Volkskrant Avond: Hoe ver gaat Trump in zijn oorlog met justitie? | Haute friture: de kroket wordt chique

Goedenavond. President Trump is razend over de inval van de FBI bij zijn advocaat, Michael Cohen. Hoe ver kan hij gaan in zijn strijd tegen de top van de Amerikaanse justitie? Ook in uw avondnieuwsbrief: deze tieners liken, taggen en posten twaalf (!) uur per dag en de kroket - koning onder de snacks - verovert zijn plek in de kringen van de haute friture.

De kroket is niet meer slechts een ordinaire snack. Beeld Pauline Niks
De kroket is niet meer slechts een ordinaire snack.Beeld Pauline Niks

Vandaag belangrijk

Besef dit, zegt chef recherche: als je drugs gebruikt, houd je crimineel circuit in stand
De strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit kan niet worden gewonnen als het gebruik van drugs niet drastisch vermindert. Dit zegt Wilbert Paulissen, de chef van de landelijke recherche. Paulissen: 'Dat criminele drugsprobleem gaan politie en justitie niet voor de maatschappij oplossen. Ik vind het echt tijd dat we de morele vraag opwerpen of drugsgebruik wel normaal is.'

Rutte balanceert in China tussen woeste toon Trump en verzoenende toon Xi
Het bezoek van premier Rutte aan China staat in het teken van de vrije handel. Wederzijds zijn er grapjes om het ijs te breken. 'Wij Chinezen vinden onszelf behoorlijk slim.'

Leven op planeet die op aarde lijkt? Supervlam maakt einde aan illusies
Het was groot nieuws, in augustus 2016. Rond Proxima Centauri, de ster die het dichtst bij de zon staat, was een planeet ontdekt die veel op de aarde lijkt. Precies op de goede afstand van zijn moederster voor een aangenaam klimaat. Speculaties volop: wie weet zou er iets leven. Nou, vergeet het maar, aldus Ward Howard van de Universiteit van North Carolina en zijn collega's.

Amerikaanse sancties treffen Poetins vrienden: sinds vrjidag zijn ze al 13 miljard kwijt
Nieuwe Amerikaanse sancties hebben de sfeer bedorven in de vriendenkring van de Russische president Poetin. De rijkste 27 Russen, onder wie oligarchen met nauwe Kremlinbanden, zijn ruim 13 miljard euro kwijtgeraakt sinds vrijdag, toen de VS hun sancties aankondigden.

Plusteken achter een artikel?Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Video van de dag

Nu de lente echt is begonnen, mag het ook in de keuken weer wat frisser. Volkskok Loethe Olthuis maakt vandaag fusilli met pesto van radijsjes.

Vanavond op tv

In Brandpunt+ (NPO 2, 21.05 uur) ziet u vanavond huisartsen die ongebruikte medicijnen opsparen voor patiënten die ze niet kunnen betalen. In de pikzwarte comedyserie Mental (NPO 3, 22.35 uur) zien we vier jongeren in een psychiatrische kliniek. En Ellie Lust gaat op patrouille in Israël (NPO 1, 21.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Het ontslaan van Robert Mueller zou het begin van het einde van Trumps presidentschap kunnen betekenen
Is de inval van de FBI bij Michael Cohen, sinds jaar en dag Trumps persoonlijke advocaat, de druppel die de emmer doet overlopen voor de president?

Niet de gemeente maar een groep buurtbewoners verzamelt nu afval op de Afrikaandermarkt
Wie het beter denkt te kunnen, mag in Rotterdam een gemeentelijke taak overnemen. Buurtbewoners halen daarom tegenwoordig het afval op bij de kramen van de Afrikaandermarkt. (+)

Help leerlingen ontdekken wat echt van waarde is, voor ze inderdaad zombies worden
Er dwalen binnenkort zombies in ons onderwijs. Althans, als we niet oppassen, zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ze doelt daarmee op de studenten met psychische problemen. Onderzoekster Jolien Dopmeijer schreef een actieplan om een 'generatie van zombies' te voorkomen, maar dit biedt geen oplossing voor het werkelijke probleem. Hoe voorkomen we wél een generatie van zombies?

24/7 liken, taggen, posten, volgen en spammen: deze leerlingen kunnen geen lesuur zonder telefoon
Isa (14) zit zo'n 12 uur per dag op haar mobiel. Haar favoriete apps zijn Snapchat, Instagram en WhatsApp - ze kan al geen lesuur doorkomen zonder dat ze haar beste vriendin een appje stuurt. 'We delen alles, ik stuur zelfs een berichtje als ik naar de wc moet. De afgelopen twee maanden hebben we meer dan tweeduizend foto's uitgewisseld.' Haar ouders vragen haar soms minder met haar mobiel bezig te zijn: 'Maar zij zijn net zo goed verslaafd.' (+)

Studenten in een volle studiezaal van de Universiteitsbibliotheek in Groningen. Beeld Harry Cock
Studenten in een volle studiezaal van de Universiteitsbibliotheek in Groningen.Beeld Harry Cock

Van kroket naar croquette: 'de Nederlandse koning der snacks' mag zich nu ook onder de haute friture rekenen
Na de hamburger en de hotdog ondergaat ook de kroket een metamorfose. Opnieuw op smaak gebracht, verovert de koning van de snacks zijn plek in kringen van de haute friture. (+)

Dat ik 'hashtag lifegoals' denk is positief, want dat betekent dat ik een levensdoel heb bereikt
Aaf was met haar 7-jarige dochter in Parijs - in de Jardin du Luxembourg - waar ze een klein houten zeilbootje huurde bij de ronde vijver. Het gebeurde gewoon voor haar ogen: de hashtag lifegoals. En ze maakte er driehonderdachtennegentig foto's van. (+)

Meer over