Volkskrant avondWoensdag 17 juni 2020

Volkskrant Avond: Kabinet in grote tijdnood met coronawet | Na Raad voor Cultuur willen ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vernieuwing in de cultuursector

Vandaag belangrijk

Kabinet in grote tijdnood met coronawet
Terwijl de kritiek op de nieuwe coronawet verder aanzwelt, raakt de geplande ingangsdatum van 1 juli uit het zicht. In de coalitie wordt serieus rekening gehouden met het terugroepen van het parlement uit het aanstaande zomerreces.

Premier Rutte tijdens een Kamerdebat in april over de conoracrisis, met links minister De Jonge van Volksgezondheid en rechts minister Van Rijn voor Medische Zorg. Beeld ANP
Premier Rutte tijdens een Kamerdebat in april over de conoracrisis, met links minister De Jonge van Volksgezondheid en rechts minister Van Rijn voor Medische Zorg.Beeld ANP

Na Raad voor Cultuur willen ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vernieuwing in de cultuursector, blijkt uit subsidie-adviezen
In Den Haag en Rotterdam worden op het oog de verrassender keuzen gemaakt. Alle drie de adviesraden waarschuwen voor onzekerheid door de coronacrisis.

Zoektocht naar donkere materie levert ‘iets spannends’ op, maar wat is nog een raadsel
Donkeremateriejager Xenon1T heeft beet, maar wat hij precies beet heeft weet niemand. In het beste geval zet de meting onze huidige kennis over de deeltjeswereld op losse schroeven.

Angola wil via Nederlandse rechter vermogen ex-presidentsdochter afpakken
De Angolese Isabel dos Santos en haar man vergaarden miljarden toen Dos Santos’ vader president was. Voor deze ‘corrupte praktijken’ werd op grote schaal gebruikgemaakt van Nederlandse vennootschappen. De Angolese staat wil het geld terug. Woensdag boog de Ondernemingskamer zich over een van de Nederlandse vennootschappen.

Tegenvaller voor VDL Nedcar: BMW zet streep door contract nieuw model
BMW wil zijn contract voor de bouw van auto’s bij het Nederlandse VDL Nedcar openbreken. Het gaat om de opvolger van het model X1, die vanaf 2023 bij Nedcar van de band moest lopen. Daar is nu een streep door getrokken.

Vanavond op televisie

Zelfspot compenseert actie-onzin in Die Hard 2
Ook in het vervolg op actiekaskraker Die Hard (1988) mag Bruce Willis zijn inmiddels klassieke kreet ‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ slaken. Regisseur Renny Harlin en zijn scenaristen leveren nogal kinderlijke actie-onzin, waarbij logica en geloofwaardigheid weinig te zoeken hebben in de plot over terroristen die een volledig vliegveld kapen. Gelukkig zijn er grappige verwijzingen naar deel 1 en trekt Willis, andermaal in de rol van agent John McClane, ook deze kar met veel enthousiasme en een lekkere dosis zelfspot. ‘Alweer een kelder, alweer een lift.’ (Veronica, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Bruce Willis in Die Hard 2 Beeld
Bruce Willis in Die Hard 2

Opinie

Slavernij is nu slechts pijnlijke voetnoot in schoolboekjes
Wie meer wil weten van de Nederlandse slavernijgeschiedenis, heeft weinig aan de geschiedenisboeken op school, betoogt Heleen Ronner.

Aanraders van de redactie

Beijing neemt het zekere voor het onzekere. En dus is de toeristenbuurt uitgestorven
In de toeristenbuurt Dashilan in Beijing zijn de straten weer verlaten na de constatering van nieuwe besmettingen. De zorgen over het virus mogen beperkt zijn, de overheidsreactie is er niet minder fel om. ‘De maatregelen zijn vervelend, maar als je besmet raakt, is het nog erger.’

Sinds de nieuwe uitbraak van corona zijn de restricties in Beijing weer strenger geworden en blijven de bezoekers in toeristenbuurt Dashilan weg. Beeld Ruben Lundgren
Sinds de nieuwe uitbraak van corona zijn de restricties in Beijing weer strenger geworden en blijven de bezoekers in toeristenbuurt Dashilan weg.Beeld Ruben Lundgren

Tsjetsjenen komen altijd voor elkaar op, ook in Europa
Als hun geschiedenis de Tsjetsjenen iets heeft geleerd, is het dat ze elkaar moeten steunen. Ook buiten de landsgrenzen. En desnoods met geweld, zoals bleek in Dijon waar een Tsjetsjeense jongen door drugsdealers was afgetuigd.

‘Stop calling me murzyn’: 10-jarig meisje opent debat over ‘het Poolse n-woord’
In Polen is er debat ontstaan over ‘murzyn’, het equivalent van het ‘n-woord’. Het land verkeert weer eens in tweespalt, constateert onze correspondent Jenne Jan Holtland.

Een goede dansscène is zo makkelijk nog niet
Ema van de Chileense regisseur Pablo Larraín verweeft dans vernuftig in de verhaallijn. Wat is het geheim van een goede dansscène? De Volkskrant vraagt het aan Andreas Hannes, choreograaf en programmeur van dansfilmfestival Cinedans.

Dansscène in Pulp Fiction. Beeld
Dansscène in Pulp Fiction.

Met Groenteman in quarantaine: Peggy Bouva en Maartje Duin, podcastmakers
Deze aflevering zit Gijs niet onder de hoogslaper van zijn dochter, maar in de achtertuin van Peggy Bouva. Maartje Duin maakte samen met Peggy de indringende podcastserie De plantage van onze voorouders over het slavernijverleden van hun beide families. Maartje ontdekte dat haar voorouders mede-eigenaar waren van een plantage waar de voorouders van Peggy als slaven moesten werken. Hoe verhouden zij zich 150 jaar later tot hun familiegeschiedenis, en tot elkaar?

Velen hadden Bob Dylan afgeschreven, maar Rough and Rowdy Ways is een meesterwerk
Dylan is goed bij stem, de arrangementen klinken verzorgd en de zeggingskracht is groot. Onze recensent geeft vijf sterren.

Meer over