Volkskrant AvondVrijdag 27 december

Volkskrant Avond: IS onthoofdt uit wraak en als waarschuwing elf Nigeriaanse christenen op Eerste Kerstdag | Wie is de mediapersoonlijkheid van het jaar?

Het gebouw van de Christ Holy Church International in Nimbo, in het zuid-oosten van Nigeria, dat in April 2016 werd aangevallen door islamitische herders van de Fulani-minderheid Beeld STEFAN HEUNIS / AFP
Het gebouw van de Christ Holy Church International in Nimbo, in het zuid-oosten van Nigeria, dat in April 2016 werd aangevallen door islamitische herders van de Fulani-minderheidBeeld STEFAN HEUNIS / AFP

Vandaag belangrijk

IS onthoofdt uit wraak en als waarschuwing elf Nigeriaanse christenen op Eerste Kerstdag
In het noorden van Nigeria zijn op Eerste Kerstdag 11 christelijke mannen onthoofd door Islamitische Staat in West Afrika (ISWAP). De slachtpartij zou zijn bedoeld als waarschuwing voor christenen wereldwijd en om de dood van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi te wreken.

Sportveldbeheerder veroordeeld voor verspreide kunstgraskorrels
Voor het eerst is een beheerder van kunstgras-sportvelden veroordeeld voor bodemverontreiniging als gevolg van verspreide kunstgraskorrels. Het Enschedese Sportaal moet 10 duizend euro boete betalen, waarvan 5 duizend voorwaardelijk. Deze uitspraak kan ook veel andere sportveldbeheerders duizenden euro’s gaan kosten.

Opspattende kunstgraskorrels. Beeld ANP
Opspattende kunstgraskorrels.Beeld ANP

Universiteit Maastricht doet aangifte na aanval met gijzelsoftware
Het digitale systeem van de Universiteit Maastricht ligt voorlopig plat vanwege een ernstige cyberaanval met gijzelsoftware. De onderwijsinstelling heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

Ten minste 8.000 koala’s kwamen om in Australische vlammenzee
Bij de aanhoudende bosbranden in Australië zijn ten minste 8 duizend koala’s om het leven gekomen. De Australische milieuminister Sussan Ley zei vrijdag dat zo’n 30 procent van het leefgebied van de ‘iconische diersoort’ verdwenen is in de regio waar de hevigste branden woeden.

Vanavond op tv

In de documentaire Abba Forever (NPO 3, 22.00 uur) gunt regisseur Chris Hunt de Abba-fans een blik achter de schermen van de hitfabriek, compleet met nieuwe interviews en alle oude favorieten. Op Canvas de feestelijke film The Grand Budapest Hotel (21.00 uur), over de belevenissen van een hotelconciërge (Ralph Fiennes). En op NPO2 de dramafilm Oude liefde (22.45 uur), over twee gescheiden zestigers die elkaar voor het eerst sinds jaren terugzien wanneer hun volwassen zoon overlijdt. Bekijk alle tv-tips hier.

Opinie

Lezersbrieven: ‘Op alle niveaus wordt de waarheid geweld aangedaan en naar eigen believen vormgegeven’

Aanraders van de redactie

In het laatste bastion van de christelijke Assyriërs. ‘Er moet ook iemand zijn om de doden te begraven’
In Noordoost-Syrië verdedigen de laatste overgebleven christelijke Assyriërs hun dorpen, terwijl Turkse troepen al om de hoek gelegerd zijn. ‘Er moet ook iemand zijn om de doden te begraven.’

Leden van de Assyrische Militaire Raad (MFS), de belangrijkste militie in Noordoost-Syrië, treuren eind november bij de begrafenis van een strijdgenoot in Hassakeh. Beeld Vincent Haiges
Leden van de Assyrische Militaire Raad (MFS), de belangrijkste militie in Noordoost-Syrië, treuren eind november bij de begrafenis van een strijdgenoot in Hassakeh.Beeld Vincent Haiges

Hillary Clinton geeft met één woord rivaal Donald Trump alle munitie
Het zijn vaak toevallige gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis bepalen. Wat waren cruciale momenten in de jaren tien, die binnenkort ten einde komen? Vandaag: Hillary Clinton jaagt met het label ‘deplorable’ een groot deel van de stemmer

Wat kan de politiek doen aan de effecten van de lage rente?
De lage rente is leuk voor wie een hypotheek wil nemen of oversluiten, maar ze heeft ook belangrijke nadelen – onder meer voor de pensioenen, spaartegoeden en de huizenprijzen. Wat kan de overheid doen om de negatieve gevolgen van de lage rente in Nederland te bestrijden?

Met een borrel op achter het stuur is in België nog heel normaal
Een paar biertjes drinken, en dan gewoon achter het stuur kruipen – in België gebeurt het nog te gemakkelijk.

Anti-Alcohol controle in België. Beeld Aurélie Geurts
Anti-Alcohol controle in België.Beeld Aurélie Geurts

De Gouden Familie de Mol
Eerdere winnaars vielen uit de lijst, powerkoppels en liefdesduo’s gooiden hoge ogen maar staan niet op 1. Voor de elfde keer tellen we af naar dé mediapersoonlijkheid van het jaar.

De versleten wieg boezemde me angst in, maar nóg griezeliger vond ik het beroep vlasbraker
Een goed kinderboek laat een kind kennismaken met een wereld die hem totaal onbekend is, stelt Sylvia Witteman. ‘De meeste kinderen zijn in werkelijkheid immers geen scheepsjongen, verschoppeling, schoorsteenveger of prinses.’ Dan herinnert Witteman zich Afke’s tiental, vol armoede, versleten wiegen en vlasbrakers. Toch begrijpt ze een halve eeuw later nog steeds niet helemaal wat vlasbraken is.

Meer over