Volkskrant avonddinsdag 7 april

Volkskrant Avond: Kabinet overweegt omstreden ‘Koreaanse aanpak’ corona | Verkrachtingsslachtoffer Chanel Miller eist met haar nieuwe boek het recht van spreken

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de laatste stand van zaken rondom het coronavirus, 7 April 2020. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de laatste stand van zaken rondom het coronavirus, 7 April 2020.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Kabinet: corona-apps wijzen de weg naar versoepeling van de lockdown
Het kabinet wil apps op mobiele telefoons grootschalig inzetten om het sociale regime mogelijk later dit voorjaar wat te versoepelen. Met de ene app kan gewaarschuwd worden of iemand in contact is geweest met een coronapatiënt. Als dat zo is, dan moet de burger in zelfquarantaine gaan en via een andere app contact houden met een arts.

Live: Kabinet wil apps inzetten tegen coronavirus | Forse toename coronadoden in Verenigd Koninkrijk en New York
De coronacrisis heeft het gewone leven in grote delen van de wereld platgelegd. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Tweede Kamer staat vierkant achter Hoekstra en laat zich geen eurobonds aanpraten
Minister Wopke Hoekstra was in het Kamerdebat over steun aan Zuid-Europa te betrappen op meerdere ongerijmdheden. De Kamer wil van geen schuldendeling weten, EU-landen eisen meer solidariteit.

‘Supermaan’ staat dinsdagnacht als een kosmische schijnwerper aan de hemel
De volle maan schijnt vannacht extra fel. Rond middernacht staat hij als een kosmische schijnwerper hoog aan de hemel, en geeft hij merkbaar meer licht dan we doorgaans van een volle maan gewend zijn.

Opinie

Prinses Irene: nu betalen we de prijs voor de ongebreidelde groei
De gedachte dat we na deze crisis onze oude patronen weer kunnen oppakken, is een vergissing.

Vanavond op tv

Hoe je het beste kunt beginnen met hardlopen, komt Gregory Sedoc uitleggen bij Jinek (21.20 uur, RTL 4). Twee dominees van zwaar getroffen kerkgemeenten zijn te gast bij Op 1 (22.20 uur, NPO 1). Liever een film kijken? Bekijk hier al onze tv-tips.

Aanraders van de redactie

Kabinet overweegt omstreden ‘Koreaanse aanpak’ corona
Een app die in de gaten houdt bij wie u in de buurt bent geweest, zodat contacten het snel te horen krijgen als blijkt dat u corona heeft. Die omstreden techniek, bekend uit vooral Zuid-Korea, onderzoekt het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

Een medewerker van de drive-in van een GGD testlocatie in Rotterdam. Beeld Getty Images
Een medewerker van de drive-in van een GGD testlocatie in Rotterdam.Beeld Getty Images

De deuren in Wuhan gaan langzaam weer open, maar niemand loopt nog vrij rond
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Wuhan nadert de nul. Maar niemand vertrouwt de boel nog. Een ‘verdedingswal’ van beperkingen, controles en gezondheidscodes moet het virus in toom houden.

Met corona in het ziekenhuis kiest zwangere vrouw vaker voor thuis bevallen
Zwangere vrouwen lijken door de coronacrisis vaker voor een thuisbevalling te kiezen – hoewel er capaciteit genoeg is in de ziekenhuizen. ‘Het is geen prettig idee dat het allemaal snel-snel moet.’

Koning bezoekt ziekenhuis waar ‘de hele organisatie op de schop is gegaan’
In het Jeroen Bosch ziekenhuis, dat de koning zelf opende, is de alledaagse zorg op een laag pitje gezet. Het coronavirus houdt het personeel en de patiënten in zijn greep.

Verkrachtingsslachtoffer Chanel Miller eist met haar nieuwe boek recht van spreken
Na haar verkrachting schreef Chanel Miller een vlammende slachtofferverklaring die viraal ging. Ze schreef er een boek over en vertelt hoe ze op vijandigheid en desinteresse stuitte – zelfs in de rechtbank.

Chanel Miller in het Ambassade Hotel in Amsterdam. Beeld Eva Roefs
Chanel Miller in het Ambassade Hotel in Amsterdam.Beeld Eva Roefs

Beitske de Jong staat tot Funda zoals Ab Osterhaus staat tot het coronavirus
Columnist Aaf Brandt-Corstius wil over iets anders schrijven dan het groene virus met enge uitsteekseltjes. Ze kijkt naar funda-make-overs die laten zien wat Nederlanders mooi vinden. ‘En dat is heel lelijk’. Zwarte kozijnen overal, strakke tegels en visgraatparketten. ‘In deze setting zullen we de komende jaren veel tijd doorbrengen.’

Meer over