Volkskrant AvondMaandag 24 juni

Volkskrant Avond: KPN-storing toonde digitale afhankelijkheid waarvoor NCTV waarschuwde | Standbeeld voor Maarten van der Weijden: geen held, wel heldhaftig

Extra politie op straat in het centrum van Den Haag tijdens de 112-storing. Beeld Freek van den Bergh
Extra politie op straat in het centrum van Den Haag tijdens de 112-storing.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

De storing bij KPN liet zien waarom de waarschuwing van de NCTV niet voorbarig is
Politieagenten op straat, bussen van het Rode Kruis die in buitengebieden ‘kwetsbare mensen’ helpen, noodmeldingen via Twitter en Facebook: de storing bij telecomprovider KPN had maandag grote gevolgen. Noodnummers 112 en 0900-8844 waren uren onbereikbaar. De storing toonde de afhankelijkheid van communicatienetwerken: als die wegvallen, is het vooral improviseren.

NCTV: Nederland telt tientallen jihadistische gezinnen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat in Nederland in ‘tientallen gezinnen’ kinderen opgroeien met minstens één jihadistische ouder. Daarnaast zijn er naar schatting enkele honderden stellen die het jihadistisch gedachtegoed aanhangen.

Onderzoek naar moord op Khashoggi komt Trump slecht uit
Nu even niet, en liever helemáál niet. Dat was de boodschap van president Trump, toen hem afgelopen weekeinde werd gevraagd of hij de FBI zou vragen een onderzoek in te stellen naar de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die vorig jaar in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord en in stukjes werd gehakt.

Europees Hof: vervroegde pensionering Poolse rechters onrechtmatig
Een Poolse wet die rechters van het Hooggerechtshof dwong vervroegd met pensioen te gaan, is in strijd met de Europese wetten. De vervroegde pensionering vormt een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie maandag bepaald.

Waarom zzp’ers terug moeten naar een ‘uurtje factuurtje’ en vijf andere vragen over het minimumtarief
Per 2021 gaat een zzp’er minimaal 16 euro per uur verdienen. Minister Koolmees van Sociale Zaken stuurde maandag zijn plannen voor nieuwe zzp-regelgeving naar de Tweede Kamer. Wat is het probleem met de zelfstandigen en wat gaat er veranderen? Zes vragen.

Vrouwenbesnijdenis komt vaker voor dan gedacht: 41.000 vrouwen in Nederland genitaal verminkt
Vrouwenbesnijdenis komt in Nederland bijna twee keer vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen. De genitaliën van naar schatting 41 duizend vrouwen zijn verminkt. Ook het aantal meisjes dat risico loopt op verminking is veel hoger dan gedacht.

Video van de dag

‘Voor de ánder ben je anders’
Als model moet Jessica Gyasi (31) haar Ghanese achtergrond voortdurend verdedigen. De modewereld is voor ieder model hard, maar worden afgewezen op iets waar je niks aan kunt doen – dát doet pas pijn. ‘Na uren in de rij te hebben gestaan voor een casting hoor je: no, no, no, we willen geen zwarte modellen in onze shows.’

Vanavond op tv

De tand des tijds krijgt inmiddels enigszins grip op de tien jaar geleden revolutionaire digitale animaties van Avatar, maar deze spirituele sf-variant van Dances with Wolves en Pocahontas blijft indrukwekkend (Net 5, 20.30 uur). In het ontroerende Erwin Olaf – The legacy volgt Michiel van Erp de fotograaf in het jaar dat hij 60 wordt en een expositie heeft in het Rijksmuseum. Maar ondertussen ligt Olafs moeder op sterven en lijdt de fotograaf zelf aan progressief longemfyseem (NPO 1, 20.35). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Nederland moet in Turkije eindelijk afdwingen dat de rechtsstaat wordt hersteld’
Met democratische middelen is in Turkije een autoritaire leider verslagen, en dat mag gezien worden als het begin van een omwenteling. Hoogste tijd voor minister Blok van Buitenlandse Zaken om in actie te komen, betogen Lilianne Ploumen en Kati Piri, woordvoerders buitenland voor de PvdA.

Aanraders van de redactie

Een standbeeld voor Maarten: geen held, wel heldhaftig
Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden verdient een standbeeld, vond Ronald Noppers. De vader van een overleden kankerpatiëntje regelde het beeld in zijn dorp Burdaard. Terwijl de echte Maarten langszwemt, legt Noppers uit waarom hij geen held is.

Moet de landelijke politiek een voorbeeld nemen aan de noodgreep van Limburg?
De Limburgse politiek presenteerde gisteren een primeur voor Nederland: een extraparlementair college van Gedeputeerde Staten. Een noodgreep, omdat de Limburgse politiek te verdeeld was om een gewone coalitie te vormen. Is Limburg hiermee een voorbeeld voor de landelijke politiek?

Wie Mark Knopfler nog eens los wilde zien gaan, was aan het verkeerde adres ★★☆☆☆
Recensent Gijsbert Kamer was niet heel erg enthousiast over het optreden van oud-Dire Straits-frontman Mark Knopfler. ‘Hij improviseerde in de Ziggo Dome geen enkele noot en soleerde nauwelijks.’

Ronald Noppers met zijn standbeeld van Maarten van der Weijden.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ronald Noppers met zijn standbeeld van Maarten van der Weijden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

VS wijzen op aanvallen Golfregio als ze coalitie tegen Iran smeden
De Verenigde Staten zijn een diplomatiek offensief begonnen om Iran op de knieën te dwingen. Maandag kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan in Saoedi-Arabië om een ‘mondiale coalitie tegen Iran’ te vormen. Hij roept Azië en Europa op ook deel te nemen.

Slachtoffers ‘Haagse steker’ Malek F. spreken: ‘Jij verdient het hellevuur’
In de rechtszaak tegen de ‘Haagse steker’ Malek F. komen maandag de drie slachtoffers aan het woord die hij op 5 mei vorig jaar bijna de dood injoeg. ‘Ik vind dat deze verdachte het hellevuur verdient.’

Bij Action begon de victorie: drie heerlijke, spotgoedkope ventilatoren op een rij
Sylvia Witteman was op jacht. Met gevaar voor eigen leven ging ze in de stad op zoek naar ventilatoren, om de hitte te trotseren. Ze was natuurlijk niet de enige.

Meer over