Volkskrant avonddinsdag 24 september

Volkskrant Avond: Johnson wacht morgen een furieus onthaal in het heropende Lagerhuis | Hoe moet je omgaan met emoties op kantoor?

Boris Johnson dinsdag in New York. Beeld AP
Boris Johnson dinsdag in New York.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Boris Johnson wacht morgen een furieus onthaal in het heropende Lagerhuis
De hoogste rechters hebben de schorsing door Boris Johnson van het parlement onwettig verklaard. Nooit eerder kreeg een Britse premier zo’n uitbrander. Maar moet hij ook aftreden?

BNNVara biedt excuses aan voor antisemitische beller op NPO Radio 1
De wereld wordt geleid door ‘geldgierig Jodengespuis’. Dat is een van de vele uitspraken van een beller die dinsdagochtend vroeg op NPO Radio 1 ruim baan kreeg om een antisemitische complottheorie te spuien. Zijn conclusie: ‘Die lui moeten uitgeroeid worden.’ Omroep BNNVara heeft inmiddels excuses aangeboden dat de beller ruim baan kreeg.

Spanje mag lichaam van dictator Franco opgraven
Het Spaanse hooggerechtshof heeft de regering toestemming gegeven voor de herbegrafenis van dictator Francisco Franco (1892-1975). De Spaanse regering wil zijn stoffelijke resten opgraven en verplaatsen van de enorme kerk van de Valle de los Caídos (Vallei der Gevallenen) naar een minder prominente plek.

Gorilla wint Inktspotprijs 2019
Weinig snoeiharde cartoons afgelopen jaar, constateerde de jury van de Inktspotprijs, maar wel veel ‘geestige en scherpe’. Winnaar was een tekening ‘van internationale allure’: ‘De tralies van Trump’, van tekencollectief Gorilla.

Nederlandse toeristen in problemen door faillissement Thomas Cook: alle geboekte reizen geannuleerd
Thomas Cook en Neckermann zetten een streep door alle geboekte reizen. Het faillissement van de reisorganisatie zorgt bij Nederlandse toeristen op vakantie voor problemen.

Tv-tips

Net 5 sloeg de handen ineen met tijdschrift LINDA. voor het datingprogramma Iris en de 12 dates waarin concertpianist Iris Hond (32) op zoek gaat naar een man (Net 5, 20.30 uur). Vanavond bij Jinek schuift VVD-Kamerlid Wybren van Haga aan om te praten over zijn vertrek en Haagse toekomst (NPO 1, 23.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Hoezo ondermijn je met een pilletje de rechtsstaat? Overheid, neem verantwoordelijkheid
Het is stuitend dat de drugscriminaliteit in de schoenen van individuele burgers wordt geschoven, betoogt Gerard Drosterij, docent filosofie en eigenaar van Slow Politics.

Aanraders van de redactie

‘Wij willen onze leerlingen juist meegeven dat homogeweld níet is toegestaan’
Dit hadden ze nooit verwacht. Gökhan Çoban, directeur van de islamitische scholenorganisatie Isbo, en auteur Asma Claassen zijn geschrokken van de ophef over het lesboek ‘Help, ik word volwassen!’. ‘Het voelt als onrecht.’

Gökhan Çoban. Beeld Kiki Groot
Gökhan Çoban.Beeld Kiki Groot

De geest van Klaas Bruinsma leeft voort in de 16 miljard euro die jaarlijks in Nederland wordt witgewassen
Miljarden worden er jaarlijks in Nederland witgewassen. Vennootschappen in belastingparadijzen spelen daarbij een hoofdrol. Topcrimineel Klaas Bruinsma hanteerde die methode al. Fiscus, notarissen, makelaars en politie laten veel ‘fout geld’ lopen, stellen critici. Hoe kan het beter?

Fiscus trok Starbucks niet voor, oordeelt de rechter. Maar juicht Nederland te vroeg?
Nederland heeft dinsdag een klinkende overwinning behaald in de zaak over de omstreden belastingdeal met Starbucks. Het kabinet reageert opgelucht, maar van eerherstel voor het fiscale gepolder met multinationals is geen sprake.

Stiekem huilen in de voorraadkast – wat doe je met emoties op het werk?
Hoe moet je omgaan met emoties op kantoor: onderdrukken, of je juist eens helemaal laten gaan? Experts over de voordelen en valkuilen van een huilbui of woede-uitbarsting op het werk.

null Beeld Jon Krause
Beeld Jon Krause

Het laatste wat Halina Reijn met haar regiedebuut wil, is behagen
Halina Reijns regiedebuut Instinct opent het Nederlands Film Festival. De Amerikaanse critici lopen al weg met haar psychologische thriller.

Ik ben bang dat kimaatspijbelaar Greta een burn-out krijgt
Waar Greta Thunberg de problemen voor onze planeet ziet aankomen, voorziet Aaf de problemen voor Greta al. En het lijkt wel alsof Aaf de enige is die zich hierom bekommert: ‘Ik vrees dat Greta geen rust neemt voordat de opwarming van de aarde stopt.’

Meer over