Volkskrant AvondDinsdag 15 september

Volkskrant Avond: Kabinet snoert de gordels aan: ‘Zet u schrap!’ | Nieuw EU-plan om CO2-uitstoot met 55 procent te verlagen

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima arriveren in de Grote Kerk voor aanvang van de Troonrede. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Koning Willem Alexander en Koningin Maxima arriveren in de Grote Kerk voor aanvang van de Troonrede.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Kabinet snoert de gordels aan: ‘Zet u schrap!’
Met de niet mis te verstane boodschap dat barre tijden op komst zijn, waarschuwt het kabinet het land om zich schrap te zetten voor 2021. Dat wordt het jaar waarin de verdoving van de staatssteun langzaam maar zeker uitgewerkt zal raken.

Von der Leyen komt met nieuw EU-plan om CO2-uitstoot voor 2030 met 55 procent te verlagen
Ursula von der Leyen zal morgen tijdens haar Staat van de Unie-toespraak voorstellen om de CO2-uitstoot in Europa voor 2030 met 55 procent te verlagen. Dat gaat de EU-lidstaten een hoop extra geld kosten, maar de economische groei zal er niet onder lijden.

Diederik Gommers: ‘Het virus piekt onder de twintigers maar die zien we nauwelijks op de ic’
Het verblijf op de ic is verkort van 21 naar 13 dagen. Dat is voorzichtig goed nieuws, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care: bij een tweede golf kunnen waarschijnlijk meer patiënten worden opgenomen.

Louisville betaalt 12 miljoen dollar aan moeder Breonna Taylor
De Amerikaanse stad Louisville betaalt miljoenen dollars smartengeld aan de moeder van Breonna Taylor, een zwarte vrouw die eerder dit jaar is doodgeschoten door de politie.

Naaktfoto’s en seksfilmpjes van bekende Vlamingen gaan online rond, maar wie heeft ze verspreid – en waarom?
Ze werden gretig gedeeld op sociale media: de naaktfoto’s en seksfilmpjes van drie bekende Vlamingen. Er werd digitaal gegniffeld, er werden grapjes gemaakt en er werd gespeculeerd over de vraag waar dit materiaal vandaan zou kunnen komen.

Liveblog: Ierse minister vertoont coronasymptomen, hele regering in quarantaine
De hele Ierse regering is op advies van gezondheidsdeskundigen in quarantaine gegaan nadat minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly dinsdag symptomen van covid-19 vertoonde. Lees de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hier.

Van zorgpremie tot CO2-heffing: de belangrijkste punten van de Miljoenennota
Vanmiddag werd de Miljoenennota door minister Hoekstra van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit zijn de belangrijkste punten.

Minister De Jonge en premier Rutte voorafgaand aan de troonrede vandaag.
 Beeld ANP
Minister De Jonge en premier Rutte voorafgaand aan de troonrede vandaag.Beeld ANP

Aanraders

Premier Rutte: ‘Het was een loodzwaar halfjaar, maar de energie is onverminderd’
Mark Rutte ontvangt op Prinsjesdag traditiegetrouw de schrijvende pers voor een groepsgesprek in het Torentje. Tien kritische vragen over een kabinet in crisistijd en de roep om een nieuwe visie.

Wat droegen de Prinsjesdaggangers? Cécile Narinx beoordeelt de outfits
Het zou een ingetogen Prinsjesdag worden, wat kleding en hoedjes betreft. Gelukkig viel dat alleszins mee en werd het toch nog een kleurrijk feestje met roze fascinators, een turquoise emmerhoed, okergele ruches en pisgele stropdassen.

Hoeveel verandert jouw koopkracht? Bereken het met deze graphic
Volgend jaar gaan we er gemiddeld iets op vooruit in koopkracht. Maar lang niet alle huishoudens profiteren evenveel. Bekijk hier wat je kunt verwachten voor jouw inkomensgroep.

Biodiversiteit holt achteruit. Om massaal uitsterven te voorkomen moet het roer op alle fronten om
Geen van de biodiversiteitsdoelen die tien jaar geleden door de Verenigde Naties werden afgesproken is gehaald. Om het tij te keren moet het roer op alle fronten om. Anders komt de overleving van de menselijke soort zelf in gevaar.

Verdachten in Enschedese moordzaak met vier doden blijven zwijgen
Een brute roofoverval, of een uit de hand gelopen ruzie over hennepplanten? Dat blijft onduidelijk. Zeker is dat op 13 november 2013 vier lijken lagen in een growshop in Enschede: door het hoofd geschoten met twee verschillende pistolen, afgeslacht.

Column: Opvallend hoeveel we tegenwoordig over snot en ‘verschijnselen’ praten
Ze kwamen steeds dichterbij: lichte verschijnselen. Aafs zoon had ze ook, dus moest er getest worden. Het meeste viel mee. ‘Er heerste een minder nucleaire sfeer dan ik had gedacht.’

Meer over