NieuwsbriefVolkskrant avond

Volkskrant Avond: Hoe verleid je toeristen heel Nederland te ontdekken? | Sportboekenschrijver Michel van Egmond krijgt iedereen aan het lezen

Goedenavond. Denk en BNNVARA staan morgen tegenover elkaar in een kort geding. Wat zegt de rechtszaak over de relatie tussen politiek en parlementaire pers? Verder in uw avondnieuwsbrief: Michel van Egmond, auteur van de bestsellers Kieft, Gijp en Deal, is met afstand de succesvolste sportschrijver van het moment. Wij vroegen vier kenners naar zijn geheim.

Redactie
Toeristen bij het Muiderslot te Muiden. ‘Amsterdam Castle’ moet nog meer toeristen aantrekken. Beeld Marcel van den Bergh
Toeristen bij het Muiderslot te Muiden. ‘Amsterdam Castle’ moet nog meer toeristen aantrekken.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

‘Stuur laagopgeleiden eerder met pensioen’
Het is oneerlijk dat hoogopgeleiden even vroeg met pensioen mogen als laagopgeleiden. Mensen met alleen basisschool, vmbo of mbo 1 werken het langst en leven het kortst, maar toch geldt voor hen dezelfde AOW-leeftijd als voor hbo- of universitair geschoolden. Daarom zouden laagopgeleiden op termijnvier jaar eerder met pensioen moeten mogen dan hoogopgeleiden.

Rechter: moslimschool mag intrekken bij openbare school
De openbare basisschool De Klimroos in de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn moet de islamitische school Al Arqam toelaten in haar gebouw. De voorzieningenrechter heeft dit dinsdag besloten, in een kort geding dat de stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) had aangespannen tegen de gemeente.

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op fietstoeristen in Tadzjikistan. In een vrijgegeven video van IS zouden deze vijf mannen verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Beeld
IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op fietstoeristen in Tadzjikistan. In een vrijgegeven video van IS zouden deze vijf mannen verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

IS eist aanslag op met video, regering Tadzjikistan wijst verboden islamitische partij aan als dader
Islamitische Staat heeft een video gepubliceerd van vijf mannen die volgens de terroristische beweging verantwoordelijk zijn voor de aanslag op de fietstoeristen in Tadzjikistan.

New York Times: Facebook onderschept politieke beïnvloedingscampagne met nep-accounts
Facebook heeft een politieke beïnvloedingscampagne met nepaccounts stopgezet door tientallen profielen en –pagina’s op het sociale netwerk te verwijderen, aldus The New York Times. De accounts probeerden de publieke opinie in Amerika te beïnvloeden in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in november. Dat deden zij door verder te stoken in polariserende maatschappelijke kwesties.

Video van de dag

Meer dan 10 duizend doden en 50 duizend gewonden, 400 duizend ernstig ondervoede kinderen, twee miljoen mensen op de vlucht en 22 miljoen mensen die acuut hulp nodig hebben. Op dit moment vindt op deze plek de ergste humanitaire ramp ter wereld plaats. Om welk land gaat het? Jemen. Hoe komt het dat je hier zo weinig over hoort?

Vanavond op televisie

Briljant: Burn After Reading van de Coen Brothers. Met een cast vol beroemdheden: George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich. En Brad Pitt als mallotige sportinstructeur (SBS 9, 20.30 uur). Hannah Livingston volgt in America’s Hate Preachers zes maanden lang twee van de radicaalste christelijke groepen van de VS (BBC 1, 00.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant:

Hoe krijg je de toerist Amsterdam uit?
Het spreiden van toeristen is verheven tot kabinetsbeleid. Buitenlanders worden verleid eens verder te kijken dan de Amsterdamse gracht en het Rijksmuseum. Lukt dat? ‘Je moet niet denken dat je er een deuk mee in een pakje boter slaat.’

Aan alle Nederlanders: fiets nóg meer, vooral naar het werk
Een fietsland is Nederland al. Nu nog een superfietsland worden. Grote werkgevers als Schiphol en UMC Groningen zijn door de overheid aangewezen om bij deze transitie een centrale rol te spelen via bijvoorbeeld ‘probeeracties’ met e-bikes.

De methode-Van Egmond: werkwijze van de succesvolste sportschrijver ontleed
Michel van Egmond, auteur van de bestsellers Kieft, Gijp en Deal, is met afstand de succesvolste sportschrijver van het moment. Wat is zijn geheim? Vier kenners van zijn werk ontleden de methode-Van Egmond.

Beyoncé op de cover van de Vogue in 2015, destijds gefotografeerd door Mario Testino. Beeld
Beyoncé op de cover van de Vogue in 2015, destijds gefotografeerd door Mario Testino.

Beyoncé alle touwtjes in handen bij septembernummer Vogue: eerste cover ooit door zwarte fotograaf
Popster Beyoncé staat op de cover van de Amerikaanse Vogue, die half augustus verkrijgbaar is. En dat niet alleen: ze had volledige zeggenschap over de cover van het prestigieuze septembernummer.

Farid Azarkan van DENK, geflankeerd door partijgenoten Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Öztürk, reageert op een nepnieuwscampagne van zijn partij die de PVV in diskrediet moest brengen Beeld ANP
Farid Azarkan van DENK, geflankeerd door partijgenoten Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Öztürk, reageert op een nepnieuwscampagne van zijn partij die de PVV in diskrediet moest brengenBeeld ANP

Denk versus BNNVARA: wat zegt de rechtszaak over de relatie tussen politiek en parlementaire pers?
De politieke partij Denk en omroep BNNVARA staan woensdag tegenover elkaar in een kort geding in Amsterdam. De rechtszaak over een kritische publicatie is illustratief voor de verharding op het Binnenhof. Vooral nieuwe partijen schrikken niet terug voor felle aanvallen op ‘de lakeien van de macht’.

Nico Dijkshoorn gaat al 40 jaar naast het verkeerde tafeltje zitten op het terras
Eerst dacht de columnist: het ligt aan mij. Maar statistisch gezien is dat onmogelijk. ‘Aan andere tafeltjes op het terras spreken ze heel zachtjes over de Praagse Lente of over een nachtelijke ontmoeting met een roedel Duitse wolven en uitgerekend aan het tafeltje naast mij zitten ze over geurkaarsen te lullen, over iets dat twee dagen geleden is geboren of over de leukste eettentjes in Kreidelbach am Rudelwade.’

Meer over