Volkskrant AvondWoensdag 27 mei

Volkskrant Avond: Kabinet zwicht: sportscholen mogelijk al op 1 juli open | Zwaarste crisis, diepe meningsverschillen – Europa staat voor een krachtproef

Sporters maken gebruik van de fitness apparatuur in een tent bij een sportcentrum Hoorn.  Beeld ANP
Sporters maken gebruik van de fitness apparatuur in een tent bij een sportcentrum Hoorn.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Kabinet zwicht: sportscholen mogelijk al op 1 juli open

Als het coronavirus onder controle blijft, mogen de sportscholen al op 1 juli weer open. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt.

Live: Massaontslag bij vliegtuigbouwer Boeing | Standje voor BBC-presentatrice

Het aantal sterfgevallen in Nederland door covid-19 daalt al vijf weken op rij. Wereldwijd zijn ruim 350 duizend personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Macron wil e-auto in ruil voor redding Renault

Frankrijk trekt 8 miljard euro uit om de auto-industrie van het land te stutten. Franse automakers moeten volgens Parijs de leiding nemen in emissieloos elektrisch vervoer.

WhatsAppfraude neemt sterk toe sinds maart: hoe de lockdown criminelen kansen biedt

Oplichters hebben tijdens de lockdown WhatsApp omarmd. Bij de Nederlandse Fraudehelpdesk kwamen in de eerste vier maanden van dit jaar meer dan 3.500 meldingen van WhatsAppfraude binnen. Dat zijn er meer dan in het hele vorige jaar.

Tramschutter Gökmen T. nu ook veroordeeld voor verkrachting

Tramschutter Gökman T. (38) is woensdag schuldig bevonden aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017. Omdat T. al is veroordeeld tot levenslang, kan hij er geen gevangenisstraf bij krijgen. Wel moet hij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Vijf jaar passend onderwijs: het leverde minder op dan ouders en leraren hoopten

Ondanks de hoge verwachtingen heeft het passend onderwijs minder opgeleverd dan ouders en leraren hadden gehoopt. Dat komt volgens onderzoekers onder meer doordat het systeem ‘grenzeloos’ is. Er is niet goed afgebakend welke leerlingen voor extra ondersteuning in aanmerking komen.

Vanavond op televisie

Twee filmmakers volgden de jonge, prijswinnende Nederlands-Bosnische architect Arna Mačkić drie jaar lang voor de 2Doc Door de ogen van Arna (NPO 2, 22.55 uur). Dat alleen al toont aan hoe invloedrijk ze is. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Laat de rijkste 1 procent nú meer betalen, betogen Jesse Klaver en Thomas Piketty

Donderdag debatteert de Kamer over het tweede coronasteunpakket. Premier Rutte verweet Jesse Klaver eerder te veel op de Franse econoom Piketty te leunen. Nu komen Klaver en Piketty samen met een pleidooi: zorg dat de rekening dit keer niet bij de gewone, hardwerkende burgers belandt.

Thomas Piketty bezoekt de Tweede Kamer in 2014. Van links naar rechts: Pieter Duisenberg (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thomas Piketty, Arnold Merkies (SP) en Marc Harbers (VVD). Beeld ANP
Thomas Piketty bezoekt de Tweede Kamer in 2014. Van links naar rechts: Pieter Duisenberg (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thomas Piketty, Arnold Merkies (SP) en Marc Harbers (VVD).Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Zwaarste crisis, grootste EU-begroting, diepe meningsverschillen – Europa staat voor een krachtproef

‘Een nieuw generatiepact.’ ‘Ons beslissende moment.’ Aan grote woorden geen gebrek bij voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie als ze woensdagmiddag de omvangrijkste EU-begroting (inclusief herstelfonds) ooit presenteert. Bij elkaar gaat het om ruim 1,85 biljoen euro voor de komende 7 jaar. Maar overtuigt het de Europese regeringsleiders (unanimiteit is vereist) om zich erachter te scharen?

Met deze 3 stappen volgt u vanavond optimaal de lancering van de Crew Dragon van SpaceX

Vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. Met deze drie stappen weet u zeker dat u niets mist van het begin van dit nieuwe ruimtevaarttijdperk.

De Falcon 9-raket en Crew Dragon op het historische lanceerplatform 39A van Nasa in Florida. Vanaf hier vertrekt de tweekoppige bemanning vanavond, 22.33 uur Nederlandse tijd, richting het internationale ruimtestation ISS. Beeld SpaceX
De Falcon 9-raket en Crew Dragon op het historische lanceerplatform 39A van Nasa in Florida. Vanaf hier vertrekt de tweekoppige bemanning vanavond, 22.33 uur Nederlandse tijd, richting het internationale ruimtestation ISS.Beeld SpaceX

Voor het eerst laat Twitter president Trump niet wegkomen met tweets

Jarenlang had president vrij spel op zijn favoriete sociale medium Twitter. Tot nu. Twitter besloot linkjes onder Trumps tweets over verkiezingen te plaatsen. Het plaatst het netwerk in een lastig parket.

Hollywood verfilmt het door Rutger Bregman opgetekende avontuur van gestrande schooljongens

Het was een hoofdstuk in De meeste mensen deugen, de bestseller van Rutger Bregman. En nu wordt de geschiedenis van de echt à la Lord of the Flies op een eiland gestrande Tongaanse schooljongens een Hollywoodfilm.

Met Groenteman in quarantaine #27: Micha Wertheim, cabaretier

Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Cabaretier Micha Wertheim moest zijn voorstelling opbreken en kwam net als veel andere makers thuis te zitten. De klappen die nu in de cultuursector vallen, zijn volgens hem vooral een symptoom van de manier waarop de overheid kunst al jaren beziet: als iets dat ‘economisch’ en ‘maatschappelijk’ belang moet hebben.

Mijn kinderen hebben het pesten hervat. ‘Waarom koop je een camper als je niet durft te rijden? Nou?

Toen Sylvia Witteman onlangs een oude camper aanschafte, ging ze aan een klein detail voorbij: ze heeft al tien jaar geen auto meer gereden. Haar kinderen zetten haar onder druk om weer achter het stuur te kruipen, maar Witteman had nog een laatste excuus: er moest een nieuwe bril komen. Laten alle opticiens nou net dicht zijn! Maar aan alles komt een einde, de winkels gooien hun deuren weer open.

Meer over