Volkskrant AvondWoensdag 29 januari

Volkskrant Avond: Kwart klimaatonderzoeken veel te pessimistisch over toekomst | KLM schrapt toch aantal vluchten naar China

De Britse duurzwemmer Lewis Gordon Pugh duikt van een ijsschots op de Noordpool. Beeld EPA
De Britse duurzwemmer Lewis Gordon Pugh duikt van een ijsschots op de Noordpool.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Kwart klimaatonderzoeken veel te pessimistisch over toekomst
De opwarming gaat hard, maar zó hard nou ook weer niet. Talloze studies naar de gevolgen van klimaatverandering gaan uit van een CO2-uitstoot die veel meer oploopt dan energie-experts reëel achten. Daardoor schetsen ze een veel somberder beeld van klimaatverandering dan gerechtvaardigd is.

Coronablog – KLM schrapt toch aantal vluchten naar China
Het coronavirus in de Chinese miljoenenstad Wuhan blijkt overdraagbaar van mens tot mens en grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer? En kunnen we nog wel op reis naar China? Hier leest u de nieuwste ontwikkelingen.

Concertgebouworkest dichter bij een nieuwe chef, Van Zweden wordt het niet
Het orkest kwam tot een topdrie: Andris Nelsons, Iván Fischer en, verrassend, Valery Gergiev. Nu moet het met een van hen tot een overeenkomst komen.

Natuurbeschermers stappen naar de rechter om boeren en ondernemers zonder vergunning te kunnen aanpakken
De natuurbeschermers die vorig jaar de stikstofcrisis ontketenden, stappen opnieuw naar de rechter. Ditmaal om een maatregel aan te vechten die de regering neemt om uit diezelfde crisis te komen. Hun doel is de gegevens van ruim drieduizend (agrarische) ondernemers openbaar te krijgen van wie de overheid hun vergunningloze bedrijfsuitbreidingen gedoogt en wil legaliseren.

Vanavond op tv

Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende, flink spannende verfilming die Spielberg maakte van War of the Worlds (RTL 7, 20.30 uur). De apocalyptische sfeer wordt uitstekend getroffen, en Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet toch een positieve boodschap weet te peuren uit het vanuit de ruimte aangerichte oorlogsgeweld. Toch wat anders? Hier de overige tv-tips.

null Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Opinie

Onderwijsbonden, verzin wat beters dan een staking
Donderdag en vrijdag staat er weer een massale onderwijsstaking gepland. Maar een staking is niet de oplossing voor beter onderwijs. Langetermijnvisie en durf zijn dat wel, betoogt biologiedocent Jeroen Nol.

Aanraders van de redactie

Spelen Chinese dierenmarkten een centrale rol bij het ontstaan van infectieziekten?
China heeft de handel in wilde dieren en ‘bushmeat’, vermoedelijke bron van het Wuhan-coronavirus, tijdelijk verboden. Deskundigen roepen op tot een permanent verbod: het is tijd te stoppen met het eten van wilde dieren. Zes vragen over de omstreden markten.

Gaat Nederland met de kansrijkste afvaardiging ooit naar de Spelen?
Niemand wenst zich aan voorspellingen te wagen over de Nederlandse oogst bij de Olympische Spelen van Tokio deze zomer. Een dik half jaar voor het grootste sporttoernooi per olympiade houdt Maurits Hendriks, de technisch directeur van Olympisch comité NOCNSF, de kaarten tegen de borst.

Adam Sandler, tijdens het filmen van Uncut Gems (2019). Beeld
Adam Sandler, tijdens het filmen van Uncut Gems (2019).

Adam Sandler speelt de rol van zijn leven in misdaadthriller Uncut Gems
Eindelijk speelt acteur Adam Sandler (53) eens niet de hoofdrol in een flauwe komedie, maar in een misdaadthriller van formaat. En hoe.

Slipknot doet er alles aan een onvergetelijke show neer te zetten, maar het geluid laat de band in de steek ★★★☆☆
Het optreden van metalband Slipknot in een uitverkochte Ziggo Dome had legendarisch kúnnen zijn. Helaas ging het dinsdagavond al bij de opkomst mis met een erbarmelijke geluidsmix. Alle moois verdwijnt in een hermetische geluidsmassa.

Waarom hulp vragen op de werkvloer wél slim is (en hoe het makkelijker wordt)
Hulp vragen verdubbelt de kans op een promotie, je collega’s vinden je aardiger én door het antwoord op je vraag kom je verder in je werk, blijkt uit onderzoek. Toch kan het knap lastig zijn om toe te geven dat je iets niet weet. Zó maak je het voor jezelf gemakkelijker.

Er is een genotvolle toon in de stem van klimaat-aanzeggers geslopen
‘Er klinkt iets schrils mee in waarschuwingen voor de eindtijd, de kladderadatsch die aanstaande is’, schrijft Stephan Sanders. Het zet Sanders aan het denken, bijvoorbeeld over Greta Thunberg: ‘Zo’n alwetend en profeterend jongmens maakt indruk omdat wij volwassenen twee dingen tegelijkertijd denken: het arme kind, ik had daar moeten staan om het vuile werk op te knappen. En ook wel: die snotneus, wie denkt ie wel dat ie is.’

Meer over