Volkskrant avonddonderdag 28 november

Volkskrant Avond: Kabinet versoepelt pfas-norm | Meer camera’s tegen voetbalracisme

Redactie
Bouwwerkzaamheden in Helmond, een van de weinige plekken in Nederland waar de bouw weinig last had van de pfas-normen.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bouwwerkzaamheden in Helmond, een van de weinige plekken in Nederland waar de bouw weinig last had van de pfas-normen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Kabinet versoepelt pfas-norm om bouw weer op gang te helpen
Het kabinet versoepelt de normen voor pfas, chemicaliën die ophopen in de bodem en die schade kunnen veroorzaken aan milieu en gezondheid. De maatregel moet veel stilliggende bouwprojecten weer op gang helpen. Bouwers willen eerst meer details weten voordat ze de vlag echt uithangen.

Overleg kabinet en KNVB: meer camera’s en stadionverboden tegen voetbalracisme
Er komen strengere maatregelen om racisme aan te pakken in voetbalstadions. Dat meldden het kabinet en de KNVB donderdagmiddag in een persconferentie.

Op Urk na de schipbreuk: ‘Als hun lichamen maar worden teruggevonden’
Een vissersboot uit Urk met twee opvarenden is sinds donderdagochtend vermist. De kans dat het tweetal het overleefd heeft is klein. De hele gemeenschap leeft mee. ‘Ik krijg er kippevel van.’

Jongste vijf kinderen steunen vader Ruinerwold, de oudste vier scharen zich achter aanklacht seksueel misbruik
De negen kinderen van de Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. hebben donderdag twee uiteenlopende verklaringen afgegeven. De vijf jongste kinderen, die negen jaar geïsoleerd op de boerderij verbleven, scharen zich achter hun vader en herkennen zich niet in de aanklachten, waar het Openbaar Ministerie de verdenking van seksueel misbruik aan heeft toegevoegd. De vier oudste kinderen, waaronder ook de weggelopen zoon, hebben juist veel vertrouwen in het OM.

Vaccinatieangst leidt op Samoa al tot 39 mazelendoden
In Samoa zijn bij een mazelenuitbraak al 39 doden gevallen, vrijwel allemaal kinderen onder de 4 jaar. Er zijn al bijna drieduizend besmettingen geregistreerd op het 200 duizend inwoners tellende eiland in de Stille Oceaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het eiland in de greep van ‘vaccinatieangst’.

Vanavond op televisie

Vanaf zondag 1 december kan er gestemd worden op de Top 2000 en dat wordt gevierd met de Top 2000 quiz (NPO 3, 20.25 uur). Onder anderen Henry van Loon en Anniko van Santen spelen mee. Matthijs van Nieuwkerk presenteert. Op NPO 1 begint de nieuwe realityserie De Kolping (21.25 uur) over de De Kolpingbuurt in Nijmegen, die de afgelopen anderhalf jaar een flinke renovatie onderging. En in de Idfa-documentaire #387 (NPO 2, 23.00 uur) geven experts en hulpverleners de slachtoffers van het vluchtelingenschip dat in april 2018 voor de kust van Libië zonk een gezicht. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Knuffelige katten zijn ook killers én een ramp voor het klimaat
Huiskatten zijn in opspraak geraakt. De vogeljagers mogen helemaal niet vrij op straat lopen van de EU, stellen twee juristen. Het kattendebat wordt fel.

Aanraders van de redactie

Pfas – hoe gevaarlijk is dat spul nou echt?
Maandenlang lagen bouwwerkzaamheden stil vanwege zorgen over pfas-chemicaliën in de bodem. Vrijdag presenteert het kabinet een nieuw pfas-beleid, dat de bouw weer op gang moet helpen. Hoe bepalen wetenschappers hoeveel pfas gevaarlijk is? En wanneer slaat verstandige voorzorg om in peperduur paniekvoetbal? Drie dilemma’s.

Onderzoeksraad: veel mis met systemen die automobilist bijstaan
Auto’s worden meer en meer rijdende computers die zelf sturen en remmen. Hoewel het de bedoeling is dat zogenoemde rijhulpsystemen het verkeer veiliger maken, gaat het nog vaak mis, concludeert de Onderzoeksraad.

Een Tesla is op een stilstaande politieauto gebotst in Laguna Beach (Verenigde Staten). Volgens de bestuurder was de zogenoemde Autopilot ingeschakeld. Beeld EPA
Een Tesla is op een stilstaande politieauto gebotst in Laguna Beach (Verenigde Staten). Volgens de bestuurder was de zogenoemde Autopilot ingeschakeld.Beeld EPA

De bomen verliezen, want ondanks alles kappen we ze weg
Kappen maar, de bomen in de Boschveldstraat in Den Bosch. Ze staan in de weg naast de spoorlijn waar een trillingswand moet komen. Verslaggever Toine Heijmans ging kijken. ‘34 breed gewortelde platanen tegen de vlakte om een reden die alleen een mens kan verzinnen: geld.’

Mag iemand mij zomaar een betaalverzoek sturen?
Iemand stuurt mij een onverwacht betaalverzoek. Mag dat zomaar?

Marianne Timmer. Beeld Frank Ruiter
Marianne Timmer.Beeld Frank Ruiter

Marianne Timmer: ‘Ik ben een koukleum, altijd al geweest’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van haar tv-programma De ijzersterkste, negen dilemma’s voor oud-schaatskampioen Marianne Timmer.

Het landschap steelt de show in de allermooiste fotoboeken van het jaar
In de mooiste 10 Nederlandse fotoboeken van 2019 heeft het landschap de hoofdrol: van heilige bergen tot kleine kruidentuintjes.

Meer over