Volkskrant AvondVrijdag 5 juni

Volkskrant Avond: Kabinet trekt 1,5 miljard uit voor steun aan ov-bedrijven | Dit zijn de pijnpunten rondom het optreden van Femke Halsema

Station Utrecht Centraal. Beeld Sabine van Wechem
Station Utrecht Centraal.Beeld Sabine van Wechem

Vandaag belangrijk

Ov-bedrijven krijgen ongeveer 1,5 miljard euro staatssteun
Het kabinet trekt ongeveer 1,5 miljard euro uit om de exploitatieverliezen bij het openbaar vervoer te stelpen. De overheid vergoedt tot het einde van het jaar circa 93 procent van de exploitatieverliezen. Het geld wordt verdeeld tussen de NS, de stads- en streekvervoerders en de Waddenveren.

Live: Dodental corona passeert 6.000, aantal nieuwe meldingen stabiel | Werkloosheid VS daalt
Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn wereldwijd ruim 6,7 miljoen besmettingen vastgesteld en bijna 400 duizend personen overleden aan covid-19. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Boa’s worden uitgerust met wapenstok
Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen binnenkort een korte wapenstok. Na overleg tussen minister Grapperhaus en de vakbond zijn er nieuwe afspraken gemaakt over wapengebruik. Boa’s vragen al langer om extra middelen, zoals pepperspray. Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijk gebruik van tasers.

Boa's voeren actie op het Plein. Beeld ANP
Boa's voeren actie op het Plein.Beeld ANP

Hulporganisatie voor persvrijheid verliest belangrijke Nederlandse subsidie
Free Press Unlimited, de Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid bevordert, krijgt geen nieuwe subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De financiële tegenvaller, die wordt bevestigd door Free Press Unlimited en het ministerie, komt op een moment dat de veiligheid van journalisten wereldwijd onder druk staat.

Rechter: ruimen nertsenbedrijven met corona mag doorgaan
Het ruimen van de met corona besmette nertsenhouderijen mag alsnog doorgaan. Dierenrechtenorganisaties hebben vrijdagavond een kort geding verloren om het vergassen van de dieren te voorkomen.

Vanavond op tv

Ook als Whiplash (Canvas, 21.20 uur) in de finale over de top gaat, blijft J.K. Simmons overeind als meedogenloze muziekleraar, met Miles Teller als drummer Andrew voor wie elke noot een mijnenveld is. Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te lezen.

Opinie

Het gesprek dat mijn ouders nooit met mij hoefden te voeren
De grote betogingen in Nederland tegen racisme bij de politie in de VS laten zien hoeveel mensen ook hier nog altijd rassendiscriminatie ervaren. Kinderen van kleur wordt al vroeg geleerd hoe zich onopvallend te gedragen. Dat was niet nodig bij Marina de Haan (Nederlandse vader, Caribische moeder). Ze vertelt waarom niet.

Aanraders van de redactie

Dit zijn de pijnpunten rondom het optreden van Femke Halsema
Volgende week wacht de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een motie van wantrouwen omdat ze niet ingreep bij een te drukke demonstratie. Welke zaken liggen precies gevoelig?

Afkomst is ook in Nederland op vele momenten een beslissende factor
‘De systemische problemen zitten ook in onze samenleving. Ook hier zijn mensen die niet worden beoordeeld op hun toekomst maar op hun afkomst.’ Aldus premier Rutte deze week in reactie op de Nederlandse anti-racismedemonstraties. Op welke momenten in een mensenleven kan afkomst inderdaad een hindernis zijn?

Mensen protesteren in Rotterdam, in reactie op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Beeld Katja Poelwijk
Mensen protesteren in Rotterdam, in reactie op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis.Beeld Katja Poelwijk

Met Groenteman in quarantaine #30 (deel 2): Jaap Goudsmit, viroloog
Nog niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar in deze aflevering is Gijs Groenteman thuis bij viroloog Jaap Goudsmit. Dit is het tweede deel van een buitengewoon interview, het eerste deel verscheen eerder deze week. Goudsmit reflecteert over virussen, de aanpak wereldwijd, de wetenschap en de vergelijking met het aids-epidemie. Het gaat volgens hem nog lang duren voordat we dit supervirus hebben doorgrond, maar de demonstraties geven hem vertrouwen in de toekomst.

Als het hele land bezwijkt staat onze premier nog fier overeind
Uit een reflex begint Peter Middendorp op ranglijstjes nog altijd bovenaan naar Nederland te zoeken, maar vinden doe je ons land daar steeds minder. ‘En toch zou ik Rutte voorlopig niet willen ruilen voor een ander, zo rustig hij is, zo fris en optimistisch.’

Populistische arts met een achterban verkondigt het hydroxychloroquine-evangelie vanuit Marseille
De Franse ‘wonderdokter’ Didier Raoult is de man die steevast hydroxychloroquine aanprijst als middel tegen covid-19. Een populistische koers die wereldwijd opmerkelijk veel furore maakt - en misschien wel wordt ingezet om president Macron in 2022 op te volgen.

Zo raakt de coronacrisis de arbeidsmarkt in uw gemeente
De gevolgen voor werkloosheid en opdrachten voor zzp’ers door de coronacrisis verschillen sterk per regio, blijkt uit cijfers van het UWV en een analyse van de Volkskrant. Met name in Groot-Amsterdam en Zuid-Oost Nederland vallen harde klappen.

Meer over