Volkskrant Avond: Iran werkt volgens Israël nog steeds aan kernwapens | Waar waren de dixies op Koningsdag?

Redactie
Overal in de stad urinoirs, dat is ook wel nodig met deze drukte en drank consumptie. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Overal in de stad urinoirs, dat is ook wel nodig met deze drukte en drank consumptie.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Goedenavond. Dinsdag begint 'echte polderjongen' Dick Benschop als directeur van Schiphol, de zwaarste baan van Nederland. Maar, zegt iedereen in zijn omgeving, als iemand dit aan kan, is hij het. Verder in de Volkskrant Avond: 'Deels onzorgvuldig' beoordeelt de Raad voor de Journalistiek het MeToo-artikel in Trouw van Jelle Brandt Corstius, waarin hij schrijft dat hij jaren geleden is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. En op onze opiniepagina vraagt een vrouwelijke lezer zich af waarom er op Koningsdag op haast elke hoek van de straat een urinoir stond, maar nergens een dixie.

Meer nareizigers dan nieuwkomers onder de asielzoekers

Vooral in het aantal nareizigers is de asielpiek van 2015 nog merkbaar. Het aantal 'eerste asielaanvragen' daalde in 2017, net als in 2016, en is met 14.700 aanvragen terug op het niveau van voor 2015. Daar kwamen in 2017 echter bijna 15 duizend nareizigers bij - vooral vrouwen en kinderen die zich herenigen met hun echtgenoten en vaders.

FC Twente moet na degradatie diep snijden in begroting

FC Twente wacht na de degradatie uit de eredivisie een ingrijpende sanering. De begroting zal van 30 miljoen euro met bijna de helft worden teruggeschroefd. De selectie wordt ontmanteld en voor 40 procent dreigt ontslag.

Israël: Iran werkt ondanks akkoord nog steeds aan ontwikkeling kernwapens

Iran werkt volgens Israël in het geheim aan de ontwikkeling van kernwapens, ondanks het akkoord dat Teheran in 2015 met de Verenigde Staten en vijf andere landen sloot. Daarin beloofde Iran zijn nucleaire activiteiten te beperken, zodat het geen kernwapens kan ontwikkelen. Maar volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Teheran de wereld bedrogen.

Trouw ‘deels onzorgvuldig’ in MeToo-artikel Brandt Corstius

Trouw publiceerde in oktober 2017 een ‘open brief’ van Jelle Brandt Corstius op de voorpagina, waarin hij schrijft dat hij in het prille begin van zijn tv-carrière op zijn werk is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. 'Deels onzorgvuldig,' zo oordeelde de Raad van Journalistiek.

Video van de dag

Babs Gons groeide op zonder vader, in haar column voor De Nieuwe Maan vertelt ze hoe dat voelt: 'Wij, die opgroeien zonder vaders, hebben ons hart gebroken al ruim voor onze eerste liefde.'

Vanavond op tv

Vanavond wordt de laatste aflevering van Dream School (NPO 3, 20.25 uur) uitgezonden. De leerlingen krijgen interviewles van Eva Jinek. Iets later kijk je de docu Alles wat we wilden (NPO 3, 22.55 uur) over jongeren die worstelen met hun ambities en de druk van buitenaf om succesvol te zijn. Zin in een film? Geniet van de dromerige naïviteit in The Perks of Being a Wallflower (Viceland, 20.30 uur) of kijk de klassieker Lang leve de koningin (RTL 8, 20.30 uur). Meer tv-tips vind je hier.

Morgen in de krant

'Echte polderjongen' begint aan zwaarste baan van Nederland: baas van Schiphol

Als om te onderstrepen wat Dick Benschop te wachten staat als hij dinsdag begint als directeur van Schiphol, brak er afgelopen weekeinde een chaos uit door een stroomstoring. Maar, zegt iedereen in de omgeving van de 'rechtse PvdA'er' en oud-Shell-directeur, als iemand dit hoofdpijndossier aan kan, is hij het.

Baas over eigen blaas, ook op Koningsdag

'Waarom stond er afgelopen vrijdag op haast elke hoek van de straat een urinoir en was er nergens een dixie te bekennen? Of voor mijn part een gat in de grond met een tent erboven?' Anouk Bosma snapt niet waarom vrouwen toch gedoemd zijn tot 'gênante, pijnlijke, vieze en ongemakkelijke momenten' op Koningsdag.

In vakantiehuisjes mag niet meer worden gewoond: gemeenten op de Veluwe pakken verpauperde vakantieparken aan

Op het eerste gezicht lijkt bungalowpark De Kern in Putten een ware vakantie-idylle. In de bomen fluiten de vogeltjes, het terras van het Grand Café nodigt uit tot een koel biertje na een wandeling in de bossen. Maar wie beter kijkt, ziet dat niet alle chalets er even kraakvers bij staan en dat op veel huisjes een bordje Te Koop hangt.

Waarom een 21-jarige YouTuber op pedofielen jaagt

Als Sven van der Meulen op pad gaat om een pedofiel te ontmaskeren, draagt hij bretels, puntschoenen en een lange bruine jas. Die kleding past goed in 'het format', zegt hij. En verder is het gewoon tof. Aan het begin van elk filmpje brengt hij zijn slagzin ten gehore. 'Ik zou zeggen: camera aan en actie!'

Mano Bouzamour: 'De islam heeft een overdosis humor nodig'

Na zijn debuutroman De belofte van Pisa (2013) werd Mano Bouzamour (27) omarmd door het publiek en verguisd door zijn familie. Het duurde dus even voor hij het schrijven van het vandaag verschenen Bestsellerboy aandurfde.

Sylvia Witteman kwam maandagochtend twee oranje geklede, Amerikaanse feestvierders tegen

Sylvia kwam bij de supermarkt een joviale Amsterdammer tegen die twee Amerikaanse toeristen wegwijs wilde maken. 'Koninginnedag. Dachten ze. Hadden ze in hun reisgids gelezen. Beetje een ouwe reisgids, dus. Ik zeg, hebben jullie soms geen internet in de United States?'

Meer over