Volkskrant Avond: In 2020 krijgen partners 6 weken kraamverlof | Wordt de referendumwet morgen afgeschaft?

Goedenavond. Geen smoesjes morgen in Den Haag: élk coalitie-Kamerlid moet aanwezig zijn bij de stemming over het schrappen van de referendumwet. Het spant erom, want voor het eerst is de voltallige oppositie verenigd in haar verzet. Verder in uw avondnieuwsbrief: Nederland lijkt de slag om Unilever te winnen en vrijwillig status en salaris inleveren, leidt dat tot meer werkplezier?

Slechts één Kamerlid hoeft uit de kruiwagen te springen of onverhoopt de stemming te missen en plots lonkt toch nog een referendummogelijkheid. Beeld anp
Slechts één Kamerlid hoeft uit de kruiwagen te springen of onverhoopt de stemming te missen en plots lonkt toch nog een referendummogelijkheid.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Onderzoek: Omstreden wethouder Jo Palmen vormt 'geen hoog en ernstig integriteitsrisico'
'Er bestaat geen hoog en ernstig integriteitsrisico voor de wethouder', concluderen de hoogleraren Douwe Jan Elzinga (Rijksuniversiteit Groningen) en Arno Korsten (Universiteit Maastricht) in een second opinion-onderzoek naar de omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum. Het rapport, dat zij in opdracht van de gemeenteraad hebben opgesteld, is vanmiddag gepresenteerd op het gemeentehuis van de Zuid-Limburgse gemeente.

Kabinet: zes werkweken kraamverlof voor partners in 2020, in 2019 één week
Het kraamverlof voor de partner van jonge moeders wordt volgend jaar uitgebreid van twee dagen naar een werkweek. In 2020 komen daar nog eens vijf werkweken aanvullend geboorteverlof bij.

Een vader gaat met zijn baby naar de film. Beeld anp
Een vader gaat met zijn baby naar de film.Beeld anp

Britse regering gaat ervan uit dat Nederland slag om Unilever wint, meldt Financial Times
Unilever heeft op dit moment twee hoofdkantoren: in Londen en in Rotterdam. Van dat dubbele paspoort wil de multinational af. De keuze voor Nederland is nog niet definitief, maar 'het zou geen verrassing zijn als het gebeurt', zo citeert de zakenkrant een anonieme Britse ambtenaar.

Het spant erom bij stemming afschaffen referendumwet: slechts één dissident en de referendummogelijkheid lonkt
40 graden koorts. Treinvertraging. Geen oppas kunnen regelen. Het excuus kan nog zo valide zijn, donderdagavond doet het er niet toe. Élk coalitie-Kamerlid moet aanwezig zijn bij de stemmingen in de Tweede Kamer. De inzet: het schrappen van de referendumwet. Het spant erom want voor het eerst is de voltallige oppositie verenigd in haar verzet.

Video van de dag

Een leuk gifje van de schaatsuitslagen lijkt misschien snel gepiept, maar er steekt meer achter dan je denkt. Kijk mee op de redactie met datavisualisator Mirjam en schaatsfan Geart, die ervoor in een bezemkast ging zitten.

Vanavond op tv

Ruben Terlou reist vanuit het noorden van China zuidwaarts en kijkt naar hoe de 'gewone' Chinees leeft. Welke waarde heeft de oosterse filosofie, de tao, nog voor jongeren? (Door het hart van China, Canvas, 21.15 uur) Op NPO3 kunt u om 20.25 uur terecht voor de film Lost & Found, volgens onze recensent een charmant, goed gebekt kleinood vol geloof in de liefde die standhoudt. Bekijk hier meer tv-tips.

Morgen in de krant

Op bezoek bij Leefbaar-stemmers in Hillegom. 'Niemand anders neemt het op voor de bleke, blanke, witte burger'
In Hillesluis woonden de artsen en de ingenieurs, maar huisjesmelkers stopten de panden vol buitenlandse arbeiders. Met Pim Fortuyn zou alles beter worden, hoopten Inge en Toon. Ook nu nog blijven ze Leefbaar trouw. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Door Italiaans wantrouwen over vaccinatie wordt de wetenschap politiek debat
Verrassend: de verplichte vaccinatie van kinderen is een van de belangrijkste verkiezingsthema's in Italië. De wet die de regering hier vorig jaar voor invoerde heeft kwaad bloed gezet. (+)

Met uitstel van opening is het laatste woord over Lelystad Airport nog láng niet gezegd
Uren voordat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, luchtvaart) woensdag officieel bekend maakte dat Lelystad Airport minstens een jaar later opengaat dan gepland, stuurde ChristenUnie-Kamerlid en coalitiegenoot Eppo Bruins al een ferme steunbetuiging de wereld in. Van Nieuwenhuizen, zo schreef Bruins drie uur voordat de persconferentie van de minister begon, maakt 'de enige juiste keuze'. (+)

Niet iedereen is enthousiast over vaccinaties. Beeld anp
Niet iedereen is enthousiast over vaccinaties.Beeld anp

Krijg je door het vrijwillig inleveren van status en salaris meer plezier in het werk
Werkgevers zetten demotie in als middel om personeel langer aan het werk te houden. Werknemers gaan soms vrijwillig in functie terug om aangenamer te kunnen leven. Maar er kleven ook risico's aan. (+)

De verfilming van de aanslag op het Noorse Utøya: 'Ik vind het geen probleem als mensen weg willen'
Een antifilm moest het worden: de reconstructie van de moord op 69 jongeren op een Noors eiland. Regisseur Erik Poppe is stellig: het draait om de slachtoffers, de dader komt niet in beeld. 'Het mocht geen Hitchcock worden.' (+)

Andrea Berntzen als de 18-jarige Kaja, de hoofdpersoon in U - July 22. Beeld
Andrea Berntzen als de 18-jarige Kaja, de hoofdpersoon in U - July 22.Beeld

Misschien is God wel helemaal niet zo streng
Sylvia Witteman hoorde op een caféterras in het park een gesprek tussen twee meisjes van een jaar of 18, dikke sjaals om, de handen om hun koffiekopjes gevouwen. 'De kleine luisterde met open mond. 'En je ouders dan?', vroeg ze. De flamingo kneep haar ogen even dicht. 'Die hoeven toch niks te weten', zei ze. 'Dat is iets tussen God en mij. En Roel, natuurlijk...'' (+)

Meer over