Volkskrant AvondDonderdag 13 februari

Volkskrant Avond: Kabinet-Rutte III vertilt zich aan immigratiebeleid | Bitcoins en witte enveloppen: wat zegt dit over de bombriefafperser?

De toenmalige partijleiders Buma, Pechtold, Rutte en Segers in 2017 bij de presentatie van hun regeerakkoord. Beeld ANP
De toenmalige partijleiders Buma, Pechtold, Rutte en Segers in 2017 bij de presentatie van hun regeerakkoord.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Kabinet-Rutte III vertilt zich aan immigratiebeleid: het debat is terug bij af
VVD en CDA reageren meesmuilend op het D66-plan om de arbeidsmigratie van buiten de EU te bevorderen. Het legt de verdeeldheid in de regeringscoalitie bloot. Intussen stijgt de politieke spanning rond het thema.

You’re fired! Boris Johnson breidt zijn macht uit met kabinetswisseling
Twee maanden na zijn klinkende verkiezingsoverwinning heeft Boris Johnson tijdens de herschikking van kabinet donderdag zijn ware aard laten zien. De Britse premier kan genadeloos handelen, verlangt totale loyaliteit en is niet vies van wraakzucht.

Bitcoins en witte enveloppen: wat zegt dit over de bombriefafperser?
Het politieonderzoek naar de afzender van de bombrieven is in volle gang. Donderdag ontplofte er opnieuw een envelop in Amsterdam en in Leusden werd zo’n brief onschadelijk gemaakt. Wat is er bekend over afpersers? ‘Het kunnen mensen zijn zoals jij en ik.’

Schommelende tieners krijgen geen straf of boete van rechter
De tieners die illegaal hebben geschommeld in een speeltuintje in het centrum van Breda, hoeven geen boete te betalen. De kantonrechter heeft donderdag geoordeeld dat ze wel in overtreding waren, maar dat ze daar geen straf voor krijgen. Ze hoeven dus ook de eerder opgelegde boete van 57 euro niet te betalen.

Noordwijk vindt het best als ‘supersterren’ Formule 1 door strandreservaat rijden
Zeehonden en strandplevieren in een strandnatuurreservaat bij Noordwijk moeten in mei wijken voor Formule 1-teams op doortocht naar het racecircuit in Zandvoort. ‘De kortste route blijkt de veiligste’, zegt de betrokken wethouder.

Vanavond op tv

In Zembla (NPO 2, 20.30 uur) luiden artsen vanavond de noodklok over thuiswonende ouderen die nergens terechtkunnen en mantelzorgers die overvraagd ­raken. Op Canvas de BBC-documentaire Vlees en wat het met onze planeet doet (21.20 uur), over de gigantische impact van veeteelt op de leefbaarheid van de aarde. En de 2doc-documentaire The Reagan Show (NPO 2, 23.15 uur) laat zien hoe Reagan als president pr bedreef. Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Vakbondsbestuurder Herman Bode spreekt in maart 1980 stakers toe op de Dam te Amsterdam. Beeld ANP
Vakbondsbestuurder Herman Bode spreekt in maart 1980 stakers toe op de Dam te Amsterdam.Beeld ANP

Opinie

‘Dit land ligt al een tijdje uit het lood’
Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: Is dit nog steeds zo? In aflevering 4: PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius over sociaal beleid.

Aanraders van de redactie

Migratie: een wezenlijk bestanddeel van de economie en een giftig thema
D66 wil arbeidsmigratie van buiten de EU makkelijker maken. Maar wat zijn eigenlijk de bestaande regels? Vier vragen over migratie, Nederland en Europa.

De aanval op de rekeninstituten van het Rijk gaat onverminderd door
‘Een forse rekenfout’ zou het Planbureau voor de Leefomgeving hebben gemaakt bij de kosten van verduurzaming van bestaande woningen. Dat bericht blijkt ingestoken door de koepel van woningcorporaties die onderschatting van die kosten vreest.

Laat de gemeente Amsterdam vooral excuses aanbieden voor de zonden die ooit zijn begaan
Woensdag ging het in de Amsterdamse raad over het gemeentelijk slavernijverleden. Daar zullen zeker excuses van komen, stelt Elma Drayer. Bezwaarlijk, vindt Drayer het, dat het voorstel van de Amsterdamse raadsleden uitgaat van de gedachte dat het slavernijverleden doorwerkt in het heden. Immers, is hedendaags racisme ‘rechtstreeks’ te verklaren uit het slavernijverleden? Nee, zegt Drayer, het kwaad zit helaas veel dieper.

Hakim Ziyech en Quincy Promes.  Beeld Reuters
Hakim Ziyech en Quincy Promes.Beeld Reuters

Ziyech naar Chelsea: zal hij de Premier League veroveren?
Hakim Ziyech uit Dronten, de iele, technisch begaafde visionair op kicksen, heeft alles in zich om ook de Premier League te veroveren, met metropool Londen als thuisbasis.

Het gezin in Hollands Hoop is inmiddels overgestoken naar de dark side ★★★★☆
Er is drie jaar verstreken sinds het tweede seizoen; inmiddels is de familie overgestoken naar de dark side en voert absurdisme de boventoon; lastiger om grip op te krijgen als kijker. Wat is gebleven: het onbedaarlijke plezier waarmee de acteurs zich op hun rollen storten. Je krijgt de zinnen van Franky Ribbens in de mond gelegd en mag verder in een lange leren jas en een geweer rondlopen in een maisveld. Wat wil je nog meer?

Meer over