Volkskrant Avond: Huurwoning voor het eerst boven de 1000 euro | 'Fuck de koning', nog even en het mag

Goedenavond. 'Fuck de koning', nog even en het mag: alleen de VVD of de PVV moet nog om en dan schrapt de Tweede Kamer deze week de extra zware straffen voor majesteitsschennis uit de wet. Verder in uw avondnieuwsbrief: Amsterdam legt een recordaantal boetes op voor illegale verhuur en wie of wat is toch de actiegroep Grauwe Eeuw, die Sinterklaas bedreigde?

Flatgebouw in Amsterdam met appartementen die anderhalf jaar geleden zijn getransformeerd van sociale huur naar vrije sectorhuur. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Flatgebouw in Amsterdam met appartementen die anderhalf jaar geleden zijn getransformeerd van sociale huur naar vrije sectorhuur.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Gemiddelde huurprijs voor woning in vrije sector voor het eerst boven 1.000 euro
Een huurwoning in de vrije sector kost voor het eerst gemiddeld meer dan 1.000 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en Vastgoed Management Nederland, die vandaag worden gepresenteerd.

Wie of wat is toch de actiegroep Grauwe Eeuw, die Sint met de dood bedreigde?
'Mijn doel als activist is om deuren open te trappen die altijd dicht blijven. Wij zijn best bereid daar ver in te gaan', zegt Michael van Z. van de extreemlinkse antiracistische actiegroep De Grauwe Eeuw in een interview met Hollandistan, een nieuwssite voor moslims. Om er in het filmpje direct aan toe te voegen dat mensen niet persoonlijk worden aangevallen en de actiegroep probeert zoveel mogelijk binnen de wet te blijven.

Boetes voor illegale verhuur in Amsterdam meer dan verdubbeld, vooral dankzij extra handhaving
De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar voor 4,2 miljoen euro aan boetes opgelegd aan Amsterdammers die hun huis illegaal aan toeristen verhuurden. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Ook de eerste boetes voor het niet melden van vakantieverhuur zijn inmiddels uitgedeeld.

Tranen in Australisch parlement: parlementariërs met dubbel paspoort vrezen slachtoffer te worden van heksenjacht
'Op een dag, toen ik een jaar of zes oud was, bracht mijn moeder me naar school, en ze kwam nooit meer terug om me op te halen.' Met trillende stem probeerde Susan Lamb woensdag te voorkomen dat ook zij het slachtoffer wordt van de heksenjacht die al maanden in het Australische parlement gaande is. Sinds een fanatieke advocaat heeft ontdekt dat burgers met een dubbele nationaliteit geen parlementariër kunnen zijn, sneuvelt in dit land van immigranten de ene na de andere volksvertegenwoordiger.

Emoties lopen hoog op bij het Australische parlementslid Susan Lamb. Beeld
Emoties lopen hoog op bij het Australische parlementslid Susan Lamb.Beeld

Video van de dag

Voor zangers en musicalsterren geldt: the show must go on, maar dan moeten ze wel hun stem nog hebben. Gelukkig beschikken ze tegenwoordig over KNO-arts Marco Franken, dé dokter in de coulissen. Hij verricht lastminute lapwerk, maar blaast een grote show gewoon af als stembanden het niet aankunnen. Makkelijk is dat niet: 'Artiesten zijn vaak zzp'ers - geen werk is geen inkomen. Dus er is altijd die druk om toch aan de bak te gaan.'

Vanavond op televisie

Kijk vanavond naar Dollar Heroes (NPO2, 22.55 uur), een documentaire over dwangarbeiders die door Noord-Korea naar het buitenland worden gestuurd om geld te verdienen voor het regime. Ook Nederlandse bedrijven profiteren van deze moderne vorm van slavernij. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Lijsttrekker van Denk Alkmaar: 'We hebben te maken met islamofobie' (+)
De politieke partij Denk gaat in 14 gemeentes meedoen met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in middelgrote plaatsen zoals Alkmaar. Wat beweegt lijsttrekker Mohamed Keskin (39) daar om zich in te zetten voor Denk? 'Ook hier verzetten we ons tegen de verrechtsing.'

Friesland is verwikkeld in een cultuurstrijd met als inzet het behoud van de eigen identiteit (+)
In korte tijd is Friesland een aantal kroonjuwelen kwijtgeraakt: Friesland Bank en Friesland Foods. Opgeslokt door 'Hollandse' bedrijven. Nu dreigt voor zorgverzekeraar De Friesland hetzelfde lot. Of brengt de rechter donderdag redding?

Hoe Friesland zijn identiteit kwijtraakt Beeld Margo Vlamings / de Volkskrant
Hoe Friesland zijn identiteit kwijtraaktBeeld Margo Vlamings / de Volkskrant

'Ik wil mensen graag laten zien wat er buiten hun bubbel afspeelt'
Cultuurverslaggever Haro Kraak schrijft voor de Volkskrant, en veel ook. Zo veel, dat columnist Peter Buwalda eens schreef dat de krant eigenlijk de Volkskraak zou moeten heten. Wat zijn zijn drijfveren, en hoe ziet hij de toekomst van de krant voor zich?

'Fuck de koning' beledigend? Dat bepaalt de koning voortaan zelf, beoogt D66-Kamerlid Kees Verhoeven
'Of iemand nou 'Fuck Kees Verhoeven' of 'Fuck de koning' roept, dat moet geen verschil maken.' Aldus het D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Donderdagavond voert hij het republikeinse deel van de Tweede Kamer aan dat een serieuze poging doet om de speciale bescherming van de Koning in het strafrecht te schrappen. Een meerderheid gloort.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week

Familiebedrijf is ruggegraat van de economie, maar wat als er geen opvolger is? (+)
De Nederlandse economie drijft voor een flink deel op familie bedrijven. Ze zijn betrouwbaar en degelijk, maar ook kwetsbaar. Vooral als de opvolging niet goed is geregeld. Dan kan de kracht van een familiebedrijf juist zijn zwakte worden.

Een rechtschapen iemand had vast iets ontwapenends gezegd, maar Sylvia Witteman fietste gauw weg (+)
Terwijl columnist Sylvia Witteman met een koud kruis - het gat in haar fietszadel zuigt regenwater op en dat was deze ochtend door de nachtvorst bevroren - in de boekwinkel door de top-20 staat te bladeren, ruikt ze opeens de geur van een nooit verschoond bed. Naast haar staat een magere vrouw die haar met fletse, wimperloze ogen aankijkt.

Cindy Visser en Enny van de Velden staan allebei aan het hoofd van een familiebedrijf. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Cindy Visser en Enny van de Velden staan allebei aan het hoofd van een familiebedrijf.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over