Volkskrant Avond: Hoe minister Kaag de Kamer om haar vinger windt | Wat maakt de eenhoorn zo onweerstaanbaar?

Goedenavond. Zelfs de PVV kan de waardering voor minister Sigrid Kaag niet meer volledig onderdrukken. Tijdens haar debuut in de plenaire zaal wint ze de hele Tweede Kamer voor zich door ze uiterst serieus te nemen. Verder in de Volkskrant Avond: repressie is niet de oplossing voor het Finse drankprobleem - is meer vrijheid dat wel? En we verklaren de aantrekkingskracht van de mythische eenhoorn.

Redactie
Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) Beeld anp
Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking)Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wilders gaat naar Moskou, wat heeft hij daarbij te winnen?
Geert Wilders kondigt vol trots aan dat hij volgend jaar - waarschijnlijk kort voor de gemeenteraadsverkiezingen - naar Moskou afreist. Wat heeft de PVV-leider daarbij te winnen?

Argentijnse marine geeft toe: explosie op plek waar duikboot verdween
Er heeft een week geleden al een explosie plaats gevonden op de plek waar de vermiste Argentijnse duikboot Ara San Juan voor het laatst is gesignaleerd. Dat heeft een marinewoordvoerder vanmiddag bevestigd. Familieleden van de 44 bemanningsleden zijn woedend, en beschuldigen de autoriteiten ervan bewust informatie achter te houden.

Geslaagde megatransplantatie: Fransman doneert helft van zijn huid aan verbrande tweelingbroer
Een 33-jarige Fransman die over bijna zijn hele lichaam was verbrand, is gered door zijn tweelingbroer, die de helft van zijn huid afstond voor transplantatie. Na tientallen operaties gaat het beide mannen nu goed; reden voor de artsen van het brandwondencentrum Saint Louis in Parijs om hun bijzondere verhaal donderdag naar buiten te brengen.

Mugabe mag tot zijn dood in Zimbabwe blijven en hoeft niet te vrezen voor strafvervolging
Robert Mugabe, die zich dinsdag na 37 jaar als president van Zimbabwe heeft teruggetrokken, mag in het land blijven wonen zonder te vrezen voor strafvervolging. Deze garanties zou de oud-president donderdag hebben gekregen in onderhandelingen over een ordelijke machtsoverdracht.

Robert Mugabe in 2007 Beeld ap
Robert Mugabe in 2007Beeld ap

Tv-tips

Driekwart van het bier dat wordt gedronken is pils. Hoe komt dat? Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit (NPO 3, 20.25 uur). In de slotaflevering van de Verenigde Staten van Eva staat Hinton, West Virginia centraal, dat ooit floreerde dankzij de spoorwegindustrie. Dat veranderde door de komst van dieselmotoren (NPO 1, 22.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Video van de dag

Schuif aan bij V-vlogger Lisa, die u meeneemt naar een ramenrestaurant. Dit ter ere van de documentaire Ramen Heads, te zien op het IDFA.

Repressie is niet de oplossing voor het Finse drankprobleem - is meer vrijheid dat wel?
Finland heeft een van de strengste alcohowetten van Europa en tegelijk vertonen de inwoners meer dan elders 'explosief' zuipgedrag. De regering wil de teugels laten vieren, maar of dat gaat helpen? 'Wij hebben geen rem.' (+)

Hoe minister Kaag iedereen in de Kamer om haar vinger windt
Halverwege het debat over de begroting van Ontwikkelingssamenwerking kan zelfs de PVV de waardering voor minister Sigrid Kaag niet meer volledig onderdrukken. Tijdens haar debuut in de plenaire zaal van de Tweede Kamer geeft ze haar felste tegenstander soms onverwacht gelijk en wint ze ook de rest van de Tweede Kamer voor zich door ze uiterst serieus te nemen. (+)

Ineens is hij overal. Wat maakt de eenhoorn zo onweerstaanbaar?
In films, speelgoedwinkels, kledingzaken en koffiebarren, de eenhoorn is overal. Vooral jonge meisjes zijn gevoelig voor de magische krachten van de 'unicorn', maar zijn geschiedenis gaat eeuwen terug. Wat maakt dit fabeldier zo onweerstaanbaar? (+)

Ministerie en Vereniging Eigen Huis schatten energierekening verschillend in: wie heeft gelijk?
De energierekening van veel Nederlandse huishoudens valt de komende jaren fors hoger uit dan het nieuwe kabinet voorrekent. Die noodklok luidde de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag. Volgens de belangenorganisatie voor huizenbezitters betaalt een gemiddeld huishouden in 2021 262 euro meer aan energiebelasting dan dit jaar. Het ministerie van Financiën houdt het op 138 euro. Waar komt dat grote verschil vandaan? Heeft de VEH gelijk? Vijf vragen over de hogere energienota. (+)

Woningruil komt steeds vaker voor - wij vertellen u waar u op moet letten
De wachtlijst voor sociale huur is lang en vrije huur wordt steeds duurder. Ruilen met een andere huurder kan dan helpen toch aan aan een passende woning te komen. Waar moet je op letten?

De kinderen van Aaf denken dat Sinterklaas gesponsord wordt, net als vloggers
De dochter en zoon van Aaf denken dat alles rond Sinterklaas - de baard, Sints leeftijd, het geroetsj door schoorstenen - nep is, behalve hijzelf. 'Zo, bedacht ik ineens, zou hij het geloof nog wel eens heel lang kunnen volhouden.' (+)

Sander Plas in zijn Amsterdamse eensgezinswoning die hij gaat met Laura Ramp. Beeld Marlena Waldthausen
Sander Plas in zijn Amsterdamse eensgezinswoning die hij gaat met Laura Ramp.Beeld Marlena Waldthausen
Meer over