Volkskrant AvondDinsdag 23 juni

Volkskrant Avond: Hoera, de middelbare scholen gaan open. Toch maken docenten zich ook zorgen | Thuiswerken lijkt een permanent karakter te krijgen, maar er zijn nog wel wat zaken te regelen

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media tijdens een bezoek aan een middelbare school.  Beeld ANP
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media tijdens een bezoek aan een middelbare school.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Hoera, de middelbare scholen gaan open. Maar niet elke docent vindt dat al verantwoord
De middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer helemaal open. Dit zal het kabinet woensdag bekendmaken. Opluchting overheerst, maar er zijn ook zorgen.

Liveblog coronavirus: ‘Vanaf 1 juli geen limiet aan aantal bezoekers bijeenkomsten’
Het kabinet komt woensdag met een grotere versoepeling van de coronamaatregelen dan eerder was aangekondigd. Voor bijeenkomsten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Volg het belangrijkste nieuws in dit liveblog.

Tweede Kamer wil dat Jaitsen Singh (75) na 36 jaar Amerikaanse cel naar Nederland wordt overgeplaatst
De regering moet alles in het werk stellen om de 75-jarige Jaitsen Singh uit een Amerikaanse gevangenis terug naar Nederland te halen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie die minister Sander Dekker van Rechtsbescherming hiertoe verplicht.

Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PVDA) in de Tweede Kamer.  Beeld  ANP - Bart Maat
Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PVDA) in de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

PvdA-voorman Asscher schittert door afwezigheid en ziet motie voor loonsverhoging voor de zorg stranden
Wat een politieke triomf had moeten worden, werd een pijnlijke moment voor PvdA-leider Lodewijk Asscher. Een motie van hemzelf en SP-leider Lillian Marijnissen over loonsverhoging voor de zorg werd dinsdag niet aangenomen mede doordat Asscher de stemming miste.

Vanavond op de televisie

Ggz-behandelaars hadden alarm moeten slaan over de psychotische Thijs H., vinden gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum. In Op1 (22.20 uur, NPO 1) zijn de advocaten van de nabestaanden te gast. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Column: De enige partij die van het nieuwe pensioenstelsel beter wordt, zijn de werkgevers
Voor het begrijpen van het huidige Nederlandse pensioenstelsel is een academische opleiding econometrie al een minimum vereiste. Maar het nieuwe hybride stelsel is alleen nog te doorgronden voor een deelnemer aan de wiskunde olympiade, stelt Peter de Waard.

Thuiswerkplekken voor huisgenoten in Utrecht. In een thuiswerkovereenkomst zouden afspraken over materiaal gemaakt moeten worden.  Beeld Sabine van Wechem
Thuiswerkplekken voor huisgenoten in Utrecht. In een thuiswerkovereenkomst zouden afspraken over materiaal gemaakt moeten worden.Beeld Sabine van Wechem

Aanraders van de redactie

Energiekosten vergoed en een buddy op kantoor? Wat er geregeld moet worden als thuiswerken blijft
Terwijl premier Rutte woensdag een versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli aankondigt, lijkt (vaker) thuiswerken een permanent karakter te krijgen. Dan zijn er nog wel wat zaken te regelen.

De Keijzer-factor: het CDA heeft echt wat te kiezen
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken neemt het op tegen vicepremier Hugo de Jonge in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap. Een strijd die om veel meer gaat dan om de vraag of het een man of een vrouw wordt.

Het allerlaatste verdrag over kernwapens dreigt te verlopen
De VS en Rusland praatten in Wenen eindelijk weer over kernwapens: het New Start-verdrag moet worden verlengd. De Amerikaanse president Trump heeft al wat andere verdragen geschrapt, en alleen New Start is nog over. Dat loopt af in 2012. De VS willen nu een heel nieuw verdrag, met China erbij. Maar China kwam niet opdagen.

Opinie: ‘Mensen denken bij leiderschap aan witte man in een blauw pak’
Sigrid Kaag (D66) en Mona Keijzer (CDA) willen lijsttrekker worden. Lilian Marijnissen (SP) is al gekozen, Esther Ouwehand (PvdD) zo goed als. Een kantelpunt?

Altaar met Guard uit het vrouwenleger van de Azorieten. Beeld Henk Wildschut
Altaar met Guard uit het vrouwenleger van de Azorieten.Beeld Henk Wildschut

In zijn mythische atelier werkt kunstenaar Mellius aan een fascinerend universum
Een loods behangen met doeken en schilderijen, bezaaid met symbolen van Goed en Kwaad en archetypische oerbeelden. Dat is wereld van kunstenaar Mellius Klijnstra. Drie jaar na zijn eerste bezoek bezoekt Casper Luckerhof hem weer.

Is een bijbaan de beste manier om je kind financiële zelfstandigheid bij te brengen?
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: is een baantje achter de kassa de manier om zoon of dochter gevoel voor geldzaken bij te brengen?

Meer over