Volkskrant AvondWoensdag 4 november

Volkskrant Avond: Joe Biden wint Wisconsin | Trump wil tellen stemmen in Michigan stopzetten | De lockdown-plus gaat vanavond in. Wat verandert er ook alweer?

Stemmen worden geteld in Pennsylvania.
 Beeld AP
Stemmen worden geteld in Pennsylvania.Beeld AP

Nieuws

Live: Trump wil tellen stemmen in Michigan stopzetten, gaat hertelling in Wisconsin aanvragen
Wordt het Donald Trump of Joe Biden? Nog steeds is onduidelijk wie de nieuwe president van de Verenigde Staten gaat worden. Biden heeft Wisconsin gewonnen, in Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia en Nevada is het nog spannend. Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

Beurzen reageren kalm op onzekere uitslag en winnen zelfs iets
Met opvallende nuchterheid hebben de financiële markten gereageerd op wat van tevoren als het doemscenario werd gezien: een onzekere uitslag bij de Amerikaanse presidentsverkiezing en een verdeeld Congres, met een Republikeinse meerderheid in de Senaat en een Democratische in het Huis van Afgevaardigden.

Volg de uitslagen staat voor staat op deze kaart
Op deze kaart van persbureau AP wordt de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen live bijgehouden.

De lockdown-plus gaat vanavond in. Wat verandert er ook alweer?
Vanaf vanavond 22.00 uur geldt een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown die het kabinet eerder heeft ingesteld. De extra beperkingen gelden voorlopig tot en met woensdag 18 november, daarna gaan de eerdere regels weer in, die zeker tot ‘medio december’ duren, aldus premier Rutte.Nog even op een rij wat er om 22.00 uur verandert.

Deze rechtszaken hangen president Trump boven het hoofd als hij verliest
Mocht Donald Trump het presidentschap verliezen aan Joe Biden, dan wachten hem een aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen. Een van de redenen waarom hem er alles aan gelegen is te winnen.

null Beeld Rob en Robin
Beeld Rob en Robin

Aanraders

Gevaarlijke hoeveelheden hoop, vrees, adrenaline en koffie: persoonlijk tv-verslag van een doorgehaalde verkiezingsnacht
Tv-recensent Julien Althuisius beschrijft hoe hij gedurende de verkiezingsnacht heen en weer werd geslingerd tussen hoop en vrees.

De lockdown zal Maureen (83) een zorg wezen: ‘Het leven tussen de bombardementen ging ook gewoon door’
Boris Johnsons oorlog tegen het coronavirus ­ontmoet scepsis, met name bij zijn oude vrienden in de media, constateert onze correspondent ­Patrick van IJzendoorn.

POTUS de podcast
Gijs Groenteman neemt elke vrijdag de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

Plaspauzes, toetsaanslagen, telefoontjes: de baas controleert alles
Met digitale middelen kunnen werkgevers hun personeel steeds beter in de gaten houden. Het leidt tot de toenemende robotisering van werknemers, waarschuwt het Rathenau Instituut in een rapport dat donderdag aan de Kamer wordt gepresenteerd.

‘Ik wilde meer creativiteit en vrijheid. Freelancen lag toen voor de hand, maar dat heb ik onderschat’
Haar werklust en wijze woorden van haar moeder ten spijt, is journalist Angela Wals niet financieel onafhankelijk. De vraag ‘wat levert het op?’ stelde ze naar eigen zeggen nauwelijks. In deze serie laat ze vier vrouwen en een man aan het woord over geld en hun weg naar financiële vrijheid. Met in deze eerste aflevering: filmproducer Britte Hermans-Hagens (32), ondernemer en kersverse moeder.

Een oude dame voor me draaide met rollator kwiek een halve slag, en sprak: ‘Toch is het een mooi land, Amerika...’
Sylvia Witteman stond weer eens in een lange rij voor de bakker, slaperig luisterend naar een jong stel achter haar, dat luidkeels en vol afschuw over Trump praatte. ‘Dat doen veel mensen, de laatste tijd. Het helpt niets.’

Meer over