Volkskrant AvondDinsdag 27 oktober

Volkskrant Avond: Kabinet: coronamaatregelen waarschijnlijk tot in december van kracht | Demonstranten leggen Polen plat uit protest tegen de abortuswet

Koopavond in een uitgestorven Luttekestraat in Zwolle. Beeld Getty Images
Koopavond in een uitgestorven Luttekestraat in Zwolle.Beeld Getty Images

Nieuws

Kabinet: coronamaatregelen waarschijnlijk tot in december van kracht
Voor een verdere verscherping van de coronamaatregelen is het te vroeg, maar voor een versoepeling geldt dat zeker ook: de huidige lockdown zal naar verwachting ‘tot in december duren’. De beslissing of er nog een schepje bovenop moet, volgt waarschijnlijk pas volgende week.

Liveblog – Rutte in persmoment: ‘Nog te vroeg om harder op de rem te trappen’
‘We weten het gewoon nog niet precies. Het is nog net te vroeg om nu al conclusies over het effect van de gedeeltelijke lockdown te trekken’, zei premier Rutte tijdens de update vanavond. Volg in ons liveblog het laatste nieuws.

‘Erdogan heeft Europa in de tang en dat weet hij – misschien is hij dronken van overmoed’
Een boycot van Franse producten, bemoeienis met de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan, provocatie van de Verenigde Staten en aangifte tegen Geert Wilders. President Erdogan is op oorlogspad. We bellen met Turkije-correspondent Rob Vreeken.

Kamer maakt eind aan bindend studieadvies om rondpompen studenten halt toe te roepen
Het bindend studieadvies (BSA) in het hoger onderwijs moet niet langer bindend zijn, maar worden vervangen door een advies dat alleen adviserend is. Een Kamermeerderheid stemde vandaag in met een motie van GroenLinks die de regering oproept hierover met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan.

Los Angeles Dodgers hebben Amerikaanse honkbaltitel voor het grijpen
Het team van de Nederlandse werper Kenley Jansen staat in de Amerikaanse honkbalfinale met 3-2 voor tegen de Tampa Bay Rays en kunnen vannacht voor het eerst in 32 jaar de World Series winnen.

Een demonstratie in Polen tegen de nieuwe abortuswet. Beeld Getty Images
Een demonstratie in Polen tegen de nieuwe abortuswet.Beeld Getty Images

Aanraders

Demonstranten leggen Polen plat uit protest tegen de abortuswet
De abortuswetgeving in Polen was al streng, maar is nu nog strenger geworden. Tot grote woede van de Polen, die met duizenden de binnenstad van Warschau lamleggen.

Amsterdam wil met viering 750 jaar de stad helen
Een grootse viering van Amsterdam 750 jaar moet weer perspectief bieden aan een onzekere en gekwelde stad, stelt burgemeester Femke Halsema. De hoofdstad trekt in 2025 miljoenen uit voor grote evenementen, permanente publiekswerken en kleine buurtinitiatieven.

Bijdrage van 2.500 euro voor horeca is ‘druppel die al verdampt voor hij op de gloeiende plaat valt’
De financiële bijdrage van de overheid voor de horeca wordt niet overal met gejuich ontvangen, terwijl de tweede lockdown wel voelt als een uppercut. ‘Als we morgen weer open zijn, heb ik twee jaar nodig om het in te lopen.’

Lucille Werner hoog op CDA-lijst, Inge van Dijk opvallende nieuwe nummer drie
Inge van Dijk, voorzitter van het CDA in Noord-Brabant, komt op plek drie van de CDA-kandidatenlijst voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Tv-presentatrice Lucille Werner is een andere verrassing: zij staat op de tiende plek.

Boy Edgar Prijs-winnaar Ack van Rooyen ís de Nederlandse jazzgeschiedenis
Op zijn 90ste krijgt bugel Ack van Rooyen de prestigieuze Boy Edgar Prijs. De Volkskrant dook met hem in zeventig jaar jazzgeschiedenis – zijn leven.

Column: Ik zal het maar zeggen: ik ben een looprichtingenscepticus – en ik heb goede redenen
Looproutes in winkels zijn volgens Aaf Brandt Corstius overbodig en ontzettend maart 2020. Het plakband op de vloer van de boekhandel zag ze dan ook meer als een complot van de plakbandindustrie dan als serieuze aanwijzingen.

Meer over