Volkskrant AvondMaandag 5 oktober

Volkskrant Avond: ‘Ik heb staan huilen achter mijn masker’: vijf zorgverleners over die ene coronapatiënt | Waarom het nummer WAP (Wet Ass Pussy) zo veel losmaakt

Redactie
Vijf zorgverleners doen hun verhaal over die ene coronapatiënt die zoveel indruk op ze heeft gemaakt dat ze er iets van hebben geleerd. Beeld Jiri Büller
Vijf zorgverleners doen hun verhaal over die ene coronapatiënt die zoveel indruk op ze heeft gemaakt dat ze er iets van hebben geleerd.Beeld Jiri Büller

Nieuws

Vijf zorgverleners over die ene coronapatiënt: ‘Ik heb staan huilen achter mijn masker’
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaan dinsdag op coronabezinningsdag in gesprek met Brabanders die zijn geraakt door het coronavirus. Het is de aftrap van een landelijk initiatief om verhalen te delen en aandacht te hebben voor de gevolgen van de pandemie.

Wanneer kan Trump weer op campagnepad zonder anderen te besmetten?
Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld: heeft hij louter milde klachten of is er meer aan de hand?

Nederland krijgt na 17 jaar weer topfunctie ECB in het vizier: klimaatbankier Elderson voorgedragen
Voor het eerst sinds Wim Duisenberg lijkt Nederland een vertegenwoordiger te krijgen in de machtige directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Maandagmiddag stemde de Eurogroep in met de voordracht van Frank Elderson. Grootste horde is nu het Europees Parlement: dat wil een vrouw.

Live: Voor het eerst meldt RIVM meer dan 4.500 besmettingen op één dag
Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Met onder meer een dringend advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes hoopt het kabinet een nieuwe lockdown te voorkomen. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Buitenechtelijke dochter van Belgische koning Albert is eindelijk prinses: ‘Ik besta’
De buitenechtelijke dochter van de Belgische koning Albert II is sinds 1 oktober officieel prinses van België. Zij heeft haar naam direct veranderd in die van haar vader: Delphine Boël heet nu Delphine van Saksen-Coburg.

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. Beeld ANP
Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst.Beeld ANP

Aanraders

Volle kerk in Staphorst is geen incident, maar voorbode van de toekomst
De volle kerk zondag in Staphorst is niet alleen een echo van het verleden, ze is ook een voorbode van de toekomst. Terwijl overal in Nederland kerken verdwijnen, worden in de Bible Belt megakerken gebouwd.

Ontmanteling van grootste detentiekamp in Noord-Oost Syrië: wat te doen met buitenlandse IS-gangers?
Koerdische autoriteiten gaan kamp Al Hol in de huidige vorm ontmantelen. Alle ruim 30 duizend Syrische IS-gevangenen worden vrijgelaten. De buitenlandse IS-gangers, onder wie ook Nederlandse vrouwen en kinderen, blijven gevangen zitten. Onduidelijk is onder welk regime zij zullen vallen en wie hen straks gaat bewaken.

Airbnb: van luchtbed naar beleggerslieveling in twaalf jaar
Airbnb begon met een ideaal: leer vreemden kennen door bij ze te logeren. Het bedrijf dat nu naar de beurs gaat voor 30 miljard wordt echter gezien als ontwrichtend voor de woningmarkt en hotelbranche. Zelfs de uitbraak van het coronavirus en een reorganisatie die 1.900 werknemers hun baan kost, kan de beleggerspret niet drukken.

Opinie: Corona is vaak niet de oorzaak, maar de druppel die de emmer doet overlopen
Soms wordt gesuggereerd dat mensen sterven als gevolg van een besmetting met covid-19. Dat is veel te kort door de bocht, betoogt Nico van Rooijen.

Waarom het nummer WAP (Wet Ass Pussy) van Cardi B en Megan Thee Stallion zo veel losmaakt
Vooral in de toch al oververhitte VS zijn de reacties op het (zéér) seksueel geladen nummer heftig, emotioneel zelfs. En de vraag die steeds terugkeert: is dit nou feminisme?

Minosabie – wie had dat meisje die onverschillige naam gegeven?
Sylvia Witteman bezocht de tentoonstelling Vondelingen in Stadsarchief Amsterdam. ‘Een gortdroge naam voor een gebouw waar geregeld de fascinerendste dingen te zien zijn.’

Meer over