NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: In het stemhokje van Bagdad strijden de VS en Iran om de macht | Waar komt onze groeiende schaamteloosheid vandaan?

Goedenavond. In het stemhokje in Bagdad draait het vooral om de vraag: welk buitenland krijgt het hier de komende jaren voor het zeggen, Iran of de Verenigde Staten? Verder in uw avondnieuwsbrief: op sociale media regent het beelden uit het ziekenhuis, op televisie wordt er vreemdgegaan of gebadderd met demente bejaarden. Zijn we de schaamte voorbij?

Redactie
Leden van de Iraakse veiligheidsdienst staan in de rij om hun stembiljetten op te halen tijdens de verkiezingen in Irak. Beeld Getty
Leden van de Iraakse veiligheidsdienst staan in de rij om hun stembiljetten op te halen tijdens de verkiezingen in Irak.Beeld Getty

Vandaag belangrijk

In het stemhokje van Bagdad duelleren de VS en Iran om de macht

De verkiezingen zaterdag in Irak gaan over veel meer dan binnenlandse politiek.In het stemhokje uiten zich de spanningen tussen de Verenigde Staten en buurland Iran. In Washington zijn ze verliefd op de huidige Iraakse premier. Maar de andere kanshebber geldt als agent van Teheran.

Whatsapp legt nieuwe voorwaarden voor aan gebruikers: kenners maken zich zorgen over privacy

Wat beoogt Whatsapp met de nieuwe privacy- en servicevoorwaarden die de populaire berichtendienst deze week voorlegt aan haar gebruikers? Tech-kenners vrezen dat Whatsapp meer gegevens gaat delen met Facebook.

Brits Hogerhuis raakt in opspraak na anti-Brexit opstand: wat betekent dit voor de toekomst van de 'lords' onder de May-regering?

Het voortbestaan van het Britse Hogerhuis is ter discussie komen te staannu de leden deze week voor de veertiende keer met succes een amendement hebben ingediend om de regering van Theresa May te dwingen tot een zachte Brexit.

Theresa May. Beeld ANP
Theresa May.Beeld ANP

Kiki Bertens in grootse stijl naar finale in Madrid

Na haar zeges op grandslamwinnaars Wozniacki en Sjarapova heeft Kiki Bertens haar triomftocht vervolgd met een zege op Caroline Garcia. Het WTA-toernooi in Madrid levert haar nu al minstens een half miljoen euro op.

Video van de dag

In de serie Jong in Israël spreekt fotograaf Cigdem Yuksel met verschillende Israëlische jongeren. In de vierde aflevering is Elisheva Ben Talli (25) aan het woord. Ze liet het geloof waarmee ze opgroeide achter zich en koos voor een ander leven: ‘Als mijn vrienden me niet accepteren zoals ik ben, jammer dan.’

Tv-tips

Harpist Remy van Kesteren liet de grootste harp ter wereld bouwen. Dit weekend wordt de harp onthuld, maar bij Pauw is alvast te horen hoe het instrument klinkt (NPO 1, 23.00 uur). In de documentaire Amy stelt regisseur Asif Kapadia een even zorgvuldig als schokkend portret samen van Winehouse, die gigantisch succes paarde aan enorme persoonlijke problemen (NPO 3, 22.30-00.45 uur). Andere tips staan hier.

Morgen in de krant

Betalen voor natuur zit niet in onze natuur

Willen we betalen voor de natuur? In de Biesbosch viel die suggestie verkeerd. Maar natuurbeheer kost wel veel geld.

Waar komt die groeiende schaamteloosheid vandaan?

Op sociale media regent het beelden uit het ziekenhuis, op televisie wordt er vreemdgegaan of gebadderd met demente bejaarden. En dan al die boeken over de beroerde jeugd: Wilma de Rek neemt een groeiende schaamteloosheid waar en vraagt zich af waar die vandaan komt.

Schaamte. Beeld Foto benningladkova
Schaamte.Beeld Foto benningladkova

En voor de zoveelste keer rommelt het bij Ajax

Ajax is een vulkaan. Een club in last. Technisch, moreel, qua dna. Een rusteloze zomer volgt. Jonge topspelers willen vertrekken. De leiding wankelt. De trainer is omstreden. Het is crisis bij Ajax.

Kan Ritalin er de oorzaak van zijn dat je je examens slechter maakt?

Het is weer examentijd voor meer dan tweehonderdduizend scholieren. Nu komt het erop aan. En dus slikken sommige jongeren een pilletje methylfenidaat, beter bekend onder de merknaam Ritalin.

Kan Ritalin ervoor zorgen dat je je examens slechter maakt? Beeld Daantje Bons
Kan Ritalin ervoor zorgen dat je je examens slechter maakt?Beeld Daantje Bons

Leïla Slimani: ‘We hebben een vrouwenrevolutie nodig én een mannenrevolutie’

Vrouwen als ding behandelen en het onderdrukken van seksualiteit zijn niet typisch voor de islam, maar een wereldwijd probleem, zegt de Marokkaans-Franse auteur Leïla Slimani. #MeToo luidde een omslag in. Maar nu er weerstand ontstaat, is het tijd voor echte actie. Ook mannen zullen daarvan profiteren. ‘Onze zonen zullen al andere mannen zijn.’

Hoeveel mensen zijn straatnamen en standbeelden waard?

'Het klinkt best redelijk, dat mensen die nou niet al te frisse daden op hun geweten hebben, geen straten of tunnels naar zich vernoemd krijgen. Tegelijkertijd voelt het als onbegonnen werk, de zuivering van de straatnamen', vindt Esther Gerritsen.

Meer over