NieuwsbriefZondag 28 april

Volkskrant Avond: KLM-topman klapt uit de school over huwelijkscrisis KLM-Air France | Goed nieuws voor muggenhaters: we weten waarom muggen een hekel aan Deet hebben

De gelekoortsmugBeeld Imageselect

Vandaag belangrijk

CU, PvdA en GL willen opheldering over terugsturen yezidi’s naar Irak

Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen opheldering van staatssecretaris Mark Harbers (VVD, asiel) over het terugsturen van yezidi’s naar Irak. Zaterdag meldde dagblad Trouw op basis van informatie van asieladvocaten dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) yezidi’s die in Nederland asiel aanvragen terugstuurt naar vluchtelingenkampen in Noord-Irak.

Een yezidi gezin in het Bajed Kandala vluchtelingenkamp in Noord-Irak.Beeld Getty Images

KLM-topman klapt uit de school over huwelijkscrisis Air France-KLM

Jaloezie, argwaan en miskenning hebben de relatie tussen Air France en KLM danig verziekt. Die boodschap heeft Hans Smits, afzwaaiend voorzitter van de raad van commissarissen van KLM, dit weekeinde uitgedragen in afscheidsinterviews.

Goed nieuws voor muggenhaters: wetenschappers snappen beter waarom muggen een hekel hebben aan Deet

Muggen hebben een hekel aan Deet, maar de precieze reden was tot op heden onbekend. Wetenschappers denken nu te hebben ontdekt waarom de insecten het middeltje zo vervelend vinden: het antwoord zit in hun poten.

Honderdduizenden gedupeerde reizigers als gevolg van een on-Scandinavisch fel arbeidsconflict tussen SAS en zijn piloten

De Zweedse, Deense en Noorse piloten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS hebben vrijdag hun werk neergelegd, met 150 duizend gedupeerde reizigers als gevolg. De piloten behoren tot de slechtstbetaalde van Europa. Vier vragen over dit hoog opgelopen arbeidsconflict in het anders zo rustige hoge noorden.

Gestrande reizigers op vliegveld Oslo-Gardermoen.Beeld AFP

Video van de dag

Op zoek naar beter onderwijs in Singapore

De Singaporese cultuur draait eigenlijk maar om één ding: de beste zijn, in álles. Kinderen kunnen daarom niet vroeg genoeg naar een preschool, en bijles wordt gewoon verkocht in het winkelcentrum.

Vanavond op tv

Op zoek naar een nieuw binge-materiaal? Neem dan een kijkje op onze serie-pagina, waar we al meer dan honderd series bespraken. Of kijk om 20.30 naar The Dark Knight op Veronica, met een overrompelende Joker door wijlen Heath Ledger. Andere filmtip: Captain Fantastic (BBC 2, 23.00 uur), een hartverwarmende film met Viggo Mortensen in de hoofdrol.

Morgen in de krant

‘Wij, Amersfoort’ werpt een blik op ‘Ik, Amalia’

Koning Willem-Alexander ging met zijn familie tijdens Koningsdag op bezoek in Amersfoort, de ‘meest gemiddelde’ stad van Nederland. Prinses Amalia toonde zich bewust van haar toekomst.

Prinses Amalia tussen haar zusjes en ouders tijdens Koningsdag in Amersfoort.Beeld Marcel van den Bergh

De mens is de nieuwe plofkip

Teun van de Keuken las een artikel over drinkbare, complete maaltijdvervangers voor ict’ers en vraagt zich af: zijn wijzelf inmiddels zelf plofkippen geworden? ‘Tussen de aanslagen op het toetsenbord een uitgebalanceerde maaltijd uit een tube in je mond spuiten en door! Wat een armoede. ‘

Vluchtelingen voor de klas: ‘Kinderen zijn hier brutaler, maar dat is juist goed’

Op acht Amsterdamse basisscholen staan sinds kort gevluchte leraren uit Turkije en Syrië voor de klas. Ze lopen stage waarbij ze zowel de Nederlandse taal als het Nederlandse onderwijs leren kennen. ‘Mijn dochter van vier wil niet geloven dat ik hier in Nederland nu ook juf ben.’

Twee Turkse statushouders die lesgeven in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

‘Is ons ‘ik’ meer dan een slim verzinsel om met de werkelijkheid om te kunnen gaan?’

Een reis naar India was voor David Elders reden zijn leven aan de dood te wijden. Brengt hem dat dichter bij de zin van het bestaan?, wil Fokke Obbema weten.

Spanningen op het Songfestival? In het ‘Ding-a-dong’-jaar 1975 was het zeker niet beter

Wie denkt aan het Songfestival van 1975, barst spontaan uit in het blije Ding-a-dongWeinig mensen zullen zich herinneren dat de sfeer minstens zo gespannen was als die nu dreigt te worden in Tel Aviv.

De Nederlandse popgroep Teach-In tijdens de reprise na het winnen van het Eurovisie Songfestival in Stockholm, met het nummer 'Ding-a-dong'. Op de achtergrond het scorebord. Zweden, Stockholm, 22 maart 1975.Beeld Hollandse Hoogte

Hoe we vroeger Koninginnedag doorbrachten − zonder een mobiele telefoon om te vragen waar de ander is

Met Koningsdag merkt Aaf Brandt Corstius hoe de wereld is veranderd. ‘Mensen hebben nu mobiele telefoons waarmee ze aan elkaar kunnen vragen waar ze zijn. Vroeger zou je mensen treffen in het park. Maar ‘het park’ en ‘mensen’ zijn brede begrippen, dus liep je honderd rondjes door het park.’

Meer over