. We trappen af met marien bioloog Lisa Becking, vanuit een perspectief dat maar weinig columnisten hebben: het raam van een duikboot.

Ik koos mijn middelbare school uit op basis van de soos
De zoon van Aaf Brandt Corstius moet ook naar de middelbare school, ooit. Iets waar ze erg verdrietig van wordt. Ze heeft wel alvast wat advies klaarliggen als het zo ver is.

Meer over