volkskrant avondvrijdag 23 augustus

Volkskrant Avond: Kabinet belooft opnieuw meer koopkracht. Wordt het nu wel waargemaakt? | Peuters met diabetes type 2: waarom krijgen steeds meer kinderen grotemensenziekten?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ziet de Amazone als een binnenlandse kwestie en wijst elke buitenlandse bemoeienis af.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Kabinet belooft opnieuw meer koopkracht
Valt het nu niet tegen? Het is sinds het einde van de economische crisis een traditie: al een paar weken voor Prinsjesdag lekt uit dat iedereen er in koopkracht op vooruitgaat. De uiteindelijk resultaten vielen de afgelopen jaren vaak tegen. 

Trump: ‘Amerikaanse bedrijven moeten weg uit China’
President Donald Trump heeft Amerikaanse bedrijven gemaand hun productie in China te staken en te verplaatsen naar de VS. In een reeks berichten op Twitter sprak hij vrijdag over een ‘opdracht’. 

Hoe kansrijk zijn de oproepen om Brazilië te dwingen in te grijpen bij de bosbranden in de Amazone? 
Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied trending topic. Hoe kansrijk zijn hun oproepen om Brazilië te dwingen om in te grijpen?

Neurologen waarschuwen na dubbele ziekenhuisopname Twente: lachgas kan blijvende verlamming veroorzaken
Het nieuws dat twee jongeren uit Twente een dwarslaesie hebben opgelopen door overmatig lachgasgebruik, waarover Tubantia vrijdag schreef, staat niet op zichzelf. Neurologen waarschuwen voor blijvende schade na gebruik van de als onschuldig bekendstaande partydrug.

Amerikaanse politieke geldschieter en miljardair David Koch (79) overleden 
De Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mannen in de wereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Koch was met zijn eveneens steenrijke broer Charles een zeer belangrijke politieke geldschieter in de VS. De Koch-broers steunden vooral conservatieve politici.

Vanavond op tv

De tv-avond op NPO 3 heeft een Tarantino-tintje. Om 20.25 uur ziet u er Kill Bill: Vol 1. De film is een staalkaart van de passies en favoriete genres van de regisseur, die hij als een eclectische dj-set voor cinefielen aan elkaar mixt. De ontelbare pulpfilmverwijzingen vormen het hart van de film rond The Bride (Uma Thurman), die op wraak zint. Om 23.10 begint om NPO 3 de documentaire Manson: The lost tapes over sekteleider Charles Manson – op wiens verhaal Tarantino’s nieuwste film Once upon a time in… Hollywood deels gebaseerd is. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie 

Nergens in de wereld is de nikab zelf het gevaar
Michel Maas, net terug na 18 jaar Indonesië, schreef een reportage over het boerkaverbod die veel stof deed opwaaien. Maar de nikab zelf zegt niets, stelt hij, het gaat om het verhaal erachter.

Aanraders van de redactie 

Is de Hollandse zuinigheid in Den Haag binnenkort voorbij?
Sinds begin augustus kan minister Hoekstra (Financiën) niet alleen volledig gratis lenen; hij krijgt zelfs geld toe op de staatsleningen die hij uitschrijft. Reden voor diverse economen om te opperen dat Nederland de staatsschuld misschien bewust moet laten oplopen. Is de Hollandse zuinigheid voorbij?  

Populisten zullen weer de macht grijpen in Italië, het is alleen nog de vraag welke
De gevallen eerste populistische regering van West-Europa wordt binnenkort waarschijnlijk opgevolgd door de tweede populistische regering van West-Europa. De vraag is alleen: welke populisten komen er in Italië aan de macht? 

De Italiaanse premier Giuseppe Conte (rechts) haalde tijdens zijn afscheidsspeech hard uit naar Matteo Salvini (links), die hij roekeloos, respectloos en onverantwoordelijk noemde.Beeld AFP

Steeds meer kinderen krijgen volwassen ziekten: ‘Als dit zo doorgaat, worden kinderen van nu gemiddeld minder oud dan hun ouders’
Peuters met diabetes type 2, 8-jarigen met hoge bloeddruk, tieners met obstipatie: waarom krijgen steeds meer kinderen grotemensenziekten – en hun medicijnen?

De schijnbetrokkenheid van de man in het gezin
De moderne vader lijkt op het eerste gezicht heel erg betrokken, met zijn ‘papadag’, maar dat valt in de praktijk toch tegen. Kan dat nou niet eens anders?

Beeld Deborah van der schaaf

Er is geen moord te zien, toch is Mindhunter geen seconde saai 
Op waarheid gebaseerde serie over de profilers van de FBI die in de jaren zeventig de karakter-eigenschappen van een aantal van Amerika’s beruchtste serie-moordenaars onderzochten.

De ultieme #selfcare in tijden van Trump: artikelen over presidentskandidaat Elizabeth Warren  
De afgelopen week deed Loes Reijmer zich tegoed aan alle nieuwsartikelen over de wandaden van president Trump. Dat gaat een mens niet in de koude kleren zitten, en dus had Reijmer aan het einde van de week behoefte aan wat #selfcare voor de ziel.

Meer over