Volkskrant AvondVrijdag 21 juni

Volkskrant Avond: Johnson stap dichter bij Brits premierschap | Wat de ramen van Paradiso ons vertellen

Boris Johnson komt aan bij het huis van zijn vriendin Carrie Symonds in Londen. Beeld Getty Images
Boris Johnson komt aan bij het huis van zijn vriendin Carrie Symonds in Londen.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Boris Johnson stap dichter bij premierschap Verenigd Koninkrijk
Boris Johnson staat met een voet in 10 Downing Street. Bij de laatste stemronde van de fractie kreeg de mascotte van Brexit donderdag 160 fractieleden achter zich, 83 meer dan de nummer twee Jeremy Hunt. Nu mogen de 160 duizend leden van de Conservatieve Partij bepalen wie van de twee premier wordt. Voor de True Blue Tories in den lande is Johnson de lieveling.

Maleisische premier zorgt voor deuk in eensgezinde diplomatieke front rond MH17-onderzoek
De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft donderdag opnieuw scherpe kritiek geuit op het internationale onderzoeksteam (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen in 2014 van vlucht MH17. Hij noemde het onderzoek naar MH17 politiek gemotiveerd en gebaseerd op ‘geruchten’.

Advies: sociale zekerheden voor álle werkenden – flex, zzp of vast contract
Flexwerkers, zelfstandigen en werknemers moeten allemaal gelijke rechten krijgen. Zo dienen zij allemaal dezelfde basisverzekering te krijgen tegen arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om zich regelmatig bij te scholen. Dat adviseert een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap aan het kabinet, op verzoek van minister Koolmees van Sociale Zaken.

Gehavende knie houdt Dumoulin dan toch buiten de Tour
Een gehavende knie houdt Tom Dumoulin uit de Tour de France. ‘Het gaat gewoon niet meer lukken’.

Randstad is rijker, maar het leven is mooier in Noord-Drenthe
De Randstad mag dan rijker zijn, het leven is mooier in Noord-Drenthe. Dat blijkt uit de Brede Welvaartsindicator, een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Rabobank. De welvaart in Nederland zit sinds enkele jaren weer in de lift, en was vorig jaar voor het eerst weer boven het niveau van voor de economische crisis in 2008.

Documentaireserie Stuk over revalidatiecentrum wint Nipkowschijf
De documentaireserie Stuk (Vpro) heeft donderdag de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De prijs voor het beste televisieprogramma wordt jaarlijks uitgereikt door tv-critici en mediajournalisten. De vakjury is vol lof over het vierluik over het leven in revalidatiecentrum Heliomare, in het Noord-Hollandse dorp Wijk aan Zee: ‘Het is een reeks die je optilt en tegelijk heel nederig doet voelen.’

De tv-serie Stuk speelt zich af in een revalidatiecentrum in Wijk aan Zee. Beeld VPRO
De tv-serie Stuk speelt zich af in een revalidatiecentrum in Wijk aan Zee.Beeld VPRO

Vanavond op tv

IN DWDD Summerschool (NPO 1, 21.40 uur) geeft muzikant Waylon college over de grote namen van de Amerikaanse countrymuziek. Hij vertelt sterke verhalen over onder anderen Johnny Cash, Waylon Jennings en Merle Haggard en hij speelt hun muziek. Meer muziek later op de avond (22.55 uur) bij Canvas waar een documentaire te zien is over het leven van Elvis Presley. En Close up (NPO 2, 23.00 uur) volgt de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh, die geïnspireerd door het thema ‘thuis’ van uiteenlopende materialen replica’s van woonhuizen maakt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Europa is strategieloos haar kompas kwijt
Het Westen werd deze week de oren gewassen in Beijing, omdat het amok zou maken in Hongkong. Verschuift naast de economische en politieke, ook de morele macht naar het oosten?

Aanraders van de redactie

Wat krijg je als je bij monde van zowel D66 als CU praat over de dood? Een zéér neutrale campagne over dankbaarheid
Kabinet Rutte III wil het gesprek rond de dood op gang brengen. Daarom heeft het ministerie van VWS een voorlichtingscampagne over palliatieve zorg gelanceerd. Zéér neutraal, zodat alle coalitiepartners zich erin kunnen vinden. ‘Mensen lullen liever niet over de dood. Het scheelt zo veel als je een beetje voorbereid bent.’

Minister Hugo de Jonge kan zich aan de campagne overpalliatievezorg.nl geen buil vallen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Minister Hugo de Jonge kan zich aan de campagne overpalliatievezorg.nl geen buil vallen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Rotterdammers over het sisverbod: ‘Hoe moet je dan laten merken dat je interesse hebt?’
Ruim een jaar geleden is Rotterdam begonnen met het handhaven van het ‘sisverbod’. Rokkenjagers die naar vrouwen sissen, roepen of fluiten kunnen daarvoor een forse boete krijgen. Tot veel veroordelingen heeft het nog niet geleid, ook op straat lijkt er weinig veranderd.

Podcast The Daily geeft de 167 jaar oude NY Times een kloppend hart: ‘We proberen duidelijk te maken dat journalisten óók mensen zijn’
The Daily, de podcast van The New York Times, wordt elke dag door miljoenen mensen beluisterd. Wat voegt een luistershow toe aan de krant? Nou, gevoel bijvoorbeeld. De Volkskrant sprak executive producer Theo Balcomb (31) in New York.

Wat de ramen van Paradiso ons vertellen
Poppodium Paradiso is allang geen kerk meer, dus staan op de opvallende glas-in-loodramen geen bijbelse taferelen, maar sleutelmomenten van onze tijd.

Robbert de Greef (1991-2019): gedreven laatbloeier in het wielerpeleton
Een hartstilstand werd ‘Minister van Vroem’ fataal in een ronde waarin hij eindelijk als kopman was gestart. Robbert de Greef werd maar 27 jaar.

Mijn buurman, de aspirant-operazanger
Toen Jarl van der Ploeg een nieuwe buurman kreeg met een wens om operazanger te worden, dacht hij; ‘Jackpot’. Plotseling had hij een ‘ultiem, verrukkelijk Italiaans probleem’ in zijn leven, wat ongetwijfeld een komisch verhaal zou opleveren. ‘Maar, wat na een dag leuk is, is na een week al beduidend minder leuk en wordt na een maand ronduit vervelend’, ontdekte van der Ploeg al gauw.

Meer over