Volkskrant AvondDonderdag 13 juni

Volkskrant Avond: Justitie doet aangifte van lekken in WODC-affaire | Maestro Haitink blikt terug op 65 jaar op de bok

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP / Bart Maat
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP / Bart Maat

Vandaag in het nieuws

Justitie doet aangifte van lekken in WODC-affaire, ondanks gelijk van klokkenluider
Het Openbaar Ministerie (OM) verricht strafrechtelijk onderzoek naar de bronnen van Nieuwsuur in de WODC-affaire. Het onderzoek volgt op twintig klachten van eigen ambtenaren over het lekken van ambtsgeheimen uit het departement.

FNV-steun voor pensioenakkoord op losse schroeven na week vol tegenslagen
De aangekondigde verlaging van de rekenrente en de reactie daarop van het FNV-bestuur heeft tot enige onrust binnen de vakbond geleid. De uitslag van het ledenreferendum over het pensioenakkoord is allerminst zeker. ‘Het rapport brengt veel zorgen en nee-stemmers teweeg.’

Forum bestuurt (bijna) nergens echt mee - waar blijft de politieke verandering in de provincie?
Met als winnaar Forum voor Democratie en een flinke winst voor GroenLinks, stemde de kiezer in maart duidelijk voor een nieuwe provincie. Nu negen van de twaalf provinciebesturen bekend zijn, is echter weinig verandering zichtbaar. Waarom blijft de politieke verandering in de provincies uit?

Boris Johnson aan kop in race om Brits premierschap, vrouwelijke kandidaten vallen af
Boris Johnson heeft veruit de meeste stemmen gekregen in de eerste stemmingsronde bij de strijd om Theresa Mays opvolging. De controversiële brexiteer kreeg 114 stemmen, een flinke voorsprong op nummer twee Jeremy Hunt (43).

In Hongkong, een dag na het traangas: ‘De politie is gek geworden’
Waar de politie woensdag traangasgranaten op demonstranten afschoot, heerst donderdag een vreemde leegte. Demonstranten nemen rust, maar geven hun protest tegen de uitleveringswet niet op. ‘We sparen onze energie, want we hebben nog een lange weg te gaan.’

In Den Haag komen veelverdieners niet meer in aanmerking voor huurwoningen in het middensegment
De gemeente Den Haag gaat inkomenseisen stellen voor de toewijzing van huurwoningen in het middensegment. De Haagse gemeenteraad stemt naar verwachting vanavond in met deze verhoging van de vergunningsgrens.

Beeld uit Rio van Carlos Saldanha. Beeld
Beeld uit Rio van Carlos Saldanha.

Vanavond op tv

In The Great British Bake Off (NPO 1, 20.35 uur) melden zich twaalf nieuwe amateurbakkers voor het negende seizoen van de wedstrijd die wij kennen als Heel Holland Bakt. In de openingsaflevering moeten de deelnemers een zelfportret maken van koek. De Vlaamse auteur Bart van der Loo geeft in DWDD Summerschool (NPO 1, 21.35 uur) een mini-college over de Bourgondiërs. Hoe zag het dagelijks leven van ‘de aartsvaders van de Nederlander’ er in de Middeleeuwen uit? Meer televisietips zijn hier te lezen.

Opinie

‘Waarom ik het akkoord over pensioenen zo wantrouw’
Het pensioenakkoord, waarachter doofpotten en taboes schuilgaan, is onuitvoerbaar, betoogt Cees Grimbergen, programmamaker bij omroep MAX. Hij maakte de documentaireserie Zwarte Zwanen over de pensioenwereld.

Aanraders van de redactie

De grootse maestro Bernard Haitink (90) stopt. ‘Ik heb geen zin in officiële afscheidsdingen, maar het is een feit dat ik niet meer zal dirigeren’
Hij noemde het eerst een sabbatical, maar nu maakt de grootse maestro Bernard Haitink duidelijk dat hij stopt met dirigeren. Zaterdag staat hij voor het laatst in het Concertgebouw in Amsterdam. In dit interview blikt hij terug op 65 jaar op de bok.

Studenten overspoelen massaal de schaarse studieruimtes. Wat is daaraan te doen?
Deze weken maken studenten hun laatste tentamens voor de zomer. Om te blokken zoeken zij massaal hun universiteitsbibliotheken op. Werkplekken zijn schaars. Hoe gaat Universiteit Maastricht daar mee om?

Soldaten op de Amerikaanse legerbasis bij Hohenfels in Duitsland. Beeld Getty
Soldaten op de Amerikaanse legerbasis bij Hohenfels in Duitsland.Beeld Getty

Door Trumps strafexpeditie krijgen Amerikanen een nog slechter imago in Duitsland
Het besluit van Donald Trump om duizend Amerikaanse militairen te verplaatsen van Duitsland naar Polen heeft veel weg van een strafexpeditie. Voor de zoveelste keer bekritiseerde de president deze week het Duitse defensiebudget en de Duitse afhankelijkheid van Russisch aardgas.

Mag je je woning te goedkoop verkopen?
De geldvraag van deze week luidt als volgt: “Ik wil mijn woning verkopen aan mijn dochter, liefst zo goedkoop mogelijk. Mag ik dat zelf weten, of levert een te lage prijs problemen op?” Reinout van der Heijden verschafte het antwoord.

22 originele of de betere cliché-Vaderdag-cadeaus
16 juni is het Vaderdag. Nog net op tijd om een cadeau te shoppen voor je vader (of die van je kinderen). Waarom is het toch vaak zo moeilijk om een cadeau voor een man te shoppen? Tussen deze 22 tips zit vast iets dat hij nog niet heeft.

Het besef van telefoonetiquette dat de jongere generatie heeft, ontbreekt bij de oudere
Tijdens een persconferentie viel het Jarl van der Ploeg op dat er een gigantisch misverstand bestaat over de zondeval van zijn generatie. Het is namelijk niet de jonge generatie die de telefoonetiquette niet beheerst, maar juist de oude generatie. ‘Sinds ik mijn eerste Nokia 3210 aanschafte, is mij vrijwel dagelijks op het hart gedrukt daar fatsoenlijk mee om te gaan’, schrijft Jarl. En die aanpak heeft zoden aan de dijk gezet, want zijn generatie weet: telefoons zijn asociaal.

Meer over