Volkskrant AvondWoensdag 19 februari

Volkskrant Avond: Jos van Kemenade (1937-2020): erudiet bestuurder met grote overtuigingskracht | Kabinet zint op verbod jonge maaltijdbezorger

Van Kemenade volgt een Kamerdebat. Beeld ANP
Van Kemenade volgt een Kamerdebat.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Jos van Kemenade (1937-2020): erudiet bestuurder met grote overtuigingskracht
Minister van Staat Jos van Kemenade is woensdag overleden in zijn woonplaats Heiloo. De PvdA-coryfee maakte vooral naam als de minister van Onderwijs die met de – nooit gerealiseerde – Middenschool een rechtvaardiger samenleving tot stand wilde brengen.

Kabinet zint op verbod jonge maaltijdbezorger
Het bezorgen van maaltijden wordt verboden voor jongeren onder de 16 jaar. De Inspectie SZW heeft bij meer dan de helft van de bedrijven die jonge maaltijdbezorgers in dienst hebben misstanden vastgesteld. Daarom adviseert de Inspectie het kabinet om maaltijdbezorging voor 16-minners te verbieden.

Programma Kaag moet jongeren in Afrika beter perspectief bieden: ‘We willen allemaal weg’
Sigrid Kaag opent in Soedan een nieuw programma om jongeren in Afrika meer perspectief te bieden, ook in de hoop dat ze dan niet de oversteek naar Europa wagen. Niet iedereen laat zich overtuigen. ‘Zonder het geld dat mijn moeder uit Duitsland opstuurt, zouden we het niet redden.’

Sigrid Kaag op de de El Deem Eritrean School in Soedan. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken / Ahmed Mahjoub
Sigrid Kaag op de de El Deem Eritrean School in Soedan.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken / Ahmed Mahjoub

Opnieuw een dramatisch sterfgeval in de hiphop: veelbelovende rapper Pop Smoke doodgeschoten
Opnieuw is de hiphopwereld opgeschrikt door een dramatisch en gewelddadig sterfgeval. De veelbelovende rapper Bashar Barakah Jackson, alias Pop Smoke, is om het leven gekomen bij een schietpartij.

‘Hersenloze muis’ moet dierproeven verminderen
In de strijd tegen erfelijke ziekten hebben Utrechtse wetenschappers een opmerkelijk nieuw wapen in stelling gebracht: een klontje muizencellen dat verdacht veel lijkt op een beginnend embryo – maar dan wel een zonder hersenen.

Vanavond op de televisie

Infiltratie door de politie in Andere tijden
Nu na de moord op advocaat Derk Wiersum opnieuw meer aandacht is voor de aanpak van zware criminaliteit, blikt Andere tijden terug op de jaren zeventig en tachtig. Na een toename van het aantal liquidaties besloot de politie te infiltreren in de criminele wereld. De Amsterdamse commissaris Kees Sietsma vertelt hoe hij in Canada leerde hoe een agent zich met succes kan uitgeven voor een geïnteresseerde drugsdealer. (NPO 2, 22.15 uur). Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Het boerenprotest van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het boerenprotest van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Bijna een miljoen Syriërs zitten als ratten in de val in Idlib – of is er nog hoop?
In de Syrische provincie Idlib zijn bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen, maar ze kunnen geen kant op omdat Turkije de grens potdicht houdt. Zeven vragen over de grootste vluchtelingenstroom sinds het begin van het conflict in Syrië.

Verhoor parlementaire enquêtecommissie: imam Salam draait de rollen om
Wie dacht dat imam Suhayb Salam naar Den Haag is gekomen voor de verdediging van zijn alFitrah-moskee, heeft het mis. Hij kiest de aanval en neemt de enquêtecommissie zwierig sprekend en met een glimlach op de hak.

Haagse politie krijgt handigheid in aanpak boerenprotesten
Voor de derde keer in de stikstofcrisis trokken duizenden boeren naar Den Haag. Gemeente en politie hadden woensdag weinig problemen met de doorgaans vrij radicale boeren van Farmers Defence Force. ‘We hebben nu meer en beter contact met ze.’

Interview gynaecoloog Caroline Vos: ‘Een verbod op hersteloperaties maagdenvlies? Dat gaat zomaar niet’
Maagdenhersteloperaties gaan in de ban, schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Kamer. Maar een verbod kan nadelige gevolgen hebben, zegt gynaecoloog Caroline Vos van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie).

Vasilisa Perelygina en Viktoria Mirosjnitsjenko in Beanpole. Beeld
Vasilisa Perelygina en Viktoria Mirosjnitsjenko in Beanpole.

In Beanpole toont de Rus Kantemir Balagov het trauma van twee vrouwelijke militairen na WOII
Aanstormend talent Balagov raakte bevlogen door het boek van Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj. ‘Ook mijn leeftijdgenoten kennen deze geschiedenis niet.’

Column: ‘Het is een fase’ betekent: het zijn duizenden fases
Nu Sarah Sluimer een tweede kind heeft, weet ze dat alles wat ze doen ook allemaal weer voorbijgaat. ‘Dat is ook ouderschap: een eindeloos verlangen naar dingen die er precies op dat moment niet zijn.’

Meer over