Volkskrant AvondDONDERDAG 17 SEPTEMBER

Volkskrant Avond: ‘Horeca in brandhaarden eerder dicht’ | Deze drie lessen trokken instellingen en kunstenaars in de coronacrisis

Deze zomer waren mondkapjes enige tijd verplicht in de Amsterdamse Kalverstraat.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Liveblog coronavirus: ‘Horeca in brandhaarden eerder dicht’
Het aantal besmettingen in Nederland neemt flink toe. Ook elders in Europa verslechtert de situatie. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Liveblog Algemene Politiek Beschouwingen: Kamer verrast door uitlekken regionale coronamaatregelen
De Algemene Politieke Beschouwingen van 2020 gaan donderdag hun tweede dag in. Premier Mark Rutte reageert op de vragen, bedenkingen en kritiek die de Tweede Kamer hem een dag eerder voor de voeten wierp. Hoe dat verloopt, leest u hier in ons liveblog.

Martelcontainers met tandartsstoel waren ‘voor de show’
‘IJskoud en ronduit schokkend’ noemt het OM de als martelkamer ingerichte zeecontainers die de politie bij een inval in een Brabantse loods ontdekte. Niets aan de hand, want ‘puur theater’ stelt een van de verdachten.

Eindelijk snappen we hoe dit kosmisch vuurwerk zijn maffe vormen krijgt
Nieuw onderzoek laat zien waarom de zogeheten planetaire nevels die astronomen door hun telescopen waarnemen, ogen alsof Moeder Natuur met een spirograaf het hemelgewelf heeft ondertekend.

Presidentskandidaat Biden waarschuwt Britten alvast over handelsdeal
De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft de Britten alvast gewaarschuwd over de Brexit voor het geval hij president wordt. Ze kunnen een handelsdeal met Amerika vergeten als ze het Noord-Ierse vredesakkoord op het spel zetten.

Terrasjes op de Nieuwmarkt in Amsterdam.Beeld ANP

Aanraders 

Wat helpt tegen het oplopend aantal besmettingen? ‘Je kunt ook te vroeg in actie komen’
Het aantal coronabesmettingen loopt op in zes regio’s en het kabinet dringt aan op actie. Regionale bestuurders lobbyden afgelopen zomer intensief om een eigen coronabeleid te mogen voeren.

De kunstwereld komt in het coronatijdperk weer tot zichzelf
Een halfjaar na de sluiting die de cultuurwereld platlegde, krabbelen instellingen en kunstenaars moeizaam op. Wat blijkt: de grote ontspanning in de kunstwereld, zonder maakdwang en internationale concurrentie, opent ook nieuwe mogelijkheden.

Landbouwer wordt zonneboer: waar vroeger graan groeide, wordt nu zon geoogst
In Wilp, een dorp in Gelderland, is donderdag Zonneakker Voorst BV officieel geopend: 117 duizend zonnepanelen op 38 hectare voormalige landbouwgrond. Voor de familie Gooiker was het de enige manier om het bedrijf te behouden. Maar zonnepanelen op landbouwgrond is in Nederland omstreden.

Met 38 hectare en 117 duizend zonnepanelen de Zonneakker Voorst de grootste van Gelderland.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Column: Het meeste plastic krijgt zwemles tussen de schilpadden en dolfijnen
De plasticindustrie komt weg met mooie praatjes en filmpjes met babywalvissen, stelt columnist Asha ten Broeke. Maar vergis je niet: deze industrie wil de wereld niet ­beschermen; ze wil ons de illusie van een groene toekomst verkopen, zodat ze de aarde kan blijven vervuilen.

Thelonious Monk op een middelbare school in 1968. Dat valt nu toch nog te beluisteren
Een eerdere release van het album ging niet door wegens ruzie over de rechten. Danny Scher was de 16-jarige scholier die Monk destijds naar zijn school haalde.

Hij speelde Witte én Zwarte Piet: ‘Met satire moet je niet te voorzichtig zijn’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn rol in de nieuwe comedyserie Niks te melden: zeven dilemma’s voor acteur André Dongelmans.

Meer over